• Nyhetsbrev vecka 46

    Hej!

    Idag är det lördag och dagen har för min del inletts med två kristdemokratiska aktiviteter med partivännerna i Linköping. Först ett intressant frukostmöte, där Anna-Maria Jakobsson från Sankt Kors Fastighets AB berättade om det spännande stadsutvecklingsprojektet Ebbepark i centrala Linköping. Därefter följde möte med linköpingsborna i Kristdemokraternas partytält på Lilla torget. Nu har jag satt mig på tåget i riktning Stockholm, och ska försöka sammanfatta den gångna veckan i regionpolitiken, i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med fokus på sjukvårdsregionen
    Veckans första möte var som vanligt oppositionsledningsmötet med Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset. Utöver vår sedvanliga dagordning med planering av gemensamma politiska ageranden, mediekontakter, studiebesök o.s.v., hade vi denna måndagsmorgon besök av en av ledningsstabens tjänstepersoner, Göran Atterfors, som framförallt arbetar med Region Östergötlands avtal med våra grannar inom Sydöstra sjukvårdsregionen; Region Jönköpings län och Landstinget i Kalmar län. Medborgare och patienter från våra grannar får mycket av sin högspecialiserade vård vid Universitetssjukhuset i Linköping. Hur avtal om kostnader och ekonomisk ersättning ska utformas beslutas av Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen. En av de ledande tjänstepersonerna i det arbetet är Göran Attefors. Utöver en avstämning av förhållandena i vår sjukvårdsregion, ägnade vi också en del tid åt att reflektera över hur socialstyrelsens kommande bestämmelser över hur den högspecialiserade vården ska fördelas över landet, kan ha för påverkan på vår sjukvårdsregion.

    Kunskapssammanträde om behovsanalyser
    På tisdagen var det dags för årets fjärde och sista kunskapssammanträde för ledamöter och ersättare i regionstyrelsen och de tre stora nämnderna i regionen. De tre tidigare kunskapssammanträdena har handlat om årsredovisningen, regional utveckling och folkhälsa, och nu i tisdags var det fokus på hälso- och sjukvårdsnämndens behovsanalyser, brukardialoger och medborgardialog. Årligen genomför regionens fem brukardialogberedningar, under samordning av beredningen för behovsstyrning, fyra brukardialoger och en medborgardialog kring utvalda diagnoser och sjukdomsgrupper. Beredningarna möter patienter och ibland patientorganisationer, anhöriga och personal, för att få en inblick i hur våra medborgare upplever sitt möte med hälso- och sjukvården. Samtidigt genomförs av tjänstepersoner en behovsanalys inom samma områden, utifrån tillgänglig statistik och forskning. Arbetet sätts igång i januari varje år och resultatet presenteras vid kunskapssammanträde i november, vilket alltså i år var i tisdags. Utifrån de slutsatser som beredningen kommer fram till efter slutfört arbete, tas sedan fram förslag till uppdrag till hälso- och sjukvårdsverksamheten kring de olika utmaningar och förbättringsområden som beredningarna har sett. Vid kunskapssammanträdet i tisdags, som hölls på Arbetets Museum i Norrköping, var Kristdemokraternas Lena Käcker Johansson med och hälsade välkommen och introducerade dagen, i egenskap av vice ordförande i beredningen för behovsstyrning. Berit K-Lehnér är vice ordförande i en av brukardialogsberedningarna och medverkade i sin berednings presentation av arbetet. Från Kristdemokraterna har vi också Rihab Chahaf som ledamot i en annan av brukardialogsberedningarna, men Rihab hade tyvärr förhinder att närvara vid tisdagens presentationer.

    Sammanträde med RF-gruppen
    På tisdagskvällen samlades Kristdemokraternas ledamöter i regionfullmäktige för avstämning inför nästa veckas sammanträde med regionfullmäktige. Vid fullmäktigemötet kommer huvudärendet vara beslut om Finansplan 2018-2020. Som jag beskrivit i tidigare nyhetsbrev, är finansplanen framförallt en möjlighet till justering av ekonomin i den Strategiska planen och treårsbudget 2018-2020, som beslutade vid regionfullmäktiges sammanträde i juni. Det kan exempelvis vara aktuellt med förändring av skatteintäktsprognoser och regeringen kan ha kommit med något ytterligare statsbidrag som berör regionen. Kristdemokraterna och Moderaterna presenterar ett gemensamt oppositionsförslag, där vi utöver budgetsiffrorna, lägger fram några särskilda kompletterande uppdrag till regionens nämnder. Det handlar i år bl.a. om utveckling av ledning och styrning, skärgårdsutveckling, utveckling av en nära vården genom en primärvårdsreform och utveckling av fler vårdvalssystem. (Du kan läsa hela finansplanen här: https://wssext.regionostergotland.se/Politiska%20dokument/Regionfullmäktige/2017%20Regionfullmäktige/2017-11-21–22/02%20Beslutsärenden/03b%20Finansplan%20M%20och%20KD.pdf) Det sistnämnd uppdraget är också kopplat till en gemensam motion från Kristdemokraterna och Moderaterna, som ska behandlas vid fullmäktigemötet, om att införa vårdval inom ögonsjukvården. Motionen föreslås tyvärr avslås, vilket är synd, då den hade kunnat bidra till att stärka tillgängligheten till ögonsjukvården. Men vi tar debatten på fullmäktige!

