• Nyhetsbrev vecka 25

  Hej!

  Midsommarhelgen står för dörren, och i veckan har regionpolitiken traditionsenligt haft sin ’sommaravslutning’ med det årliga tvådagars budgetsammanträdet. Även i övrigt har denna midsommarvecka bjudit på en hel del innehåll, och något av det ska jag som vanligt försöka rekapitulera i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

  Kristdemokratisk kampanj på Björkfors Bymarknad
  I lördags var det dags för kristdemokratisk marknadskampanj igen. Denna gång var det Björkfors Bymarknad som stod på programmet, och Kristdemokraterna i Kinda hade bokat en marknadsplats. Birre Waern och jag tog med oss partidistriktets helt nya tält och en hel del kampanjmaterial och åkte dit. Kinda partiavdelning med Lena Käcker Johansson i spetsen, sekunderad av Max Dahlgren, tog emot med övriga attiraljer. En trevlig marknad med möjlighet att möta många östgötar med politik, kampanjmaterial och ett och annat samtal!

  Debattartiklar om budgetförslag från KD och M
  Den senaste veckan har vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen haft debattartiklar i de östgötska tidningarna om vårt gemensamma förslag till Treårsbudget 2023-2025, inför veckans budgetsammanträde med regionfullmäktige. Du kan exempelvis läsa debattartikel i Corren här: (https://corren.se/debatt/artikel/vi-ar-redo-att-fa-ordning-pa-region-ostergotland/rxm5k6kl) och debattartikel i Norrköpings Tidningar här: (https://nt.se/debatt/artikel/infor-budgetbeslut-i-regionen-m-och-kd-vill-satsa-mer-pa-regionens-medarbetare-regionen-behover-en-nystart/jv8wgoer).

  Måndagsmöte med fokus på sommarbemanning och ekonomi
  Vårens sista måndagsmöte innehöll förstås en hel del förberedelser inför veckans tvådagarssammanträde med regionfullmäktige, men vi hade också besök av vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin, som redogjorde för bemanningsläget i vården inför sommaren, som är ett minst sagt besvärligt läge, och ekonomidirektör Josefin Bjäresten, som beskrev aktuellt läge i regionens ekonomi, också det mycket osäkerhet på grund av många olika omvärldsfaktorer.

  Företagarnas valträff
  I måndags lunch bjöd Företagarna Östergötland in till valträff på Stångs Mjärdevi. Regionchef Frida Boklund presenterade den färska småföretagarbarometern, där många siffror för de östgötska företagen är bra, men där bristen på arbetskraft är den allra största utmaningen för de flesta branscher och företag. Till lunchen var Företagarnas medlemsföretag inbjudna, och det fanns möjlighet att växla något ord med de som deltog i träffen. Som avslutning hölls en kort utfrågning av riksdagsledamöter/riksdagskandidater från Östergötland, där Kristdemokraterna representerades väl av riksdagsledamot Magnus Oscarsson!

  Möte med Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp
  På måndagskvällen samlades Kristdemokraternas regionfullmäktigegrupp, de ledamöter och förste ersättare som skulle delta vid veckans regionfullmäktigesammanträde. Som brukligt gick vi igenom fullmäktiges dagordning, diskuterade våra ageranden och planerade ansvarsfördelningen mellan oss. Bra att på detta sätt få en aktuell avstämning kort innan fullmäktigemötet!

  Sammanträde med regionfullmäktige
  Tisdagen och onsdagen genomfördes mandatperiodens sista sammanträde med regionfullmäktige. Tvådagarsmötets huvudärende var förstås Treårsbudgeten 2023-2025, där flera ur den kristdemokratiska fullmäktigegruppen pläderade för det gemensamma budgetförslaget från Kristdemokraterna och Moderaterna. Under fullmäktigemötet antogs också bl.a. Folkhälsostrategi och Hållbarhetsprogram i stor politisk enighet. Enighet fanns glädjande nog också kring Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma motion om att stärka den palliativa vården i Östergötland, där den motion som Stefan Redéen (KD) och Per-Arne Fall (M) lämnat in, föreslogs bifallas. Du kan läsa mer om den bifallna motionen här: (https://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/ett-steg-narmare-hospice-i-ostergotland/). Innan fullmäktiges ordförande avslutade sammanträdet på onsdagen, fick ålderspresident Nils-Ingvar Graan (KD) ordet och tackade för samarbetet i fullmäktige under 31 år vid sitt troligen sista fullmäktigesammanträde. Han möttes med applåder, och vi tackar också Nisse för mångåriga insatser för Kristdemokraternas landstings/regionfullmäktigegrupp!

  Dialog med Funktionsrätt Östergötland
  Idag var vi från Kristdemokraterna inbjudna till dialog med Funktionsrätt Östergötland, som samlar olika förbund inom funktionshinderområdet på länsnivå i Östergötland. Eva-Britt Sjöberg, i dagsläget kommunalråd i Norrköping, deltog som andranamn på riksdagsvalsedeln för Östergötland, och från regionen deltog politisk sekreterare Fredrik Topplund och jag. Det blev ett bra samtal, där vi fick både ny kunskap och värdefulla medskick, samt fick möjlighet att lyfta frågor som vi drivit på olika nivåer i politiken. Stort tack för en värdefull dialog!

  I morgon är det midsommarafton och sedan väntar några veckor med något lugnare tempo än de intensiva vårveckor vi har bakom oss i regionpolitiken. Men en och annan marknad, ett par inbokade intervjuer med östgötsk media och ett besök i Visby under Almedalsveckan står bl.a. på programmet. Och i början på augusti drar valrörelsen igång på allvar inför valdagen 11 september. Innan dess hoppas jag dock att både jag själv och ni som läser nyhetsbrevet får möjlighet till lite somrig avkoppling. Nyhetsbrevet får sommarledigt och återkommer i höst! En riktigt fin sommar hoppas jag att ni alla får!

  Med vänlig hälsning
  Per Larsson
  Oppositionsråd och gruppledare
  Kristdemokraterna i Region Östergötland
  tfn 010-103 72 84 (arb)
  tfn 0702-88 21 34 (mobil)
  per.larsson@regionostergotland.se