• Moderaternas och Kristdemokraternas förslag om vårdval inom ögonsjukvården blir nu verklighet

  Moderaterna och Kristdemokraterna har under många år drivit frågan om att införa vårdval inom ögonsjukvården i Region Östergötland. Bakgrunden har varit att ögonsjukvården i Östergötland har haft, och fortsätter ha, stora problem med tillgängligheten. Den styrande koalitionen har gång på gång sagt nej till vårdval, men gör nu en kovändning.

  – Vi välkomnar givetvis att vårdval inom ögonsjukvården nu kommer genomföras i Östergötland. Vi har drivit frågan länge och inte gett oss, trots att de styrande partierna envist blundat för problemen, säger Per Larsson (KD), oppositionsråd.

  – Östgötar har istället fått åka till andra län för att få sin vård samtidigt som ögonläkare har larmat om att patienter riskerar att blinda i vårdkön i Östergötland. Även om vi är glada att vårdval nu införs beklagar vi att det har behövt ta så lång tid. Patienter har blivit hårt drabbade i denna väntan, säger Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd.

  – Med fler vårdgivare får vi ytterligare aktörer som är med och utvecklar vården i Östergötland, fler tänkbara arbetsgivare, och fler aktörer som kan möta östgötarnas behov av ögonsjukvård, avslutar Per Larsson.

  Läs Per Larssons och Fredrik Sjöstrands motion från 2017 här: https://dokument.regionostergotland.se/Politiska%20dokument/Regionfullmäktige/2017%20Regionfullmäktige/2017-04-27/05%20Nya%20motioner/Motion%206%20Inför%20vårdval%20inom%20ögonsjukvården%20i%20Östergötland.pdf

  För ytterligare information:

  Per Larsson (KD), oppositionsråd, 0702-88 21 34
  Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd, 0707-88 07 63