• Nyhetsbrev vecka 45

  Hej!

  Denna vecka skickar jag nyhetsbrevet från Helsingborg, där Kristdemokraternas riksting inleds idag och pågår till på söndag. Många kristdemokrater är samlade för att debattera en lång rad motioner inom en stor bredd av politikområden. Självklart blir det också tillfälle att möta partivänner från hela landet, även om schemat är tämligen fullspäckat… Men, innan färden igår eftermiddag styrdes söderut, hanns en hel del med på hemmaplan i Östergötland. Något av det ska jag som vanligt kort referera i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

  Fler debattartiklar om vad som gäller för informationsplikt
  I förra veckan publicerades ytterligare ett par debattartiklar från oss i Östgötasamverkan med klarläggande om vad som egentligen gäller angående den pågående utredningen om bl.a. informationsplikt. I såväl Folkbladet som i Länstidningen återfanns debattartiklar, utöver den debattartikel på temat i Corren, som jag berättade om i förra veckans nyhetsbrev. Du kan läsa artikeln i Folkbladet här: (https://folkbladet.se/debatt/artikel/det-kan-val-kaisa-karro-anda-inte-helt-ha-missat/r2ow69pl) .

  Måndagsmöte med både ekonomi och Covid-19
  Vid veckans måndagsmöte fortsatte självklart arbetet med att komma till rätta med den problematiska situationen för ekonomin i den östgötska hälso- och sjukvården, där utöver ansvariga direktörer, även Annika Hjertkvist från ekonomienheten deltog med en föredragning. Dessvärre har det återigen blivit aktuellt med rapportering kring läget för antalet personer som vårdas med Covid-19 i slutenvården. Efter att det under lång tid inte varit något som behövt rapporteras, har under kort tid antalet patienter ökat snabbt, närmare en fördubbling på en vecka, och idag runt 60 personer. Lyckligtvis är ingen i nuläget i behov av intensivvård, och det är helt klart väsentligt att alla som får uppmaningen att få ytterligare en vaccindos, också tar den möjligheten!

  Sammanträde med Beredningen för kultur och friluftsliv
  I tisdags förmiddag hölls november månads sammanträde med regionutvecklingsnämndens beredning för kultur och friluftsliv. Denna gång var kulturområdet helt i fokus för sammanträdet, och vi fick bl.a. en fördjupning i de olika regionala uppdrag till kulturverksamheter som ges inom och utanför kultursamverkansmodellen. Beredningen fick också ta del av valda delar av det digitala seminarium som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) arrangerade om den nyligen till regeringen lämnade kultursamverkansutredningen. Vi som deltog i SKR:s kulturkonferens i Skellefteå i mitten av oktober gav också en kort rapport till beredningen.

  Möte om EU:s sammanhållningspolitik efter 2027
  På tisdagseftermiddagen fick jag och Eva Andersson (S) en föredragning från Anna Lindberg, enhetschef för internationell samverkan och Isabelle Johansson från Region Östergötlands Brysselkontor, kring läget för formandet av EU:s sammanhållningspolitik kommande budgetperiod (efter att nuvarande slutar 2027). Region Östergötland arbetar bl.a. genom samarbetet inom Östra Mellansverige och genom EU-nätverket CPMR. Kontakterna med Sveriges nationella regering i frågan, är förstås inte heller oväsentlig, vilka bl.a. kanaliseras genom Politikerforum. Även om det kan kännas långt till perioden efter 2027, är arbetet redan i full gång, och det gäller att vara med och aktivt bevaka och förhoppningsvis påverka frågan från start.

  Kompetensförsörjning i fokus på regionutvecklingsnämndens sammanträde
  I onsdags sammanträdde regionutvecklingsnämnden, och hade för ovanlighetens skulle ett kortare sammanträde, som slutade vid lunchtid. Antalet beslutsärenden var få, till skillnad från både föregående och kommande sammanträde. Det fanns dock tid för att ha ett längre utbildningsplats om det regionala uppdraget när det gäller kompetensförsörjningsfrågor. Enhetschef Malin Thunborg och strateg Margaretha Wandel gick igenom uppdrag i lagstiftning och från andra statliga beslut, samverkan med andra aktörer i och utanför Östergötland och olika frågor som är aktuella inom området. Ett högaktuellt och mångfacetterat politikområde!

  Regionens två gymnasieskolor på tio-i-topp-lista
  I veckan kom en ranking av gymnasieskolorna i Östergötland från jämförelse- och informationsplattformen Ednia, som sammanställt data från Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska Centralbyrån. Glädjande nog hamnade de två gymnasieskolor som Region Östergötland är huvudman för; Vreta Utbildningcentrum och Himmelstalunds Utbildningscentrum, båda på tio-i-topp-listan. Vreta på femte plats och Himmelstalund på tionde plats. Stort grattis till skolorna och bra jobbat all personal och elever! Länk till rankningen finns här: (https://ednia.se/linkoping/rankning).

  Sammanträde med regionutvecklingsnämndens presidium
  På onsdagseftermiddagen sammanträdde regionutvecklingsnämndens presidium. Trots att vi samma dag på förmiddagen haft nämndsammanträde, var det ändå dags att förbereda nästkommande nämndsammanträde, som sker redan 29 november. Då väntar betydligt fler ärenden, än vid veckans möte, och det fanns en hel del att dryfta inför kommande beslut och informationspunkter.

  East Sweden Innovation Day med tema AI
  I går torsdag genomfördes det årliga arrangemanget East Sweden Innovation Day, som är lite av höjdpunkten under East Sweden Innovation Week, som genomförs vecka 45 varje år. Årets event hölls i lokalen Flygeln i Louis De Geer i Norrköping, och genomfördes helt på engelska då ett antal internationella gäster deltog. Temat var Artificiell Intelligens, och genom intressanta talare och panelsamtal, fick vi en fördjupad, fascinerad och i viss mån lite skrämmande bild av hur framtiden kan komma att påverkas på olika sätt av utvecklingen inom AI. Jag själv hade fått hedersuppdraget att inleda dagen, och betonade bl.a. vikten av innovation och regional tillväxt i ekonomiska kärva tider för regioner och kommuner.

  Nu är det snart dags att starta rikstingsförhandlingarna och för många kristdemokrater blir det också helgsysselsättningen. För dig som tilläventyrs inte är på Kristdemokraternas riksting hoppas jag att du också får en riktigt trevlig helg!

  Med vänlig hälsning
  Per Larsson
  Regionråd – Ordförande i Regionutvecklingsnämnden
  Gruppledare för Kristdemokraterna i Region Östergötland
  tfn 010-103 72 84 (arb)
  tfn 0702-88 21 34 (mobil)
  per.larsson@regionostergotland.se