• Nyhetsbrev vecka 44

    Hej!

    Denna vecka har skolorna höstlov, och i sammanträdeskalendariet är det därför betydligt luftigare än vanligt. I regionhusets politikflygel påbörjade vi i måndags en stegtävling, där vi dels tävlar individuellt men också i lag, den styrande koalitionen mot oss i Kristdemokraterna och Moderaterna som har det förträffliga lagnamnet ”M & KD går framåt”. En stegtävling är ett utmärkt sätt för vårt ofta stillasittande skrå att få lite mer vardagsmotion! Tävlingen pågår till 28 november, vi får se om slutresultatet förtjänar ett omnämnande i ett kommande nyhetsbrev… På mötesfronten har det alltså varit lite lugnare denna vecka, men en del har ändå hänt och skett, och här kommer en kort resumé i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Debattartikel i Corren: Svikna patienter i vårdkö
    I måndagens utgåva av Corren hade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna en debattartikel utifrån en nyligen publicerad rapport från revisionens revisorer, där tillgängligheten till den östgötska vården granskats. Rapporten går igenom såväl arbetet med den uppskjutna vården, som hur vårdgarantin klaras. Revisorerna skriver bl.a. ” Tillgängligheten har generellt försämrats i regionens verksamheter och jämfört med riket. Coronapandemin har påverkat tillgängligheten i negativ riktning. Detta kan dock inte ses som den främsta orsaken till försämrad tillgänglighet som skett gentemot riket i sin helhet.” I debattartikeln tar vi bl.a. upp att vi från Kristdemokraterna och Moderaterna länge (även innan pandemin) lyft upp problemen och kommit med förslag på lösningar, som dessvärre röstats ned. Du kan läsa hela debattartikeln här: (https://corren.se/asikter/debatt/artikel/koalitionen-sviker-patienterna-i-vardkon/rk0818wl)

    Ledarartikel i Norrköpings Tidningar: KD och M varnade för trög testning redan hösten 2020
    I tisdags tog Norrköpings Tidningar (NT) på ledarsidan upp den nationella Coronakommissionens rapport, och framförallt att Region Östergötland där pekas ut som sämsta region när det gäller provtagning. Östgötarna testades i låg utsträckning framförallt förra hösten, när övriga regioner ökat intensiteten avsevärt. För detta får vår region kritik i rapporten. Ledarsidan i NT påminner dock i tisdagens tidning om att det redan då fanns några som lyfte upp problematiken. De skriver: ”Det är till råga på allt en kritik som inte kan överraska någon. Redan förra året varnade oppositionsråden Marie Morell (M), Per Larsson (KD) och Fredrik Sjöstrand (M) för den relativt tröga satsningen på utökad testning i Östergötland.” Du kan läsa hela ledarartikeln här: (https://nt.se/asikter/ledare/artikel/fler-an-karro-begick-allvarliga-misstag/r3zywdkj)

    Arbete med remissversion av Kristdemokraternas valprogram
    Med tanke på att de schemalagda aktiviteterna denna höstlovsvecka har varit något färre, har det istället t.ex. givits mer utrymme för en del annat arbete, t.ex. att arbeta med remissversionen av Kristdemokraternas regionala valprogram för Östergötland inför nästa års val. Som en del läsare av nyhetsbrevet kanske minns, var vi från regiongruppen under våren 2021 ute på en digital turné till Kristdemokraternas partiavdelningar i Östergötland, för att hämta in förslag och idéer till valprogrammet. Under hösten har förslagen sammanställts och nu pågår finslipningen av den remissversion som snart ska sändas ut till partiavdelningarna för synpunkter. Efter remissrundan och ytterligare bearbetning ska programmet slutligt fastställas till våren.

    ESBR Miniutbildning om Cleantech Östergötland
    I går torsdag inleddes dagen med november månads upplaga av utbildningsserien ”Fössta tossdan” arrangerad av East Sweden Business Region (ESBR). Första torsdagsmorgonen i varje månad under 2021 har ESBR bjudit in de olika aktörer från det tillväxtfrämjande stödsystemet i Östergötland till korta miniutbildningar, där varje gång en aktör har fått presentera sig lite närmare. Denna gång hade turen kommit till Cleantech Östergötland, som är ett nätverk inom miljöteknikområdet där företag, organisationer och myndigheter samlas. VD Johan Rydberg gav en översiktlig presentation av nätverkets arbete och aktiviteter och de båda medarbetarna Per Lindahl och Sara Malmgren presenterade projekten Logistikia (Östergötlands logistikkluster) och Smart City Sweden (exportinriktat projekt där flera regioner deltar).

    Möte om färdplaner för smart specialisering
    På torsdagseftermiddagen fick vi i regionutvecklingsnämndens presidium en genomgång av de olika färdplaner som tagits fram för Östergötlands fem styrkeområden inom arbetet med smart specialisering. Carina Malmgren och Erik Gotborn, som båda är processansvariga för styrkeområden samt Malin Thunborg, ansvarig enhetschef, stod för föredragningen. I nästa vecka är det East Sweden Innovation Week, då varje morgon under veckan, ett styrkeområde ska presenteras närmare. Färdplanerna har tagits fram som en del i uppdateringen av regionens strategi för smart specialisering. Östergötlands styrkeområden är sedan 2014: Avancerade material, Effektiv logistik, Miljönytta som affär, Smarta, säkra och robusta uppkopplade produkter och system samt Visualisering, simulering och bildanalys.

    I nästa vecka väntar en riktig höjdpunkt för alla kristdemokrater – riksting. Och utöver att det bara anordnas riksting vartannat år, att det är stort att återigen få samlas många kristdemokrater på samma plats, sker det dessutom på östgötsk hemmaplan, i Louis De Geer i Norrköping. Det är verkligen något att se fram emot. Men, innan dess är det helg och jag önskar er alla en riktigt fin allhelgonahelg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se