• Nyhetsbrev vecka 42

    Hej!

    Det har blivit fredag eftermiddag igen och dags att försöka summera den gångna veckan i regionpolitiken. Allt fler möten och aktiviteter sker nu fysiskt på plats i regionhuset eller på annan plats. Det är väldigt glädjande att det återigen är möjligt. Samtidigt är det viktigt att vi alla hjälps åt att det ska möjligt även framåt. Även om Östergötland har en hög vaccinationsfrekvens, där redan snart hälften av 12-15-åringarna har fått sin första dos och där den tredje dosen nu ges till personer över 80 år, krävs det att vi alla tar vårt ansvar och vaccinerar oss! Nu till sammanfattningen av veckans regionpolitiska aktiviteter i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Debattartiklar om att regionen måste ta ledartröjan
    Kristdemokraterna och Moderaterna har den gångna veckan fortsatt att publicera oss i debattartikelform omkring den verkstad som nu måste till när den regionala utvecklingsstrategin är beslutad av regionfullmäktige. I lördags fanns debattartikel i Corren, som du hittar här: (https://corren.se/asikter/debatt/artikel/vi-ska-vara-en-hallbar-region-i-framkant/rk04oqxl), och i går torsdag återfanns vi på debattsidan i Norrköpings Tidningar, och den artikeln kan du läsa här: (https://nt.se/asikter/debatt/artikel/dags-for-region-ostergotland-att-ta-pa-ledartrojan/r12v9vxl).

    Måndagsmöte med besök av regiondirektören
    Veckans första möte var som vanligt måndagsmötet för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. För tredje veckan i rad genomfördes mötet på plats i regionhuset. Mötet besöktes av regiondirektör Krister Björkegren, som bl.a. berättade om förra veckans besök på Universitetssjukhuset av Prins Carl Philip, men också berättade att det på samma sjukhus, liksom på övriga universitetssjukhus i landet, är ett besvärligt läge med vårdplatser generellt. Krister Björkegren refererade också från föregående veckas beslut i Nämnden för högspecialiserad vård, där Region Östergötland, trots att regionen är dokumenterat ledande i Sverige på ryggmärgsskador, inte minst hos barn, inte blev en av de fyra regioner som tilldelas nationellt uppdrag inom området. Det är oroande när regionernas företrädare, både tjänstepersonerna som bereder och politikerna som röstar, inte ser till medicinskt kvalitet och därmed patienternas bästa vid fördelning av nationella uppdrag. Nämnden beslutade dock att ge Region Östergötland uppdraget kring avancerad kirurgi till följd av förlossningsskador, ett annat område där regionen kan uppvisa goda resultat. På måndagsmötet gick vi också igenom ageranden på kommande nämndsammanträden och diskuterade politisk organisation inför nästa mandatperiod.

    Smygstart för Industridag Östergötland
    Sedan åtta år tillbaka arrangeras årligen Industridag Östergötland, vars huvudsyfte är att öka andelen elever som väljer gymnasieprogram som leder till arbete inom industrin (som inte sällan har svårt att hitta arbetskraft). Dagen innehåller utöver föredrag, paneldiskussioner m.m. i plenum, framförallt studiebesök på industrier i någon del av Östergötland. Senaste industridagen hölls hösten 2019, då 2020 års industridag sköts upp på grund av pandemin. Trots att restriktionerna nu lättats, sköts den ordinarie industridagen fram ytterligare ett år, till våren 2022, och i tisdags eftermiddag genomfördes istället en kortare digital smygstart. Eftersom det är Finspång som ska stå värd vid den kommande ’riktiga’ industridagen, var det visst Finspångsfokus i flera av inslagen under tisdagens smygstart. Bland annat presenterades genom en film, samarbete mellan Siemens Energy, Rejmyre Glasbruk och Curt Nicolin Gymnasiet. I övrigt inleddes den digitala sändningen av landshövding Carl Fredrik Graf, Lena Miranda, VD på Linköpings Science Park intervjuade unga industriambassadörer och studerande inom industri på såväl gymnasie- som universitetsnivå och Johan Eriksson från Google höll en föreläsning om livslångt lärande.

