• Kristdemokraternas förslag att återinföra busslinje 432 röstades ned

  Vid trafik- och samhällsplaneringsnämndens (TSN) möte den 2 juni lämnade Kristdemokraterna ett nämndinitiativ. Förslaget var att snabbutreda möjligheten att återinföra busslinje 432 från Krokek till Norrköping. Tyvärr sade Koalition för Östergötland blankt nej till detta.

  Busslinje 432 passerar idag Strandvägen i Krokek/Kolmården på väg till och från Norrköping, men försvinner den 13 juni. Från 20 avgångar dagligen kommer framöver inga avgångar att gå. Det innebär att de som idag använder bussen tvingas övergå till att färdas med bil eller gå upp till 8 km till närmaste hållplats. Det är också en väg där det är svårt att säkert kunna gå och cykla för att ta sig till centrala Krokek.

  – Vi var med och fattade beslut om förändring av linje 432. Tyvärr är det inte alltid som politiska beslut blir helt rätt. Därför är det viktigt att politiken vågar göra omtag och lyssna på de som påverkas av våra beslut, säger Jonni Harrius (KD), ledamot trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

   – Det här innebär bland annat att jobbpendlare utan körkort inte kan ta sig till jobbet, sommarjobbare kan inte ta sig till eller från till exempel Villa Fridhem, familjer behöver två bilar för att klara logistiken och en ökad trafik på Strandvägen kommer påverka trafiksäkerheten, fortsätter Jonni.

  Kristdemokraternas förslag innebar att genomföra en snabbutredning i syfte att möjliggöra linjetrafik med linje 432 från Krokek till Norrköping från terminsstart höstterminen 2022. Initiativet fick stöd från både Moderaterna och Sverigedemokraterna. Men då Vänsterpartiet lade ned sin röst avgjorde Koalition för Östergötland ärendet, genom ordförandes utslagsröst, och förslaget röstades ned.

  Onsdagen den 1 juni träffade Per Larsson och Eva-Britt Sjöberg ett 20-tal av de boende vid Strandvägen och lyssnade på de konsekvenser som indragning får.

   – För mindre än en månad sedan lyckades oppositionen, bestående av Kristdemokraterna och Moderaterna, driva på för att ändra beslutet om nedläggning av busslinje 482 i Vånga. Då meddelade Koalition för Östergötland att de kommer återinföra linjen, om än i begränsad omfattning. Men den här gången var de inte lyhörda, säger Per Larsson, oppositionsråd och gruppledare.

  – Det är onekligen märkligt att gå från 20 avgångar dagligen till 0 i ett område där Norrköpings kommun har gjort det möjligt för många nya bostäder. Det blir helt enkelt skevt när kommunen utvecklar områden och Östgötatrafiken försämrar kollektivtrafiken. Här behövs framöver en bättre dialog mellan regionen, kommunen och drabbade medborgare, avslutar Eva-Britt Sjöberg, kommunalråd i Norrköpings kommun.

  För mer information
  Jonni Harrius, ledamot i trafik- och samhällsplaneringsnämnden
  0705-48 24 68

  Per Larsson, oppositionsråd och gruppledare Region Östergötland
  0702-88 21 34

  Eva-Britt Sjöberg, kommunalråd i Norrköpings kommun
  0767-62 03 53