• Nyhetsbrev vecka 20

  Hej!

  Nationellt och internationellt befinner vi oss i en historisk vecka, med riksdagsbeslut om ansökan om svenskt Natomedlemskap, och gemensamt besök från Sverige och Finland hos USA:s president. På den regionpolitiska fronten har veckan kanske inte varit historisk, men ändå mycket innehållsrik och varierad. Att det är valår har inte minst märkts genom två paneldebatter denna vecka! Om dem och några övriga nedslag i veckan kommer här några rader i nyhetsbrevet. Trevlig läsning!

  Kampanj på Kise Marken och möte med Stångådalsbanans vänner
  I lördags arrangerades Kise Marken i Kisa, och Kristdemokraterna i Kinda kommun hade bokat en plats på marknaden. Partidistriktets ombudsman Elvira Wibeck och jag begav oss till Kisa för att tillsammans med lokala kristdemokrater möta marknadsbesökare med kristdemokratisk politik, och en och annan doftgran… Många positiva östgötar passerade vårt kristdemokratiska tält, och flera bra samtal, bl.a. med en nybliven snart 18-årig kristdemokrat som var taggat att engagera sig! Under dagen passade lokala gruppledaren Lena Käcker Johansson och jag på att träffa Stångådalsbanans Vänner vid det historiska lokstallet bredvid stationen. Utöver att beskåda en nyrenoverad historisk vagn, hann vi förstås också prata om betydelsen av järnvägstrafiken på länsbanan till Kalmar!

  Måndagsmöte med besök av regiondirektör och budgetarbete
  Vid veckans måndagsmöte ägnades en hel del tid åt det gemensamma förslaget till Treårsbudget 2023-2025 från Kristdemokraterna och Moderaterna. Successivt växer förslaget fram, och om ett par veckor är det dags för beslut. Måndagsmötet gästades också av regiondirektör Krister Björkegren, som bl.a. rapporterade från regionens samarbete med Länsstyrelsen, Försvarsmakten m.fl. myndigheter kring den regionala hanteringen av det aktuella säkerhetsläget i omvärlden. Han konstaterade också, inte alls oväntat, att det är tufft i planeringen av bemanningen i vården inför sommaren.

  Påtryckningar från KD och M gav resultat: Busslinje till Vånga blir kvar
  Redan i förra veckan (9 maj) gick vi från Kristdemokraterna och Moderaterna ut med förslaget att riva upp beslutet att lägga ned busslinje 482 mellan Vånga och Norrköping. Ett beslut som inte var ordentligt förankrat vare sig i kommunen eller hos medborgare. Vi bjöd i samma veva in företrädare för den styrande koalitionen till ett möte måndag 16 maj, för att om möjligt få till en uppgörelse för att kunna ha linjen kvar. Uppenbarligen tog vårt initiativ skruv, och någon timme innan vårt inbokade möte presenterade koalitionen en lösning för att kvar linjen. Det är förstås glädjande att våra påtryckningar gav effekt. Samtidigt är det nödvändigt att vi inte hamnar i situationen igen, och i kommentar i Norrköpings Tidningar säger jag: ” – Det här visar dock att det finns förbättringspotential i processen när förändringar görs i kollektivtrafiken, dialog och samverkan är viktigt för att i fortsättningen undvika liknande situationer, säger oppositionsrådet Per Larsson (KD)”. Du kan läsa hela artikeln här: (https://nt.se/nyheter/norrkoping/artikel/lattnad-nar-deras-hotade-busslinje-blir-kvar-nu-kan-min-son-ta-sig-till-och-fran-skolan/rx5p3xkj)

  Studiebesök, styrelsemöte och seminarium med Mälardalstrafik
  Tisdag och onsdag i denna vecka blev två heldagar i Eskilstuna med omnejd för årsstämma, seminarium, styrelsemöte och två intressanta studiebesök med Mälardalstrafik. Bolaget, som bedriver regional tågtrafik, ägs gemensamt av Region Östergötland, Region Sörmland, Region Örebro län, Region Västmanland, Region Uppsala län och Region Stockholm. Dagarna inleddes med ett besök på den nya moderna tågdepån i Eskilstuna, där de nya Mälartågen servas, tvättas, repareras o.s.v. En imponerande anläggning! Sedan följde under tisdagen ett seminarium kring aktuella och kommande frågor för Mälardalstrafik och formell årsstämma för bolaget. På onsdagen hölls styrelsemöte på förmiddagen, och efter lunch avslutades dagarna med ett besök på kundcentret för Mälartåg, där vi fick lära oss mer om hur kund- och resenärskontakterna fungerar. Två givande dagar, där det är glädjande att se hur den regionala tågrafiken bidrar till tillväxt i vårt område!

  Presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium
  I går torsdag förmiddag sammanträdde regionutvecklingsnämndens presidium. Huvudärendet för mötet var att bereda nästa nämndsammanträde. Då ska nämnden bl.a. behandla förslag till ny Folkhälsostrategi, som slutligen ska beslutas av regionfullmäktige. Vidare väntar beslut om delårsrapport för nämnden och regionens skolor för det första kvartalet och uppdragsöverenskommelse för Shakespearefabriken i Vadstena, som blir ny aktör i Kultursamverkansmodellen!

  Seminarium och panelsamtal på Allmänläkarens dag
  Torsdagen var också internationella allmänläkarens dag, och med anledning av det hade Svensk förening för allmänmedicin tillsammans med Kungsgatans vårdcentral i Linköping bjudit in till ett seminarium med avslutande panelsamtal i Berzeliussalen på Universitetssjukhuset i Linköping. Seminariet innehöll intressanta föredrag från Angelica Staff, distriktsläkarföreningen och de båda ST-läkarna Kristina Rosén och Johanna Söderholm samt från Göran Stiernstedt, utifrån sina båda statliga utredningar Effektiv vård och Digifysiskt vårdval. I det avslutande panelsamtalet deltog såväl representanter från regionens tjänstepersonledning som företrädare från partierna i regionfullmäktige. Från Kristdemokraterna lyfte jag bla. fram: Nationellt ansvar för vården för samlad kompetensförsörjning, journalsystem, patientavgifter, ersättningssystem m.m. Flytta ekonomiska resurser från sjukhusvård till primärvård. Stärk primärvårdens ansvar och varje vårdcentrals befogenheter. Fler yrkesgrupper på vårdcentralen – kuratorer, psykologer m.fl. Minska den administrativ bördan!

  Besök på konferens med Forskning vid museer på Östergötlands Museum
  I går och idag pågår konferensen ”Forskande utställning och utställd forskning” på nyligen återöppnade Östergötlands Museum i Linköping, arrangerad av föreningen Forskning vid museer. Forskare anställda vid museer eller i tätt samarbete med museer samlas årligen till konferens, och passande nog fokuserar årets konferens på utställningar, där det precis nyrenoverade och ombyggda museet i Linköping erbjuder goda möjligheter att studera hur alldeles nya utställningar gestaltats. Region Östergötland, som största huvudman för Östergötlands Museum, har bidragit till konferensen genom att bjuda deltagarna på torsdagskvällens middag, och som andre vice ordförande i ansvarig nämnd, regionutvecklingsnämnden, fick jag igår kväll möjlighet att gästa konferensen, säga några ord i samband med middagen och framförallt samtala med flera av deltagarna – och lära mig mycket nytt!

  Debatt hos PRO Östergötland
  Idag fredag bjöd PRO Östergötland in till debatt mellan företrädare för partierna i regionfullmäktige, på förmiddagen i Vagnhallen i föreningshuset Fontänen i Linköping. Utifrån de frågor vi fått i förväg kom debatten främst att handla om hälso- och sjukvårdsfrågor, inte minst nära vård och frågor om transporter till och från sjukvården med sjukresor. Genom en fråga från publiken kom också en del av debatten att handla om Kristdemokraternas förslag om nationellt ansvar för hälso- och sjukvården!

  Efter några riktigt varma och soliga sommardagar i början av veckan har nu regn och lägre temperaturer avlöst på väderfronten. Men lilla valrörelsen fortsätter ändå…och imorgon väntar besök på Motala Expo där Kristdemokraterna finns på plats. Oavsett väderlek hoppas jag att ni alla får en riktigt trevlig helg!

  Med vänlig hälsning
  Per Larsson
  Oppositionsråd och gruppledare
  Kristdemokraterna i Region Östergötland
  tfn 010-103 72 84 (arb)
  tfn 0702-88 21 34 (mobil)
  per.larsson@regionostergotland.se