• Stärk regionens stöd och samarbete med Sjukhuskyrkan

    Sjukhuskyrkan, eller den andliga vården, har en viktig uppgift att möta såväl patienter och anhöriga som personal, som kan ha upplevt traumatiska situationer och genomgår livskriser. För att bedriva den här verksamheten krävs bra samverkan kring praktiska frågor och ändamålsenliga och tillgängliga lokaler. Nuvarande lokaler på Universitetssjukhuset i Linköping ska dock på sikt rivas. Kristdemokraterna föreslår därför i en motion att Region Östergötland ska stärka sitt stöd och samarbete med Sjukhuskyrkan.

    Sjukhuskyrkan finns idag på Universitetssjukhuset i Linköping, på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och på Lasarettet i Motala. Inom ramen för Sjukhuskyrkan samordnas den andliga vården, där präst, diakon och kantor från Svenska kyrkan, pastor från frikyrka, ortodox präst, samt representant för muslimsk församling, är verksamma.

    – Det finns stora andliga och själsliga behov som inte alltid hinner mötas i den ordinarie sjukvårdsverksamheten, där bemanningsproblematiken är stor. Där har Sjukhuskyrkan en betydelsefull roll i att möta den svårt sjuke, den som förlorat en kär anhörig eller den anställde på sjukhuset som har funderingar om livets stora frågor, säger Per Larsson, oppositionsråd och gruppledare.

    I enlighet med riksdagsbeslut är det regionernas ansvar att tillhandahålla ändamålsenliga verktyg för att Sjukhuskyrkan ska kunna utföra sin verksamhet. På grund av om- och nybyggnationerna på Universitetssjukhuset i Linköping behövde Sjukhuskyrkan flytta ut från befintliga samtalsrum, kontor och personalutrymmen som var centralt belägna. Nuvarande lokaler är ändamålsenliga men inte lika tillgängliga. Dessutom ska lokalerna på sikt rivas för att ge plats år ett nytt laboratoriemedicinskt centrum.

    – Sjukhuskyrkans nuvarande lokaler på Universitetssjukhuset i Linköping ska på sikt rivas för att ge plats åt annan verksamhet. Även om det inte inträffar förrän om några år är vi måna om att redan nu säkerställa en långsiktig placering och centralt tillgängliga lokaler på lång sikt, säger Anders Eksmo, ledamot i regionstyrelsen.

     – En väl fungerande andlig vård, på våra tre sjukhus, är viktigt för patienter, anhöriga och personal. För att göra det möjligt att det nödvändigt att vi utökar det årliga ekonomiska stödet samt fattar långsiktiga beslut i lokalfrågan, avslutar Per Larsson.

    För mer information:
    Per Larsson, tfn 0702-88 21 34
    Anders Eksmo, tfn 0708-33 34 33