• Nyhetsbrev vecka 48

    Hej!

    I veckan har Sverige fått en ny regering, igen. Även om jag förstås hellre sett en borgerlig regering, är det ändå bra att de turbulenta dagarna i riksdagshuset är över för den här gången. I Region Östergötland är det än så länge oförändrat styre, men den gångna helgen beslutade vi kristdemokrater om våra valsedlar till regionfullmäktigevalet 2022 – ett av stegen mot ett regionalt maktskifte nästa år! I övrigt har det också varit en händelserik vecka i regionpolitiken, och en återblick kommer här i nyhetsbrevet. Trevlig läsning!

    Valsedlar till regionfullmäktigevalet 2022 beslutade
    I lördags var kristdemokrater från hela Östergötland samlade för extra partidistriktsårsmöte i Linköping. Utöver att partidistriktets budget och verksamhetsplan för nästa år beslutades, var det också högtidliga beslut om valsedlar till riksdags- och regionfullmäktigevalen 2022. Riksdagsvalsedeln toppas av partiledare Ebba Busch följt av den östgötska topptrion bestående av vår nuvarande riksdagsledamot Magnus Oscarsson, Ödeshög samt Eva-Britt Sjöberg, Norrköping och Anders Eksmo, Söderköping. När det gäller valet till regionfullmäktige är Östergötland uppdelat i fem valkretsar, och Kristdemokraterna har en valsedel i varje valkrets. Ombuden gav mig det stora förtroendet att vara toppkandidat på alla fem valsedlarna, vilket jag är mycket hedrad och tacksam för! Kandidaterna på plats två och tre på valsedlarna, är både nuvarande medlemmar i regiongruppen och nya namn. Tvåorna är Birgitta Waern, Linköping, Elvira Wibeck, Norrköping, Lena Käcker Johansson, Kinda, Magnus Sjöberg, Mjölby och Kristin Andersson, Finspång, och på tredjeplatsen finns Stefan Redéen, Linköping, Anders Eksmo, Söderköping och Ingalill Johansson, Motala. Det är också troligt att fyrorna Martin Zetterlund, Linköping, Simone Öhrn, Norrköping, Evelina Nilsson, Söderköping och Jonni Harrius, Ödeshög blir invalda som åtminstone ersättare i regionfullmäktige. Med alla dessa utmärkta kandidater kommer vi kunna bedriva en fantastisk valrörelse och säkra ett ännu bättre valresultat i regionfullmäktigevalet 2022!

    Måndagsmöte med besök av regiondirektören
    Veckan började som vanligt med måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset. En hel del tid av mötet ägnades åt förberedelser för ageranden på de olika nämndsammanträden som äger rum denna och nästa vecka. Mötet gästades också av regiondirektör Krister Björkegren, som bl.a. informerade om aktuellt läge när det gäller Covid-19. I denna vecka påbörjas vaccination av tredje dos för vårdpersonal, där personal vid akutmottagningarna, IVA och operation är först ut. Utöver att pandemin fortgår, och riskerar att återigen påverka vården mer om vi får samma utveckling som stora delar av Europa, pågår samtidigt en omfattande RS-virus-epidemi, den ’vanliga’ influensan väntas bli kraftig denna säsong och VRE-utbrott har nu i höst skapat problem på alla tre sjukhusen i Östergötland. Det är alltså en fortsatt pressad situation för vården – när dessutom vintersäsong riskerar leda till fler fallolyckor med benbrott o.s.v. Det kan därför inte nog betonas vikten av att vaccinera sig mot Covid-19 – om inte annat så för att minska belastningen på vården!

    Presidiemöte och möten med skolledningarna för regionens skolor
    I tisdags förmiddag hade regionutvecklingsnämndens presidium tre sammanträden efter varandra. Först ett ordinarie presidiemöte, där vi bl.a. fick information om Mikrofonden Östergötland från strategerna Cecilia Hunnershage Sandgren och Margareta Wandel. Syftet med fonden är att stödja utvecklingen av sociala innovationer och samhällsentreprenörer och ge finansiellt stöd till aktörer som vill utveckla affärsmöjligheter kopplat till samhällsnytta. Mikrofonder finns sedan tidigare i andra regioner och skapas tillsammans av Region östergötland, Länsförsäkringar Östgöta och Coompanion. Det första steget är nu att ta fram en förstudie, innan slutligt beslut om fonden tas. Presidiet fick också en lägesrapport om smart specialisering från ansvarig strateg Niklas Tideklev, där de nya färdplanerna för regionens fem olika styrkeområden nu är helt klara och presenterade under innovationsveckan i vecka 45. Förmiddagens andra möte var med Lunnevad folkhögskolas rektor Lena Sahrblom som gav en aktuell lägesrapport från regionens folkhögskola, och det tredje och sista mötet var med Ingela Appelsved, skolchef för Naturbruksgymnasiet i Östergötland, där vi bl.a. rekapitulerade den pågående granskningen från Skolinspektionen där presidiet bl.a. blev intervjuade i föregående vecka.

