• Nyhetsbrev vecka 2

  Hej!

  Idag är det Tjugondag Knut och en del väljer att traditionsenligt ha julgransplundring. Och när adventsljusstakarna plockas bort från fönstren och julperioden går mot sitt slut, är också nyhetsbrevets jullov över. Den första arbetsveckan, inte bara för det nya året, utan för en helt ny mandatperiod, har klarats av. En innehållsrik arbetsvecka med nya roller och nya politikerkollegor på plats. En kort resumé kommer här i årets och mandatperiodens första nyhetsbrev. Trevlig läsning!

  Måndagsmöte med fokus på läget i sjukvården
  När ledningen för Östgötasamverkan, d.v.s. ledningarna för Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna i styret för Region Östergötland, samlades för årets första måndagsmöte, var det också en utökad samling förtroendevalda på plats. Vi från Kristdemokraterna har för första gången två regionråd, där Annicki Oscarsson som nytillträdd förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden är min nya kollega. Dessutom är Anna Nilsson (M), som ny förste vice ordförande i regionutvecklingsnämnden och Annette Ohlsson (M), som ny förste vice ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden, på plats i korridoren. Utöver en hel del planeringsfrågor och förberedelser, var förstås den stora frågan för mötet det aktuella läget i den östgötska hälso- och sjukvården. Vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin gästade mötet, vid sidan av regiondirektör Krister Björkegren, regionutvecklingsdirektör Richard Widén och kommunikationsdirektör Anna Bowall. Ninnie berättade om hur helgerna varit i vården, läget kring Covid-19, säsongsinfluensa, RS-virus och hur arbetet ser ut för att lösa olika problem nu och framåt.

  Möte med föreningen Kulturcentrum Öst
  I höstas berättade jag i ett nyhetsbrev att jag träffat föreningen Kulturcentrum Öst, som arbetar för att skapa en eftergymnasial utbildning inom kulturområdet för personer med intellektuell funktionsnedsättning, kombinerat med daglig verksamhet och möjlighet till praktik och anställningar. På måndagseftermiddagen träffade det nytillträdda presidiet för regionutvecklingsnämnden; jag som ordförande, förste vice ordförande Anna Nilsson (M) och andre vice ordförande Eva Andersson (S), Karin Ganestål och Cecilia Lindgren från föreningen. Sedan vi sågs sist hade arbetet planerings- och förberedelsearbetet fortgått på ett imponerande sätt, och det var intressant att höra om hur olika delar börjar falla på plats, även om förstås en hel del avgörande frågor återstår.

  Sammanträde med Politiska ledningsgruppen
  I tisdags förmiddag hölls årets första sammanträde med Politiska ledningsgruppen (PLG). PLG utgörs av presidierna i regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden, samt de partiers gruppledare som inte ingår i något av presidierna. Det innebär att Kristdemokraterna denna mandatperiod är representerade i PLG av mig som ordförande i regionutvecklingsnämnden och av Annicki Oscarsson, som förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. På tisdagens sammanträde gavs givetvis aktuella lägesrapporter både vad gäller regionens ekonomi från ekonomidirektör Josefin Bjäresten och situationen i hälso- och sjukvården från vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin. PLG fick också en längre information om kris- och katastrofmedicinskt beredskap från Rickard Lundin, chef för Katastrofmedicinskt centrum.

  Presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium
  På onsdagen sammanträde regionutvecklingsnämndens presidium för första gången denna mandatperiod. Huvudnumret för mötet var som brukligt beredning av kommande nämndsammanträde, där det utöver beslut om bl.a. Årsplan och budget för nämnden och internkontrollplan, blir en del utbildningsinsatser för den nya nämnden. Presidiet gästades också av internationella enheten, med enhetschef Anna Lindberg och strateg Rebecka Swanson, som informerade om ärenden kopplade till regionens engagemang i olika internationella nätverk.

  Verksamhetsbesök på Nordiskt Centrum för kirurgi
  I går torsdag genomförde vi från Östgötasamverkan en rad verksamhetsbesök inom hälso- och sjukvårdsområdet i Linköping. Först ut var ett besök på Nordiskt Centrum för kirurgi, som är beläget i samma byggnad som Hotel Ekoxen, och har en hel del dagkirurgiska och några dygnskirurgiska uppdrag från regionen. Sedan vi senast besökte verksamheten har en ombyggnation skett av delar av lokalerna för att stärka kapaciteten i operationsverksamheten. Vi fick en rundvandring i lokalerna och också möjlighet att diskutera olika frågor kopplat till samarbetet med regionen.

  Verksamhetsbesök på Kvinnokliniken på Universitetssjukhuset
  Torsdagen fortsatte med ett besök på Kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, där verksamhetschef Elisabeth Nedstrand, vårdenhetschef Karin Emtfors och centrumchef för barn- och kvinnocentrum Tobias Ekenlie, tog emot. Vi bjöds även där en rundvandring i lokalerna, bl.a. förbi den framgångsrika operationsavdelningen på mottagningen, Monark. Vi fick också information om klinikens olika framgångar och utmaningar.

  Verksamhetsbesök på Ortopediska kliniken på Universitetssjukhuset
  Nästa besök under vår besöksdag blev Ortopediska kliniken på Universitetssjukhuset, där centrumchefen för Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård, Ida Dånmark, och hela ledningsgruppen för kliniken tog emot. Vi fick en god inblick från olika yrkesgrupper i arbetet på kliniken och samverkan med andra aktörer på och utanför sjukhuset.
  Verksamhetsbesök hos Närsjukvården i Centrala Östergötland
  Torsdagens sista studiebesök gick till ledningen för Närsjukvården i Centrala Östergötland, där centrumchef Niklas Hilding och verksamhetscheferna Anna Lundqvist och Pernilla Järnvall Hint, berättade om centrumets olika verksamheter, med särskilt fokus på mobila insatser, och samverkan med kommunerna.

  Möte med vårdförbundet
  Idag fredag hade Vårdförbundets avdelning i Östergötland bjudit in oss i Östgötasamverkan till dialog. Marie Morell (M) och jag träffade Emma Klingvall (ordförande), Helen Esping (vice ordförande), Hedvig Axén och Amanda Barkarö från avdelningsstyrelsen i Östergötland. Det blev ett bra samtal om framför allt olika vägar att få tillbaka sjuksköterskor som lämnat sina tjänster i regionen. Det finns en hel del bra förslag och idéer!

  Tjugondag Knut hos Almi
  Idag på eftermiddagen bjöd Almi Östergötland efter två års pandemipaus in till sitt traditionsenliga mingel för kunder, medarbetare och aktörer i näringslivets stödsystem i Östergötland. Utöver möjlighet att träffas och prata med övriga deltagare, har arrangemanget varje år ett tema. Årets tema var James Bond, med tipspromenad, musikunderhållning och utsmyckning som väl gestaltade temat. Tack för inbjudan och ett trevligt arrangemang!

  Nu är det snart dags att ta helg och kanske traditionsenligt städa undan julen?! Oavsett hur långt du kommit i julgransplundrandet, hoppas jag att du får en riktigt trevlig helg!

  Med vänlig hälsning
  Per Larsson
  Regionråd – Ordförande i Regionutvecklingsnämnden
  Gruppledare för Kristdemokraterna i Region Östergötland
  tfn 010-103 72 84 (arb)
  tfn 0702-88 21 34 (mobil)
  per.larsson@regionostergotland.se