• Nyhetsbrev vecka 4

    Hej!

    Idag på morgonen nåddes vi av nyheten om ytterligare en skjutning i Linköping. Denna gång i Ekholmen, stadsdelen där jag växte upp. Det är lika illa var det än sker, men det känns lite extra obehagligt när det är väl kända områden. Det är tydligt att det behövs stora insatser för att stärka tryggheten lokalt, regionalt och nationellt. Här har Kristdemokraterna en viktig roll att spela, på alla nivåer! Med nyheter av det slaget och fortsatt rapportering om rekordstor smittspridning och återigen allt fler som behöver sjukhusvård för Covid-19, kan det kännas motigt. Det gäller att fånga upp positiva nyheter, och en sådan var i veckan ännu en opinionsmätning som visar på uppgång för Kristdemokraterna! En del annat positivt som hänt i veckan finns också med i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med besök av regiondirektören
    Veckans första möte var som vanligt måndagsmötet med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Mötet gästades av regiondirektör Krister Björkegren som rapporterade om ett fortsatt allvarligt läge för den östgötska hälso- och sjukvården, där särskilt hög korttidsfrånvaro i personalen gör det svårt att bemanna vårdplatser och därmed ger ytterligare framflyttad planerad vård. Antal patienter som behöver vård för Covid-19 har ökat ytterligare, även om patienter i behov av intensivvård inte ökat på samma sätt utan håller sig någorlunda stabilt. Positivt är att antalet patienter med RS-virus och säsongsinfluensa som behöver vård har minskat. När det gäller provtagningen av Covid-19 är kapaciteten i Östergötland ungefär 27 000 tester i veckan, och den senaste tiden har nästan hälften av de provtagna testat positivt (ca 45 procent). Vaccinationsarbetet fortsätter att fungera bra, med hög andel som fått första och andra dos, och bra ökningstakt på tredje dos.

    Debattartikel om att stärka vårdens medarbetare slutkörda av pandemin
    I måndagens Corren hade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna en debattartikel om behovet av att stärka alla de medarbetare i vården som haft en oerhört hög arbetsbelastning under pandemin. I debattartikeln, som undertecknades av Martin Zetterlund (KD) och Maria Almesåker (M), båda i regionstyrelsens beredning för personal- och kompetensförsörjning, lyfts fram förslag från våra båda partier för att skapa mer hållbar arbetsmiljö och attraktivare arbetsplatser. Du kan läsa hela debattartikeln här: (https://corren.se/asikter/artikel/sjukvardens-medarbetare-ar-slutkorda–vad-gor-s/re02ddxl)

    Regionutvecklingsnämndens presidium i möte med regionens skolor
    I tisdags förmiddag hade regionutvecklingsnämndens presidium tre digitala möten efter varandra. Dels ett ordinarie presidiemöte, där vi framför allt fokuserade på den väntade förstärkningen från Kulturrådet till finansieringen av verksamheterna inom kultursamverkansmodellen i Östergötland. Besked väntas idag fredag, men troligt är att Östergötland erhåller de ekonomiska medel som äskats. De två följande mötena var avstämningsmöten med regionens skolor, först Lunnevads folkhögskola, där rektor Lena Sahrblom informerade om både hur skolan hanterar pandemisituationen och olika intressanta utvecklingsprojekt som pågår, och sedan Naturbruksgymnasiet, med skolchef Ingela Appelsved som redogjorde för aktuellt läge på Vreta och Himmelstalund. Det finns både mycket positivt och en del utmaningar – men på det hela taget skolverksamheter som vi som region kan vara mycket stolta över!

    KD-motioner bland ärendena på regionstyrelsen
    På tisdagen sammanträdde också regionstyrelsen, som hade en lång rad ärenden på dagordningen. Bland annat bereddes flera ärenden till regionfullmäktiges sammanträde i februari, däribland ett antal motioner. En motion som ska debatteras och beslutas på regionfullmäktige är den gemensamma motionen från Kristdemokraterna och Moderaterna om en samlad läkemedelsstrategi för Region Östergötland, där de fyra att-satserna föreslås antingen bifallas eller besvaras. Vi menar att samtliga att-satser bör kunna bifallas. Här är en nyhetsartikel från det webbinarium som Marie Morell och jag bjöd in till förra våren i samband med att motionen lämnades in: (https://folkbladet.se/nyheter/artikel/lyzz1z6j). En annan motion är Kristdemokraternas motion, initierad av Martin Zetterlund och Solveig Danielson, och inlämnad av Lena Käcker Johansson och Elvira Wibeck, om att införa psykiatriambulans och mobila omvårdnadsteam i hela länet. Motionen föreslås av koalitionen anses besvarad, medan vi från Kristdemokraterna vidhåller att den bör bifallas. Här kan du läsa en debattartikel från i våras när motionen lämnades in: (https://corren.se/artikel/battre-samverkan-behovs-kring-okande-psykisk-ohalsa/l799w5xr). Regionstyrelsen fick också en första information om regionens bokslut för 2021, som visar på ett mycket stort överskott på en halv miljard. Bakgrunden till detta enorma överskott, när det samtidigt redan sedan tiden innan pandemin är stora problem med långa köer, handlar bl.a. om att alla regioner under pandemin har fått stora statsbidrag, att regionens placerade pensionspengar på börsen har utvecklats mycket positivt och att koalitionen innan pandemin klubbade igenom en stor skattehöjning. Vi från Kristdemokraterna och Moderaterna har tidigare föreslagit att en ordentlig analys av regionens ekonomi måste göras, för att säkra en mer långsiktigt stabil ekonomi och att resurserna används effektivt. Det nämns bl.a. i nyhetsartikel i Corren i tisdags, som du kan läsa här: (https://corren.se/artikel/regionen-gick-en-halv-miljard-i-vinst-forra-aret–oppositionen-kritisk/r31n8vel).

    Studiebesök på slotts- och domkyrkomuseet i Linköping
    I onsdags eftermiddag gjorde jag och Birgitta Waern ett studiebesök på Slotts- och domkyrkomuseet i Linköping. Museet är beläget i den äldsta delen av Linköpings slott, och berättar om de viktiga historiska händelser för inte bara Linköping och Östergötland, utan även Sverige och Europa, som finns kopplat till de personer som levt och verkat på och omkring slottet och domkyrkan. Men också regelbundna utställningar av mer samtidskaraktär. Helt klart en viktig del av det östgötska kulturarvet och kulturlivet. Vi togs emot av museichef Christel Storm, som visade runt, berättade om museet och också hade tid för ett samtal om museets olika framgångar och utmaningar nu och framåt. Stort tack för mottagandet!

    Det är sympatiskt att det så här på fredagseftermiddagen när nyhetsbrevet författas, fortfarande är ljust ute och idag dessutom solsken från klarblå himmel! Hoppas att det blir några fler inslag av sol i helgen, för mer njutbara utomhusaktiviteter. I vilket fall som helt önskar jag er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se