• Nyhetsbrev vecka 14

    Hej!

    I den här tiden när många inbokade möten och aktiviteter har ställts in, har den gångna veckan faktiskt innehållet många sedan länge inbokade sammanträden. I princip alla har dock genomförts med förändrad form och förändrat innehåll. Det har därför varit en intensiv vecka, och jag ska försöka blicka tillbaka på något av det som hänt, i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med besök av regiondirektör
    Veckan började som vanligt med måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna. Det som inte var som vanligt, var att det enbart var Fredrik Topplund, politisk sekreterare för Kristdemokraterna, och jag, som var på plats i sammanträdesrummet Majblomman i regionhuset. Våra kolleger från Moderaterna var med via Skype. På plats i rummet var också under en del av mötet, regiondirektör Krister Björkegren, som uppdaterade oss med aktuell information om regionens pågående arbeta att hantera den pågående Coronapandemin. Precis som tidigare veckor får vi också dagligen rapport via mail med aktuella uppgifter.

    Regionutvecklingsnämndens presidium om regionens insatser på näringslivsområdet
    På måndagseftermiddagen träffades regionutvecklingsnämndens presidium för att från Malin Thunborg, chef för enheten för tillväxt, inom regionen, få en uppdatering av regionens insatser för att stötta de företag och branscher som drabbas svårt av den pågående Coronapandemin. Utöver det jag nämnde i förra veckans nyhetsbrev, lanserades i måndags regionens nya sajt matchajobben.nu, där företag som är i behov av ny personal i rådande läge kan möta företag som på olika sätt tvingas arbetsbefria sin personal. Med på mötet var också vår nämndsekreterare i regionutvecklingsnämnden, Anna Nordström, då vi också gjorde några sista uppdateringar av planeringen inför onsdagens nämndsammanträde.

    Gruppledaröverläggningar om kommande regionfullmäktige
    Tisdagen inleddes med gruppledaröverläggningar mellan gruppledarna för partierna i regionfullmäktige. Ämnet för överläggningarna var kommande sammanträden med regionfullmäktige. Enligt tidigare beslutad tidplan och den praxis som funnits i många år, sammanträder regionfullmäktige i slutet av april, där huvudärendet är att behandla regionens årsredovisning för föregående år. Med tanke på då riktlinjer och rekommendationer som finns från myndigheter och regering, har olika tankar funnits vad gäller fullmäktigemötet i april. Det som dock nu beslutades är att helt ställa in mötet, och skjuta fram behandlingen av årsredovisningen och övriga ärenden till fullmäktiges sammanträde i mitten av juni. Om det fullmäktigemötet ska genomföras med t.ex. minskat antal ledamöter på plats o.d., blir en senare fråga.

    Sammanträde med politiska ledningsgruppen
    Tisdagen fortsatte med sedan tidigare inbokat sammanträde med regionens politiska ledningsgrupp (PLG). De två huvudärendena för mötet var dels aktuell information om regionens arbete med att hantera Coronapandemin med regiondirektör Krister Björkegren och medicinsk direktör Stefan Franzén, dels information från ekonomidirektör Josefin Bjäresten inför årets budgetprocess i regionen. Det senare ärendet blir förstås starkt påverkat av det tidigare, och det är i dagsläget smått omöjligt att göra adekvata bedömningar om nästa års ekonomiska förutsättningar. Av det skälet diskuterade den politiska ledningsgruppen möjligheten att skjuta upp budgetbeslutet från juni till regionfullmäktiges sammanträde i november. Slutligt beslut om det ska tas vid ett extra möte med PLG på torsdag i nästa vecka.

    Möte med tillfällig beredning förenklad styrning
    Tidigare i våras berättade jag i ett par nyhetsbrev om den tillfälliga beredning som inrättats för att bereda förändring av regionens reglemente avseende regionens olika styrdokument. Det handlar om treårsbudget, nämndernas verksamhetsplaner o.s.v. Varje parti har haft en representant, och de flesta har utsett sin gruppledare, så även vi från Kristdemokraterna. Utifrån de diskussioner och inspel från partierna som gjorts tidigare under våren, har Ellen Nilsson, verksamhetscontroller och Josefin Bjäresten, ekonomidirektör, arbetat fram ett slutligt förslag till styrmodell. Med ett par mindre justeringar ställde sig beredningen bakom förslaget som lyfts upp till beslut i regionstyrelsen nu i april, och slutligt fastställs av regionfullmäktige i juni. I stora drag ska i början av varje ny mandatperiod ett ’Strategiprogram för Region Östergötland’ tas fram av de partier som styr regionen som beslutas av regionfullmäktige i november valåret. I juni varje år beslutas budgeten, som formellt ska heta ’Treårsbudget 2021-2023 med fokusområden 2021”. Till hösten beslutas sedan årsplaner för respektive nämnd, som också ska innehålla nämndens årsbudget, först av varje nämnd och sedan av regionstyrelsen. Modellen med balanserat styrkort som regionen, och tidigare landstinget, använt i många år, överges i och med denna förändring.