    Presentation av utredning om samgående mellan Östgötamusiken och Scenkonst Öst
    På tisdagseftermiddagen fick presidierna i regionutvecklingsnämnden och regionstyrelsen och några tjänstepersoner från regionen en presentation av den utredning om samgående mellan Östgötamusiken och Scenkonst Öst som pågått under några månader. Utredare Eric Sjöström redogjorde för sitt arbete, inkomna synpunkter och en sammanfattning av de rekommendationer han kommer att ge i sin slutrapport som släpps 13 december. Kontentan är att ett samgående föreslås, och samtidigt förtydligande av uppdrag och utvecklingsinsatser för att både bevara, stärka och utveckla det nya bolagets olika aktörer utifrån sina respektive uppdrag. Så här långt verkar det vara ett gediget arbete med kloka rekommendationer och förslag! Slutligt beslut i frågan tas av regionfullmäktige i februari 2022 och av kommunfullmäktigeförsamlingarna i Linköping och Norrköping.

    Gruppmöte med julavslutning för Kristdemokraternas regiongrupp
    Tisdagskvällen bjöd på gruppmöte med julavslutning för Kristdemokraternas regiongrupp. Som vanligt inleddes kvällen med nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna i regionhuset. Därefter begav vi oss kristdemokrater till Equmeniakyrkan (tidigare Missionskyrkan) där vi hyrt in oss för glögg, gröt, skinksmörgås, pepparkaka och kaffe! Mycket god förplägnad följdes av intressant föredrag från Jerker Carlsson, tidigare mångårig kultur- och fritidschef i Kinda kommun, aktiv i föreningslivet i Kindabygden och idag nämndledamot för Moderaterna i regionutvecklingsnämnden. Jerker talade över ämnet ”Kinda Kanals betydelse för södra skogsbygdernas utveckling”. Därefter vidtog ordinarie gruppmöte, där vi utöver sedvanliga ärenden också tackade Christina Landoff, som på grund av nytt jobb från årsskiftet, lämnar sitt uppdrag som ledamot i trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Tack Christina för fina insatser i ditt politiska uppdrag och gott samarbete i regiongruppen!

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden med bifall till KD/M-yrkande
    I onsdags sammanträdde regionutvecklingsnämnden för sista gången 2021. På dagordningen stod en lång rad beslutsärenden. På förmiddagen hade nämnden först några informationspass med bl.a. fördjupning i Vinnova-finansierade arbetet Visual Sweden från processledare Anders Carlsson och strateg Carina Malmgren samt inblick i 150-årsjubilerande Kinda Kanal från dess VD Karin Nybrolin. Bland beslutsärendena fanns bl.a. verksamhetsplaner och årsbudget för både Lunnevads folkhögskola och Naturbruksgymnasiet i Östergötland. Nämnden beslutade också om ny uppdragsöverenskommelse för folkbildning / Bildningsförbundet Östergötland 2022-2023. Vi från Kristdemokraterna och Moderaterna lämnade där in ett tilläggsyrkande, där vi betonade det positiva i att vi som region använder oss av en del av civilsamhället, Bildningsförbundet Östergötland, för uppdraget att fördela medel till andra delar av civilsamhället, studieförbunden. Men, med bakgrund av att uppföljningen av folkbildningsverksamheten varit en aktuell fråga de senaste åren och flera åtgärder har vidtagits såväl nationellt som regionalt och lokalt för att stärka uppföljningen, ville vi från KD och M föreslå ett tillägg, som ytterligare stärker regionutvecklingsnämndens möjlighet till uppföljning. Vi föreslog ett tillägg till uppdragsöverenskommelsen med lydelsen: ”Till regionutvecklingsnämnden ska samtliga studieförbund som erhåller del av det regionala anslaget, utöver redovisningen av hur resurserna använts, också årligen lämna in av årsmöte behandlad verksamhetsberättelse och revisionsberättelse från godkänd eller auktoriserad revisor.” Glädjande nog vann yrkandet nämndens bifall, och denna förstärkning av uppföljningen blir alltså verklighet!

