• Lågt deltagande i regionens screeningprogrammen kan få allvarliga följder

    Under pandemin har många olika verksamheter inom hälso- och sjukvården fått stå tillbaka för att kunna prioritera Covidvården. Ett område som uppmärksammats under pandemin är deltagandet i olika screeningprogram, så som mammografi och cytologprov, där tidig upptäckt är av stor vikt.

    På regionfullmäktiges sammanträde den 6 oktober lyfter Oscar Strömblad (M) och Lena Käcker Johansson (KD) frågan om hur pandemin har påverkat deltagandet i screeningprogrammen i Region Östergötland och vilka effekter man eventuellt kunnat se på grund av utebliven screening.

    – Vi vet att många patienter, särskilt i början av pandemin, avstod från att komma på olika besök eller söka vård akut. Antalet rapporterade tumörer minskade exempelvis med strax under 10 % i landet under perioden januari-oktober 2020 jämfört med samma period 2019, säger Oscar Strömblad (M), ledamot i regionfullmäktige.

    – En konsekvens av en fördröjd upptäckt och diagnostiserad cancer är att patientens prognos kan försämras. Patienter kan också komma att behöva en mer intensiv behandling med kombination av operation, cellgifter och strålbehandling på grund av mer avancerad cancersjukdom, fortsätter Lena Käcker Johansson (KD), ledamot i regionfullmäktige.

    – Idag ser det ut som att sökmönstret återgått mer till det normala när det gäller exempelvis akuta besök. Regionen har också ställt om till att erbjuda cytologprov via självprovtagning, något som inleddes under pandemin och som är väldigt positivt, menar Oscar Strömblad.

    – Vid regionfullmäktiges möte vill vi att ansvarigt regionråd redogör för hur deltagandet i regionens olika screeningprogram påverkats under pandemin, vilka åtgärder som har vidtagits för att upprätthålla en så hög delaktighet i de olika screeningprogrammen som möjligt och om regionen kunnat se några effekter av eventuellt utebliven screening. Det här är en oerhört viktig fråga för östgötarnas hälsa, avslutar Lena Käcker Johansson.

     

    Kontakt:

    Oscar Strömblad (M), 0703-80 67 71

    Lena Käcker Johansson (KD), 0709-96 25 96