• Nyhetsbrev vecka 13

    Hej!

    Idag har varit solsken från en klarblå himmel, skönt vårvarmt ute, vårblommorna ökar i antal i naturen och knopparna på magnoliorna utanför mitt kontorsfönster blir större för varje dag. Något att glädjas åt i en tid med mycket oro. Även denna arbetsvecka har förstås präglats av den pågående Coronapandemin. Många inställda möten och konferenser, och flera nyinbokade möten och tillfälle att lära sig använda olika digitala mötessystem. En kort resumé av den gångna veckan i regionpolitiken kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med besök av regiondirektör och kommunikationsdirektör
    Även om mycket annat är omkastat i almanackan, började veckan som vanligt med måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Huvudfokus för mötet var förstås regionens olika insatser i spåren av Coronapandemin. Mötet gästades av regiondirektör Krister Björkegren, som gav en aktuell uppdatering av regionens samlade insatser och olika siffror på andel konstaterat smittade, antal som vårdas i sjukvården och antal som behöver intensivvård. Dessa siffror förses vi också, liksom media och allmänhet, dagligen via mail från regiondirektören. På veckans måndagsmöte var också regionens kommunikationsdirektör Anna Bowall med, och berättade om kommunikationsenhetens arbete i Coronatider, med pressträffar, sociala medier, annonser m.m. för att förse media och allmänhet med information om regionens arbete med att stötta befolkning och företag, men också sprida rekommendationer från folkhälsomyndigheten m.m. Många olika yrkesgrupper i regionen har stora och tunga arbetsuppgifter, men än så länge har arbetet som helhet fungerat väl.

    Gruppledaröverläggningar om former för nämndsammanträden
    I tisdags hade regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) kallat in gruppledarna för alla partier i regionen till överläggningar om former för nämndsammanträden i regionen. I nästa vecka sammanträder regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden, de första nämndsammanträdena sedan smittspridningen tog fart i Sverige och med de olika rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som nu råder. Det vi som gruppledare kom överens om i stor enighet var att alla nämndsammanträden ska hållas så korta som möjligt, och där det blir en tydlig uppdelning mellan ett informationspass, där digitalt deltagande är möjligt, och en kortare beslutsdel, som enligt regionens gällande reglemente kräver fysisk närvaro. Under informationsdelen kan alla, även riskgrupper, vara med via länk från sina bostäder, medan det vid beslutsmötet enbart ska vara tjänstgörande ledamöter/ersättare. Regionutvecklingsnämnden har exempelvis 15 ledamöter och 9 ersättare, men på plats i Sessionssalen i regionhuset ska nu vara max 15 personer. De som tillhör riskgrupper, t.ex. är över 70 år, ska förstås inte vara på plats, och om möjligt ersättas av ersättare som inte har några hinder att delta på plats. Vi enades också om att vid nästa sammanträde med regionfullmäktige besluta att förändra regionens reglemente, för att möjliggöra deltagande digitalt även vid beslutsfattande (en ändring som är möjlig att göra enligt kommunallagen). I nästa vecka väntar en ny gruppledaröverläggning som ska fokusera på formerna för regionfullmäktiges kommande sammanträden, med eventuellt minimerat antal deltagande ledamöter. Jag får återkomma till det i nästa veckas nyhetsbrev.

    Möte med regionutvecklingsnämndens presidium om regionens insatser för näringslivet
    I onsdags hade vi i regionutvecklingsnämndens presidium ett möte med Malin Thunborg, chef för enheten för tillväxt. Malin uppdaterade oss om läget för regionens olika insatser för att stötta östgötska företag som drabbas hårt i Coronapandemins spår.

    Veckovisa telefonmöten
    Det handlar om en rad olika åtgärder. Bl.a. har Malin veckovisa telefonmöten med näringslivschefer i kommunerna, veckovisa telefonmöten med innovationskraftsgruppen (t.ex. teknikparkerna i regionen) och veckovisa telefonmöten med besöksnäringsansvariga i kommunerna. Genom East Sweden Business Region (ESBR) har information om olika stödinsatser för företag samlats ihop på webbsidan eastsweden.se.

    Almi Östergötland
    Almi Östergötland, som normalt är regionens viktigaste tillväxtverktyg med rådgivning och utlåning till befintliga och nya företag, ställer nu om sin verksamhet. Personal flyttas från ordinarie arbetsuppgifter för att fokusera på stöd till företag drabbade av Coronapandemins konsekvenser och hela Almis likviditet används för utlåning till drabbade företag.

    Företagsjouren
    Sedan ett antal år tillbaka driver Region Östergötland ihop med Region Jönköpings län Företagsjouren, som finns till hands för företag i båda våra regioner med rådgivning och lotsning när akuta problem uppstår. I det skede vi nu befinner oss i, blir även här fokus på att hjälpa de företag som drabbas av Coronapandemin.

    Nyföretagarcentrum och struktufonder
    Regionen ökar också sitt stöd till Nyföretagarcentrum. Vidare pågår diskussioner om att förändra användningen av återstående fondmedel från EU:s strukturfonder i Östra Mellansverige (Europeiska regionala utvecklingsfonden – ERUF och Europeiska socialfonden – ESF), för att på olika sätt kunna stötta stödsystemet som stöttar företag som påverkats negativt av Coronapandemin.

    Årsmöte för Östergötlands Arkivförbund
    I går kväll hölls årsmöte för Östergötlands Arkivförbund via videokonferens. Östergötlands Arkivförbund har, som jag berättat om i tidigare nyhetsbrev, uppdrag från Region Östergötland inom kultursamverkansmodellen, att bl.a. vara en paraplyorganisation och ge konsulentstöd för de samlade arkiven i Östergötland. I december hade vi från regionen uppdragsdialog med Arkivförbundet på plats i lokalerna i Norrköping, ett givande besök med mycket matnyttig information om verksamheten. För några veckor sedan fick jag frågan från Arkivförbundets valberedning om att ställa upp som suppleant i styrelsen, vilket jag till slut tackade ja till, och vid gårdagskvällens årsmöte blev det också beslutat. Därmed får jag framåt än mer inblick i denna viktiga regionala verksamhet!

    Nu väntar en helg, där jag hoppas att möjlighet bjuds till att andas frisk luft i naturen, i förhoppningsvis vackert väder. Och självklart fortsätter vi alla att följa rekommendationer från regering och myndigheter! Var rädda om varandra och försök att, trots allt, få en trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se