    Informationsmöte med regiongrupperna för KD och M
    I tisdags kväll skulle det varit traditionella gruppmöten för både Kristdemokraterna och Moderaterna, med inledande gemensamma nämndgrupper. Med tanke på det rådande läget, hade det dock förvandlats till ett gemensamt informationsmöte på Skype. Några av oss från respektive partis ledning fanns på plats i regionhuset, medan alla övriga gruppmedlemmar deltog på distans via dator, surfplatta eller telefon. Regiondirektör Krister Björkegren medverkade och gav de dryga 40 mötesdeltagarna aktuell information om regionens omfattande arbete med anledning av Coronapandemin. Vidare gav vi som är andre vice ordförande i de tre stora nämnderna och regionstyrelsen, aktuella informationer från respektive nämnd. Några frågor kom in under kvällen, antingen muntligt eller via chat, och mötet fungerade riktigt bra!

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden
    På onsdagen hölls april månads sammanträde med regionutvecklingsnämnden. Enligt den gruppledaröverenskommelse som jag nämnde i förra veckans nyhetsbrev, hade antalet deltagare på sammanträdet begränsats, så att enbart ledamöter eller tjänstgörande ersättare var på plats. De personer som tillhör någon riskgrupp, befann sig på hemmaplan och deltog under den första, längre, informationsdelen via distansuppkoppling. Det gjorde t.ex. att Kristdemokraterna vid detta sammanträde hade två tjänstgörande; Elvira Wibeck, ersättare i nämnden som ersatte en moderat ledamot, och undertecknad. De första informationspunkterna rörde hanteringen av Coronapandemin på regionens skolor; Lunnevads folkhögskola och Naturbruksgymnasiets båda utbildningscenter i Vreta och Himmelstalund, bl.a. utifrån att distansundervisning bedrivs sedan ett par veckor tillbaka. Vidare fick nämnden information om de olika insatser regionen gör för att stötta ett hårt prövat näringsliv. Bland beslutsärendena fanns också ett par beslut kopplat till det senare, dels en utökning av regionens medel till Almi, och dels en fördubbling av regionens satsning på Företagsjouren. På dagordningen stod ovanligt många beslutsärenden, bl.a. årsredovisning för nämnden, hela regionens årsredovisning, årsredovisningar för Lunnevad och Naturbruksgymnasiet och årsberättelse för nämndens beredning för folkhälsa. I normalfallet hade sedvanliga föredragningar på varje ärende, lett till ett långt heldagssammanträde. Men, med tanke på omvärldsläget blev det kort eller ingen föredragning. Nämndmötet gick dock bra att genomföra och klarades av innan lunch.

    Telefonmöte med Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige
    Onsdagseftermiddagen bjöd bl.a. på telefonmöte med Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige. Partnerskapet har, som jag berättat i tidigare nyhetsbrev, uppgiften att göra den slutliga prioriteringen av medel från EU:s strukturfonder (Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF och Europeiska socialfonden, ESF) till olika projekt inom det geografiska området Östra Mellansverige (Region Östergötland, Region Sörmland, Region Örebro län, Region Västmanland och Region Uppsala). Nästa ordinarie prioriteringsmöte är planerat till juni, men ämnet för onsdagens telefonmöte var att stämma av de förslag som finns om att använda återstående medel innevarande fondperiod (som vi är i slutet av) till tillväxtfrämjande insatser i Coronapandemins spår. En del förändringar i utlysningar o.d. behöver göras, men stor samstämmighet fanns i att stötta den inriktningen.

    Strategiskt samråd med kommunerna i Östergötland
    I dag fredag genomfördes strategiskt samråd mellan regionen och kommunerna i Östergötland. Mötestiden var inbokad sedan tidigare i årsplanen för 2020, men genomfördes med distansuppkoppling och enbart på förmiddagen. Vid mötet deltog kommunstyrelseordförande och oppositionsledare från de tretton kommunerna i Östergötland, ordförande och andre vice ordförande i regionstyrelsen, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden samt landshövdingen. Mötet inleddes med en uppdatering av läget med anledning av Coronapandemin, där först regionen berättade om sina olika insatser och åtgärder genom regionale sjukvårdsledaren tillika chefen för Katastrofmedicinskt centrum, Rickard Lundin, utvecklingsdirektör Rolf Östlund, regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla och regiondirektör Krister Björkegren. Därefter fick kommunstyrelsens ordförande i de tretton kommunerna kort redogöra för läget i varje kommun. En återkommande fråga var skyddsutrustning i vård och omsorg och stöd till näringslivet. Glädjande nog kunde flera kommuner redovisa att de hittills inte haft några konstaterade fall i äldreomsorgen, medan det är ett större problem i de större kommunerna. På dagordningen för samrådet stod också ett par ’vanliga’ frågor. Dels information om den storregionala systemanalys (för infrastruktur) och godsstrategi som genom Mälardalsrådet och En bättre sits tas fram gemensamt av sju regioner; Region Östergötland, Region Sörmland, Region Örebro län, Region Västmanland, Region Uppsala, Region Stockholm och Region Gotland. Dels information om regionens eget arbete med Regionalt Trafikförsörjningsprogram (RTP). Roligt att två kristdemokrater var utvalda att ge kommentarer från kommunalt perspektiv, Annicki Oscarsson, kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög, när det gäller storregional systemanalys, och Jonni Harrius, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Ödeshög kommun, när det gäller trafikförsörjningsprogrammet. Bra jobbat båda två!

    Vid sidan av allt annat har det blåst ordentligt de senaste dagarna. Men, nu skiner i alla fall solen från en klarblå himmel, och det ser ut att bli mer av det under helgen. Jag hoppas därför att både du och jag får möjlighet att ge oss ut i friska luften och njuta av lite solsken! Trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se