• Nyhetsbrev vecka 33

    Hej!

    Den här veckan har det mer regelbundna politiska arbetet i Region Östergötland kommit i gång igen efter några veckors sommaruppehåll och lite mjukstart i förra veckan. Även många skolor har satt i gång i veckan, så terminsstart känns verkligen som ordet för veckan. Det innebär också återkomst för nyhetsbrevet, som haft semester sedan vecka 25. Veckans nyhetsbrev bjuder både på några återblickar på ett par regionpolitiska händelser under sommaren och några nedslag i veckan som gått. Trevlig läsning!

    Debattartikel om Vrinnevisjukhusets framtid
    I början av juli hade vi från Östgötasamverkan en debattartikel i Norrköpings Tidningar, där vi tydligt slog fast att Vrinnevisjukhusets framtid inte nå något sätt är hotad så länge vi styr. Veckorna innan hade det dykt upp insändare och debattartiklar som uttryckt oro för det, med tanke på en del av de förändringar som genomförs inom ramen för det stora omställningsarbetet för att komma till rätta med regionens ekonomi. I artikeln reder vi ut begreppen och avslutar med raderna: ” Med det sagt kommer tiden framåt vara tuff, med förändringar som kommer bli kännbara – både för patienter och medarbetare. Det sticker ingen under stol med. Men alternativet, att fortsätta låta regionens ekonomi blöda fritt, är ett scenario nog ingen av oss vill ha. Region Östergötland kan så mycket bättre och tillsammans kommer vi att ta oss igenom det här.” Du kan läsa hela debattartikeln här: (https://nt.se/debatt/artikel/sa-lange-vi-styr-regionen-ar-vrinnevisjukhuset-inte-hotat/jow90gyl)

    Radioinslag om regionsamarbete kring cykelled runt Vättern
    En bit in i juli hade P4 Östergötland ett nyhetsinslag om att regionerna runt Vättern tecknat en avsiktsförklaring kring att utreda möjligheten för en nationell cykelled runt Vättern. För ett par år sedan initierade Region Östergötland ett arbete tillsammans med olika aktörer runt Vättern; kommuner, föreningar, aktörer i besöksnäringen o.s.v., i syfte att utveckla Vättern som destination. Ett av de önskemål som var tydligast hos besöksnäringens aktörer runt Vättern var just att få till en mer tillgänglig cykelled runt sjön. Det finns redan i dag en skyltning för cykling ”Runt Vättern”, men vissa sträckor går t.ex. på trafikerade vägar och är därför mindre tillgängliga. Att bli klassificerad som en nationell cykelled, som t.ex. nyligen cykelleden utmed Göta Kanal blivit, skulle innebära ett lyft för cykelturismen runt Vättern. Cykelturism är både hållbart och bra för folkhälsan – så vinsterna är många. Du kan höra nyhetsinslaget här: (https://sverigesradio.se/artikel/beskedet-arbetet-igang-med-ny-cykelled-runt-hela-vattern)

    Kristdemokratisk kampanj på Skänninge Marken
    I förra veckan smygstartade det regionpolitiska arbetet, med något möte i regionhuset, men framförallt två kampanjdagar med Kristdemokraterna på Skänninge Marken. En av landets största marknader som samlar besökare från inte bara hela Östergötland, utan även från angränsande län. Självklart ska Kristdemokraterna vara på plats, och rustade med bl.a. flygblad om kristdemokratiska valfrågor från 2022 som nu genomförs i regionen, och en hel del annat populärt kampanjmaterial, mötte flera kristdemokrater från olika delar av Östergötland, marknadsbesökarna. Det blev två lyckade dagar – tack till alla som var med och kampanjade!

    Måndagsmöte om viss ljusning i regionens ekonomi
    I måndags var det så dags för det första måndagsmötet med Östgötasamverkan, efter några veckors sommaruppehåll. Vid mötet fick vi bl.a. flera intressanta och aktuella informationer från några av regionens direktörer. Ekonomidirektör Josefin Bjäresten berättade bl.a. att man tack vare det arbete som pågår med att komma till rätta med regionens ekonomi, nu kan se en viss ljusning. De ekonomiska resultaten efter första halvåret ser bättre ut i jämförelse med förra året och kostnaden för bemanningsföretag i vården har gått ned. Än återstår mycket arbete, men glädjande att de senaste årens ständiga nedåtgående trend tycks vara bruten! Vi fick också rapport om hur sommaren varit i den östgötska hälso- och sjukvården. Sommarperioden är alltid en utmaning med semestrar och därmed svårigheter att få ihop bemanning o.s.v. Förberedelserna för att klara sommaren har därför varit omfattande, och det är positivt att det under omständigheterna tycks ha fungerat jämförelsevis bra!

    Studiebesök i Sturefors apropå budgetuppdrag om tåghållplats
    I onsdags gjorde vi från Östgötasamverkan ett studiebesök i Sturefors söder om Linköping, med anledning av det budgetuppdrag som funnits med i regionens treårsbudget de två senaste budgeterna om att ”verka för ett tågstopp i Sturefors”. Med utgångspunkt från olika dokument, bl.a. värdefull information från Trafikverket, var det också positivt att inspektera den fysiska miljön på plats i Sturefors. Vi fick också möjlighet till en liten medborgardialog, som resulterade i positiva vitsord om en återöppnad tåghållplats i Sturefors. Nu får arbetet fortsätta i syfte att kunna verkställa budgetuppdraget!

    Möte om ny struktur för Almi Företagspartner
    Idag fredag hölls på morgonen ännu ett digitalt möte med företrädare för Sveriges alla regioner, om det pågående omstruktureringsarbetet inom Almi, som jag berättat om i tidigare nyhetsbrev. Ett antal dokument och beslutsunderlag inför beslutsprocesserna i regionerna hade tagits fram, gicks igenom och gavs möjlighet att ställa frågor kring. Som alltid när en förändringsprocess genomförs finns delar som alla inte är nöjda med, det gäller även oss i Region Östergötland. Men, efter en mindre smidig start i vintras, har ändå processen löpt på bra och inte minst har SKR (Sveriges kommuner och regioner) gjort ett bra jobb. Nu återstår ytterligare några steg innan den formella beslutsprocessen kommer igång under hösten. Det lär bli tillfälle att återkomma till det…

    Då väntar så småningom helgen och inför kommande veckor känns det verkligen som att det ordinarie vardagstempot har återfunnit sig, när kalendern inspekteras framåt. Men först är det som sagt helg, och jag hoppas att ni alla får en riktig sådan!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Regionråd – Ordförande i Regionutvecklingsnämnden
    Gruppledare för Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se