    Studiebesök bakom kulisserna på Östergötlands Museum
    På onsdagskvällen bjöd Kristdemokraternas studieorganisation i Östergötland, Framtidsbildarna, in till ett studiebesök bakom kulisserna på Östergötlands Museum. Museet är i slutskedet av en stor renovering, ombyggnation och omgestaltning. Inför planerat öppnande våren 2022, fick en stor grupp kristdemokrater från olika delar av Östergötland, i onsdags kväll möjlighet att se olika delar av de helt omvandlade museilokalerna. Museichef Olof Hermelin, konstintendent Melanie Klein och museistyrelsens ordförande Göran Gunnarsson (C) tog emot, visade runt och berättade. Tack för att vi fick komma och vi ser fram emot att få komma tillbaka efter öppnandet i vår!

    ESBR Miniutbildning om Företagsjouren
    I går torsdag inleddes dagen med årets sista miniutbildning arrangerad av East Sweden Business Region (ESBR) i serien ”Fössta tossdan”, där en aktör inom näringslivets stödsystem varje första torsdag i månaden under året har presenterat sig. Denna gång hade turen kommit till Företagsjouren, med presentation från Ingela Gullstrand, företagsrådgivare och operativt ansvarig. En viktig aktör för stöd till företag i olika krissituationer, med ett tiotal företagsrådgivare med olika kompetens.

    Möte med Folkhälsopolitiskt nätverk i Östergötland
    Torsdagen fortsatte med årets sista möte med det Folkhälsopolitiska nätverket i Östergötland, som samlar folkhälsopolitiskt ansvariga förtroendevalda och tjänstepersoner från regionen, kommunerna i Östergötland och Länsstyrelsen. Mötet inleddes med en runda runt till kommunerna, som fick berätta om vad som hänt på det folkhälsopolitiska området sedan föregående möte. Vi fick också rapport från Folktandvården och Länsstyrelsen. En intressant punkt på dagordningen var en presentation av de områdesprofiler som regionen tagit fram och sammanställt, där det är möjlighet att ta del av en lång rad befolkningsstatistik för Östergötlands som helhet, på kommunnivå och på vårdcentralsnivå. Utforska gärna verktyget här: (https://www.regionostergotland.se/Regional-utveckling/Folkhalsa/omradesprofiler-ostergotland/). Nätverket fick också en genomgång av remissversionen av ny Folkhälsostrategi för Östergötland, som sänds ut på remiss i början av 2022.

    Framgång för KD-förslag om Stångådalsbanan på Trafik- och samhällsplaneringsnämnden
    Igår torsdag var det också sammanträde med Trafik- och samhällsplaneringsnämnden, där Jonni Harrius höll ställningarna för Kristdemokraterna. Ett av beslutsärendena på dagordningen var remissvar på Regional transportplan för Region Kalmar län 2022-2033. Det östgötska remissvaret tar upp några olika avsnitt i planen som har bäring på Östergötland. Avsnitten om t.ex. Europaväg 22 och Riksväg 23/34 har en mycket positiv ton, medan skrivningarna om Stångådalsbanan hade en närmast avfärdande ton. Vi från Kristdemokraterna tog därför fram ett yrkande med en alternativ skrivning. Halva den kristdemokratiska texten, kom att ersätta hela den gamla texten efter beslutsproceduren vid nämndsammanträdet. Andra halvan av texten hade förstås gjort svaret ännu bättre, men ändå en framgång att den gamla texten försvann helt och ersattes med kristdemokratisk text!

    Förslag från KD och M om att säkra god tillgång till testning
    Med bakgrund av att förändrade riktlinjer för testning av Covid-19, där alla, även dubbelvaccinerade, nu ska testa sig vid symptom och att smittspridningen ökar igen och fler är i behov av testning, har Kristdemokraterna och Moderaterna idag fredag lämnat in ett förslag inför nästa veckas sammanträde med regionstyrelsen, om att säkra god tillgång till testning. För ett år sedan när testningsbehovet var stort, hade Östergötland sämst kapacitet i landet. Något liknande får inte hända igen, och därför lägger vi fram några förslag för att istället trygga god testningstillgång. Du kan läsa mer om vårt förslag här: (https://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/ostgotarna-ska-ha-god-tillganglighet-till-testning/)

    Den andra adventshelgen står nu för dörren och jag önskar er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se