• Nyhetsbrev vecka 33

  Hej!

  Denna vecka har en hel del grundskoleelever i Östergötland haft skolstart, och många lärare hävdar säkert att det är därför det i slutet av veckan varit lite bättre väder med mer sol och värme… Terminsstarten för regionpolitiken påbörjades som bekant redan förra veckan, och intensiteteten har ökat något denna vecka, även om det fortfarande har varit lite luftigare i almanackan. En liten resumé av vad som hänt och skett kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

  Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
  I måndags kväll var det dags för första gruppmötet efter sommaruppehållet med Kristdemokraternas regiongrupp. Som brukligt inleddes kvällen med nämndvisa gruppmöten tillsammans med våra samarbetspartier Moderaterna och Liberalerna. På Kristdemokraternas eget gruppmöte, ägnade vi oss bl.a. åt information och diskussion om hur den östgötska hälso- och sjukvården har klarat sommarperioden (som fortfarande pågår) och statusrapporter kring ett par kristdemokratiska valfrågor som nu ska förverkligas. Roligt att träffa alla igen efter sommaruppehållet – tack för bra inspel och diskussioner!

  Möte med Stångådalsbanans vänner
  I tisdags träffade Lena Käcker Johansson och jag Niklas Adell och Per-Olov Brännlund från Stångådalsbanans vänner. De informerade oss om olika kontakter och möten de haft kopplade till utvecklingen av banan, och vi kunde från vår horisont informera om vad som är på agendan utifrån regionens perspektiv. Värdefulla samtal och en del matnyttig information fick vi med oss från mötet!

  Heldagsmöte med Politiska ledningsgruppen
  I onsdags hade regionens politiska ledningsgrupp (PLG) en heldag som uppstart efter sommaren. PLG består av presidierna i regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden, samt de partiers gruppledare som inte ingår i något av presidierna. På dagordningen för onsdagens heldagsmöte stod bl.a. information om sommaren i regionens olika verksamheter, information och diskussion om aktuellt ekonomiskt läge för regionen och ett längre pass om rumslig strategi, nära vård, framtidens primärvård och tandvård.

  Gemensam uppstartsdag för regionens skolor
  I går torsdag arrangerades en gemensam uppstartsdag för all personal på regionens tre skolor; Naturbruksgymnasiets två skolor Vreta Utbildningscentrum och Himmelstalunds utbildningscentrum samt Lunnevads folkhögskola. Som ordförande i regionutvecklingsnämnden, som också fungerar som styrelse för de tre skolorna, hade jag förmånen att få inleda dagens program. På dagordningen stod annars ett pass om kommunikation och samarbete med Eric Thyrell, en slags körövning med Anna-Carin Strand, lärare i körsång på musiklinjen på Lunnevads folkhögskola och ett pass med Linköpings stifts nytillträdda biskop Marika Markovits med rubriken ”Det omistliga, finns det något sådant?”. Dessutom goda möjligheter att få träffa och prata med flera av medarbetarna på de tre skolorna. En välplanerad och fint genomförd dag under ledning av skolchef Ingela Appelsved!

  Kartan för Östgötadagarna Höst är här!
  Nu när sommarsemestrar och sommarlov går mot sitt slut, är det dags att blicka framåt mot första helgen i september och Östgötadagarnas höstupplaga. Den tryckta kartan för arrangemanget har nu kommit från tryckeriet, och finns på olika platser. Det kan vara bra att ha med sig ut för att hitta till olika östgötska entreprenörer och föreningar på landsbygden. Även denna gång har trafik- och samhällsplaneringsnämndens ordförande Jan Owe-Larsson (M) och jag som regionutvecklingsnämndens ordförande fått möjlighet att ge en hälsning i den tryckta kartan. Med hjälp av den, eller den digitala (som du kan hitta här: https://maps.ostgotadagarna.se/sv/karta/325843/karta) hoppas jag att du tar chansen att ge dig ut på den östgötska landsbygden 2-3 september!

  I regionhuset pågår just nu stora flyttbestyr. Med tanke på att det inom vissa enheter har blivit mer distansarbete och förändrade arbetssätt, ska en del ombyggnationer ske av befintliga lokaler, och därför har vi i politiken fått packa flyttkartonger och flytta till en annan del av regionhuset. I och med idag fredag är själva flytten genomförd, men det återstår förstås en hel del bestyr innan vi kan känna att vi helt och hållet har kommit på plats i våra nya kontorsrum. Jag får säkert anledning att återkomma till det i ett kommande nyhetsbrev. Så länge passar det bra att efter både en mötesintensiv vecka och dagar präglade av flyttbestyr, snart få lite helgledigt. Jag hoppas att ni alla får en riktigt trevlig helg!

  Med vänlig hälsning
  Per Larsson
  Regionråd • Ordförande i Regionutvecklingsnämnden
  Gruppledare för Kristdemokraterna i Region Östergötland
  tfn 010-103 72 84 (arb)
  tfn 0702-88 21 34 (mobil)
  per.larsson@regionostergotland.se