• Nyhetsbrev vecka 15

  Hej!

  Det är påsklovsvecka och en hel del passar på att få ut säsongens sista (?) vintersport på andra breddgrader än den östgötska, medan andra tjuvstartar sommaren där temperaturen medger det. Och en del av oss är efter påskhelgen tillbaka på arbetsplatsen. Med Annandag Påsk i måndags, blir det dock en lite kortare vecka, och eftersom jag i eftermiddag åker iväg till Örebro för Kristdemokraternas KD-dagar (tidigare kommun- och regiondagar), kommer nyhetsbrevet redan idag torsdag. Men, eftersom det på de få dagar som hittills varit, ändå har hunnit hända en del, finns trots allt lite att berätta om. Trevlig läsning!

  Mediebevakning av beslut om remissversion av Kulturplan
  I förra veckans nyhetsbrev berättade jag om att regionutvecklingsnämndens beslut vid senaste sammanträdet om satsning på utveckling av vandringsmöjligheterna på Östgötaleden, resulterat i mycket mediabevakning. Ett annat beslut på samma nämndsammanträde, var om remissversion av ny kulturplan för Östergötland, som därefter sänts ut på remiss till kommuner, organisationer, institutioner, partier m.fl. Det beslutet har också givit avtryck i media, bl.a. en artikel i Folkbladet, som du kan läsa här: (https://folkbladet.se/nyheter/norrkoping/artikel/okad-bredd-och-kulturens-kraft-i-nya-regionala-planen/rkx4y9xl).

  Sammanträde med Beredningen för kultur och friluftsliv
  I tisdags förmiddag inleddes arbetsveckan med sammanträde med regionutvecklingsnämndens beredning för kultur och friluftsliv. Det var beredningens andra sammanträde, sedan premiären i februari. På tisdagens möte fick beredningen en utförlig genomgång av de beslutade remissversionerna av kulturplan och regional biblioteksplan, från kulturchef Rikard Åslund respektive Elisabeth Cserhalmi, chef för Biblioteksutveckling Östergötland. Beredningen ägnade sig också åt att diskutera förslag till arbetsplan för beredningen för 2023, utifrån de uppdrag beredningen fått i regionutvecklingsnämndens årsplan, som i sin tur bygger på uppdrag från regionens treårsbudget.

  Möte mellan Östgötasamverkan och direktörer om Treårsbudget
  På tisdagseftermiddagen hade vi från Östgötasamverkan ett gemensamt möte med direktörerna i regionledningen om det pågående arbetet med Treårsbudget 2024-2026. Både läget för uppdragen i den nu gällande treårsbudgeten, och förslag för nya uppdrag inför den kommande budgeten, gicks igenom. Budgetarbetet är alltid en omfattande process, men successivt kommer vi närmare ett färdigt förslag!

  Kartan för Vårens Östgötadagar är här!
  För ett par veckor sedan berättade jag i nyhetsbrevet att Jan Owe-Larsson (M), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden och jag som ordförande i regionutvecklingsnämnden, blivit fotograferade till den karta som tas fram för Östgötadagarnas vårupplaga 6-7 maj, där vi också skrivit några rader inför arrangemanget. Nu har den färdigtryckta kartan kommit från tryckeriet och finns att hämta på olika håll. Kartan finns också digitalt: (https://maps.ostgotadagarna.se/sv/karta/322374/karta). Så, utrustad med papperskarta eller digital karta, ta gärna chansen att ge dig ut på den östgötska landsbygden helgen 6-7 maj!

  Möte med Stångådalsbanans Vänner
  I går onsdag hade Lena Käcker Johansson och jag från Kristdemokraternas regiongrupp ett möte med Stångådalsbanans Vänner. Vi har under årens lopp, när vi på olika sätt drivit frågan om utveckling av tågtrafiken på banan, regelbundet träffats, för att få ta del av den sakkunskap som föreningens medlemmar har, och få värdefulla medskick in i det politiska arbetet. Nu, när vi i Östgötsamverkans treårsbudget tydligt fått med ett par uppdrag rörande Stångådalsbanan, är det fortsatt intressant att ta del av information från möten som föreningen haft med såväl Trafikverket som Kalmar Länstrafik, med bl.a. läget för upprustningsarbetena längs banan och leveransplan för de nya tåg som ska trafikera banan. Tack till Niklas Adell och Per-Olov Brännlund för ett givande möte!

  Möte med Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp
  På onsdagskvällen hade vi möte med Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp, d.v.s. våra ordinarie ledamöter och förste ersättare i regionfullmäktige, inför nästa veckas fullmäktigesammanträde. Vi gick som vanligt igenom dagordning och ärenden, och fick också information från Elvira Wibeck, som är förste vice ordförande i regionfullmäktige, kring presidiets planering av upplägget för sammanträdet.

  I eftermiddag är det som sagt dags att styra kosan mot Örebro för Kristdemokraternas KD-dagar. Utöver själva KD-dagarna, som formellt inleds fredag förmiddag, erbjuds en del extraarrangemang både torsdag kväll och fredag morgon, inom såväl kultur som regional utveckling. På lördag eftermiddag är det dags att återvända mot Östergötland igen och då väntar ändå lite helgledigt innan nästa arbetsvecka. Oavsett hur dina planer ser ut för helgen, hoppas jag att du får en riktigt trevlig helg!