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp – på plats i regionhuset!
    I tisdags kväll var det mycket av återseendets glädje när Kristdemokraternas regiongrupp för första gången sedan februari 2020 hade ett fysiskt gruppmöte på plats i regionhuset! Även om det fungerat bra med digital möten, är det tydligt hur mycket högre kvalitet det blir på samtal och diskussioner när gruppen är samlande runt ett och samma bord i ett och samma rum! Gruppmötet gästades av Per-Åke Andersson, ordförande och Anna Fjelltjärn, konsulent från Östergötlands läns nykterhetsförbund (ÖLN) som talade över ämnet ”En effektiv eller bara en förebyggande regional alkoholpolitik”. Gruppen hade också en ordentlig diskussion om synpunkter och tankar kring politisk organisation i regionen nästa mandatperiod och stämde av läget för aktuella politiska ageranden. Kvällen förgylldes också av att kaffet och frallan kompletterats med välsmakande tårta!

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden – på plats i regionhuset!
    På onsdagen inträffade nästa återkomst till regionhuset – nämndsammanträde med regionutvecklingsnämnden på plats i Sessionssalen. På sammanträdets dagordning stod bl.a. behandling av delårsrapport för årets första åtta månader med uppföljning av regionutvecklingsnämndens årsplan. Vi från Kristdemokraterna och Moderaterna lämnade in en protokollsanteckning, där vi utöver att konstatera att det hade varit bättre för Östergötland om årsplanen hade byggt på våra partiers gemensamma budgetförslag, också lyfte upp behovet av ett bättre helhetsgrepp när det gäller regionens viktiga samverkan med civilsamhället och vikten av att säkra möjligheten till framgångsrik validering av yrkeskunskaper även på lång sikt.

    Offentliga måltidens dag på Vreta Utbildningscentrum
    I går torsdag inträffade ”Offentliga måltidens dag”, och regionutvecklingsnämndens ledamöter och ersättare hade i sin egenskap av skolstyrelse för Naturbruksgymnasiet i Östergötland blivit inbjudna till Vreta Utbildningscentrum, för att dels äta mycket närproducerad skollunch och dels för att få en rundvisning i det nya kostallet, vars tillblivelse nämnden följt under lång tid. Som alltid trevligt att besöka skolan och dessutom mycket god kalops i skolmatsalen!

    Samverkansmöte med näringslivsorganisationer
    Under pandemin har regelbundet Region Östergötland och Länsstyrelsen bjudit in näringslivsorganisationerna i Östergötland till samverkansmöte, för att dels informera om pandemiläget, men framförallt fånga upp erfarenheter och synpunkter från företag i regionen genom de olika organisationerna. I går torsdag eftermiddag hölls det, förhoppningsvis, sista mötet av det slaget. Mötet leds av landshövding Carl Fredrik Graf och från regionutvecklingsnämndens presidium deltar ordförande Eva Andersson (S) och jag som andre vice ordförande. Utöver sedvanlig rapportering från näringslivsorganisationerna, var till detta möte Linköpings Universitets rektor Jan-Ingvar Jönsson inbjuden för att tala om universitetets bidrag till att utveckla det livslånga lärandet i syfte till att bidra till förbättrad kompetensförsörjning i en förändrad arbetsmarknad. Mötet fokuserade också lite extra på det aktuella problemet med komponentbrist inom industrin. Grupperingen avslutade med detta möte de regelbundna digitala avstämningsmötena under pandemin, och planerar nu att med start till våren träffas en gång per termin för allmänt erfarenhetsutbyte. Vi hoppas att den planen håller!

    Strategiseminarium för regionens nämnder
    Idag fredag bjöds ledamöter och ersättare i regionens nämnder, regionstyrelsen och regionfullmäktige in till årets fjärde och sista digitala strategiseminarium. Temat för seminariet var ”Omvärldsspaning – trender och samhällsutmaningar” med intressanta inspel från Göran Henriks, Region Jönköpings län, Mats Tyrstrup, Handelshögskolan, Pernilla Axelsson, Add Gender och från Region Östergötlands egen regionplanerare Lena Lindgren. Bra föredragningar med möjlighet till efterföljande gruppdiskussioner.

    När jag skriver dessa rader lyser höstsolen från en blå himmel och inbjuder till att ge sig ut och njuta av höstfärgerna. Om prognosen står sig kan det bli mer av sådant väder i helgen – låt oss hoppas på det… Oavsett väder och dina planer för helgen, hoppas jag att det blir en riktigt trevlig sådan!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se