• Nyhetsbrev vecka 13

    Hej!

    God morgon! Det har hunnit bli måndag morgon innan nyhetsbrevet dyker upp denna gång. Och vilken morgon! Solen skiner från klarblå himmel. Även den gångna helgen har det getts tillfälle att njuta av att våren är i antågande. Jag, och drygt 1200 andra kristdemokrater, har också kunnat glädja oss åt riktigt lyckade kommun- och regionpolitiska dagar i Örebro, och alla 25~000 medlemmar i Kristdemokraterna (4000 nya medlemmar sedan årsskiftet) har kunnat glädja sig åt riktigt fina opinionssiffror, där två mätningar varit på över 12 procent! Innan vi tar i ut med denna vecka, ska jag först kort blicka tillbaka på den gångna veckan i regionpolitiken. Trevlig läsning!

    Första mötet med beredning för Regional utvecklingsstrategi
    En av de viktigaste uppgifterna för Sveriges alla regioner är att ta fram en regional utvecklingsstrategi (RUS). Strategin gäller inte bara för ett år, eller som en regionbudget i tre år, utan har ett längre perspektiv och ska sätta upp mål för regionens utveckling för ett, eller flera, decennier. Den nuvarande strategin, som då kallades plan, antogs av Regionförbundet Östsam, och det är alltså första gången direktvalda Region Östergötland ska besluta om strategi. Det är ett omfattande arbete som innehåller många och viktiga dialoger med företrädare för kommuner, myndigheter, organisationer m.fl. i Östergötland. För att från politisk nivå i regionen tydligt följa arbetet, har en tillfällig beredning tillsatts. I beredningen ingår ordförande och andre vice ordförande för regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnderna, samt gruppledarna för de partier som inte har någon av de nämnda presidieposterna. Förra måndagen hölls beredningens första möte, där mycket tid ägnades åt att diskutera beredningens uppdrag och arbete och hur vi bäst tar fram och formulerar de övergripande målområdena för strategin.

    Dialogmöte med klinikchefer på Universitetssjukhuset
    I förra veckans nyhetsbrev berättade jag om dialogmöte på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, där vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset, träffade klinikchefer för att framförallt lyssna in deras synpunkter och tankar utifrån de stora uppdrag angående organisation, administration, ersättningssystem m.m. som beslutades i samband med att tilläggsyrkandet från KD och M på finansplanen, antogs vid regionfullmäktige i november. I måndags var det dags igen för dialogmöte. Denna gång med klinikchefer på Universitetssjukhuset i Linköping. Många chefer hade hörsammat vår inbjudan, och vi fick ta två konferensrum i anspråk, och dela upp oss i två grupperingar. Många värdefulla synpunkter fick vi med oss, som också blir viktiga delar i vårt fortsatta arbete med att följa upp uppdragen från finansplanen, men även i vårt gemensamma arbete med Strategisk plan och treårsbudget nu under våren.

    Möte med regionens politiska ledningsgrupp
    På tisdagen sammanträdde regionens politiska ledningsgrupp, som består av presidierna i regionstyrelsen, de tre stora nämnderna och regionfullmäktige, samt de gruppledare som inte finns med i något av presidierna. Regionens ledande direktörer är med från tjänstepersonshåll. Vid tisdagens möte ägnades mycket tid åt att ansvariga direktörer återrapporterade arbetet med några av de uppdrag som beslutades utifrån tilläggsyrkandet från KD och M vid antagandet av finansplanen på regionfullmäktige i november. Vi fick också en information om varumärkesstrategin för regionen, som nu står inför beslut i regionutvecklingsnämnd, regionstyrelse och slutligen regionfullmäktige.

    Studiebesök på Medicinska specialistkliniken på Lasarettet i Motala
    I onsdags gjorde vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset ett studiebesök på Medicinska specialistkliniken på Lasarettet i Motala. Kliniken är den stora samlade kliniken för huvuddelen av regionens egen verksamhet på lasarettet. Vi träffade klinikchef och dessutom läkare ansvarig för den avancerade hemsjukvård som kliniken bedriver. Det blev ett intressant samtal om framförallt klinikens arbete med äldre i behov av sjukvårdens insatser, hur samarbetet har utvecklats med regionens vårdcentraler i västra länsdelen och att reformer där ansvarsgränser flyttas, som t.ex. hemsjukvårdsreformen, skapar vissa samordningsvinster, men samtidigt ger nya gränser.

    Kristdemokraternas kommun- och regionpolitiska dagar i Örebro
    Från torsdag kväll till lördag eftermiddag befann jag och drygt 1200 andra kristdemokrater på kommun- och regionpolitiska dagar i Örebro. Tillsammans med journalister, utställare och andra gäster till dagarna, fick vi ta del av ett fantastiskt bra tal av partiledare Ebba Busch Thor, välja mellan en lång rad intressanta seminarier och dra igång valrörelsen för valet till Europaparlamentet med toppkandidaterna Sara Skyttedal och David Lega. En stor delegation östgötar var på plats i Örebro, bland dem flera nya som var på sina första kommun- och regiondagar. Stärkta över den goda stämningen går vi nu med full kraft vidare i vardagsarbetet och den kommande valrörelsen!

    Då är det strax dags för denna veckas första sammanträde, och jag ber att få önska er alla en riktigt bra vecka!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se