• Nyhetsbrev vecka 8

    Hej!

    Det är sportlovsvecka, och även om det varit lite luftigare i almanackan än vanligt, har veckan ändå bjudit på en hel del sammanträden och andra regionpolitiska aktiviteter. Vädret har gått från vinter till vår, och just nu lockar sol och varma temperaturer utanför fönstret. Men, innan det är dags att resa sig upp från skrivbordsstolen, kommer här några rader från den regionpolitiska veckan i nyhetsbrevet för vecka 8. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte på plats i regionhuset
    Veckan började som vanligt med måndagsmöte för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Det som dock inte var som vanligt, åtminstone inte sedan oktober, var att vi för första gången på fyra månader genomförde mötet på plats i regionhuset. Vi hade dock förlagt mötet till den stora sessionssalen, där det inte var några problem för oss, som mest sju personer, att hålla avstånd. Mötet gästades en stund av regiondirektör Krister Björkegren, som framförallt uppdaterade oss om Covid-19-läget i regionen, där det trots en ordentlig minskning av antalet personer som vårdas på sjukhus och färre som testats positivt, finns en oro för mer smittsamma mutationer av viruset. Vaccinationsorganisationen är ordentligt förberedd, och det som försenar vaccinationerna är trög leverans av vaccin.

    Justering av regionfullmäktiges protokoll
    På måndagseftermiddagen blev det ännu ett besök i sessionssalen i regionhuset. Denna gång för officiell justering av protokollet från regionfullmäktiges sammanträde i februari. Normalt justeras protokollet av fullmäktiges presidium, men eftersom andre vice ordförande Elvira Wibeck (KD), på grund av föräldraledighet, inte kunde vara med vid fullmäktigemötet, blev jag i hennes ställe vald till justerare vid sidan av övriga i fullmäktigepresidiet. Och i måndags var det alltså dags att signera de dryga 80 sidor protokoll från mötet!

    Debattartikel om utveckling av Stångådalsbanan
    I tisdags hade vi från Kristdemokraternas regiongrupp en debattartikel i Corren om behovet av utveckling av det för den regionala tillväxten viktiga järnvägsstråket mellan Linköping och Kalmar – Stångådalsbanan. Debattartikeln var en replik på det debattinlägg som företrädare för den styrande koalitionen i regionen gjorde som svar på vår ursprungliga debattartikel i frågan i slutet av förra året. Hela debattartikeln finns att läsa här: (https://corren.se/asikter/debatt/artikel/utveckling-gar-att-fa-till–men-viljan-maste-finnas/l7m6zp8l).

    Motion om elbrist inlämnad
    I tisdags lämnade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna också in en motion till regionfullmäktige om den hotande elbristen och vilka konsekvenser den kan komma att ha för näringslivet i Östergötland. Jan Owe-Larsson (M) och jag föreslår i motionen att regionen ska genomföra en analys av tillgången på el och överföringskapacitet. Du kan läsa mer om motionen här: (https://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/elbrist-hotar-analysera-ostergotlands-behov/)

    Avstämningsmöte om vaccinering med KD-regionråd i landet
    I onsdags förmiddag hade Kristdemokraternas regionråd runt om i landet återigen kallats in till ett avstämningsmöte om hur vaccineringen fortlöper och hur planeringen ser ut för kommande faser. Kristdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson, socialutskottets ordförande Acko Ankerberg Johansson och Tobias Karlström, stabschef hos partiledare Ebba Busch, höll i mötet och samlade in våra rapporter, inför veckans möte mellan partiledarna och statsministern om pandemifrågor.

    Möte med kulturaktörer i Vadstena
    Onsdagen fortsatte med ett digitalt möte om och med olika regionala kulturaktörer i Vadstena, där Eva Andersson (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium tillsammans med regionens kulturchef Rikard Åslund och kulturstrateg Maria Brusman deltog från regionen. Såväl Vadstena-Akademien och Shakespearefabriken som Vadstena sång- och pianoakademi är viktiga kulturaktörer, som på olika sätt har uppdrag från regionen. Samtliga har förstås påverkats av pandemin, med i flera fall uppskjutet program från sommaren 2020. Nu är förhoppningen att kunna genomföra program på olika sätt under sommaren 2021. Diskussion pågår också kring om framförallt Vadstena-Akademien och Shakespearefabriken skulle kunna ingå i kultursamverkansmodellen, alltså den modell utifrån vilken statliga medel till den regionala kulturen fördelas genom regionerna. Under del av mötet deltog också representanter från Scenkonst Öst AB, som samlar Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester, utifrån planer på ett operaprojekt som Vadstena-Akademien planerar att ansöka om medel till från statliga Kulturrådet.

    Möte med näringslivets organisationer i Östergötland
    I går torsdag var det dags igen för möte om pandemins påverkan på näringslivet, mellan Region Östergötland, Länsstyrelsen och de olika näringslivsorganisationerna i Östergötland, på inbjudan av landshövding Carl Fredrik Graf. Utöver lägesrapporter från Länsstyrelsen och regionen, gav representanter från Svenskt Näringsliv, Företagarna, LRF, Visita, Almi och denna gång också East Sweden Convention Bureau, information om påverkan på olika branscher. Besöksnäringen hade särskilt fokus vid denna träff, och det står än en gång klart att det är en av de hårdast drabbade branscherna.

    Styrelsesammanträde med Mälardalstrafik
    Torsdagen fortsatte med styrelsesammanträde med styrelsen för Mälardalstrafik, som drivs på uppdrag av de sex regionerna, Region Östergötland, Region Sörmland, Region Örebro län, Region Västmanland, Region Uppsala och Region Stockholm. I styrelsen har varje region två ordinarie ledamöter och två ersättare, och från Östergötland deltar Julie Tran (C), Jan Owe-Larsson (M), Martin Tollén (S) och undertecknad. Styrelsemötet var ett extra sammanträde, med anledning av ett upphandlingsärende, som det ännu är sekretess på, men som är en del i den fortsatta utvecklingen av den regionala tågtrafiken mellan våra regioner.

    Nu väntar helgen och väderprognosen vittnar om en hel del solchanser. Så, det bör finnas goda möjligheter till utomhusaktiviteter i fint väder! Oavsett vad vi företar oss fortsätter vi förstås att följa myndigheternas riktlinjer, råd och rekommendationer! En trevlig helg önskar jag er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se