    Styrelsemöte med ALMI Östergötland
    Onsdag förmiddag var jag på sammanträde med styrelsen för ALMI Företagspartner Östergötland AB. Som jag beskrivit i flera tidigare nyhetsbrev är ALMI regionens viktigaste verktyg för regional tillväxt! Genom såväl utlåning som komplement till de kommersiella bankerna, som företagsrådgivning av olika slag, har ALMI på ett framgångsrikt sätt bidragit till att öka antalet företag i Östergötland och antalet anställda inom de östgötska företagen! Vid onsdagens styrelsemöte var det viktigaste ärendet beslut om affärsplan och budget för 2018, där det ser fortsatt positivt ut för vårt östgötska ALMI-bolag!

    Avstämningsmöte kring besöksnäring
    På torsdagen träffades jag, Eva Andersson (S) som är förste vice ordförande i regionutvecklingsnämnden och Susanne Fredriksson, chef för Visit Östergötland, regionens enhet för besöksnäringsfrågor, på Visit Östergötlands kontor i Norrköping. Eftersom Eva och jag som regionutvecklingsnämndens båda vice ordförande, inom presidiet har fått ett särskilt ansvar att följa besöksnäringsfrågorna, har vi regelbundna avstämningsmöten med Susanne. Arbetet har sedan förra våren en tydlig grund i den besöksnäringsstrategi som då antogs i bred politisk enighet. Bland annat genomförs en rad projekt kring Hållbar platsutveckling, där t.ex. flera besöksnäringsaktörer kopplade till Kinda kanal, har genomfört ett av de mest lyckade projekten med hjälp av Visit Östergötland, och nu fortsätter arbetet på egen hand.

    Förmöte inför prioriteringsmöte med Strukturfondspartnerskapet
    I går fredag inleddes dagen med östgötskt förmöte inför det kommande prioriteringsmötet med Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige. Partnerskapets uppgift är att prioritera de ansökningar till Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden (ESF) som respektive myndighet i Sverige har godkänt och överlämnat till strukturfondspartnerskapet. I partnerskapet finns såväl politiskt förtroendevalda från de fem regionerna/landstingen i Östra Mellansverige (Östergötland, Södermanland, Örebro län, Västmanland och Uppsala län), där jag, Jan Owe-Larsson (M) och Mats Johansson (S) representerar Östergötland, som tjänstpersoner från t.ex. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, representanter för universitet och högskolor och den sociala ekonomin. Inför varje prioriteringsmöte anordnas förmöten i varje län, där beslutsunderlaget gås igenom av ansvarig tjänsteperson i regionen. Vid vårt östgötska förmöte igår var det Lotten Carlsson, strateg på enheten för kompetensförsörjning och företagande som föredrog för Erik Erjeby som representerar Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i partnerskapet, samt Jan Owe-Larsson och mig.

    Gruppledaröverläggningar om politisk organisation
    Två timmar över en salladslunch möttes igår gruppledarna för de åtta partierna i regionfullmäktige i Region Östergötland, för överläggningar kring den politiska organisationen nästa mandatperiod. Det är brukligt att samtliga partier i slutet av en mandatperiod enas om hur den politiska organisationen ska se ut kommande mandatperiod, oberoende av vilka partier som då utgör majoritetskonstellation. Redan i våras ombads alla partier att sammanställa och skicka in sina synpunkter. Vi från Kristdemokraterna tog fram ett genomarbetat förslag som diskuterades och kompletterades vid ett gruppmöte med vår regiongrupp innan det sändes in. På liknande sätt gjorde också Moderaterna. De fyra majoritetspartierna presenterade får några veckor sedan en kortare punktlista, medan övriga oppositionspartier inte sänt in några förslag. Det blev emellertid en bra diskussion vid fredagens överläggning, och samtalen kommer att fortsätta vid ytterligare gruppledaröverläggning och i samband med att den politiska ledningsgruppen (PLG) möts. Planeringen är att slutligt förslag ska beslutas vid regionfullmäktiges sammanträde i juni 2018.

    Den gångna veckan hade jag också i min roll som ordförande i partidistriktets nomineringskommitté för nästa års riksdagsval en presskonferens där kommitténs förslag till valsedel presenterades, samt vårt förslag till östgötsk toppkandidat – nuvarande riksdagsledamot Magnus Oscarsson. Flera medier har rapporterat från pressträffen, bl.a. Corren (http://www.corren.se/nyheter/linkoping/skarpa-forslag-pa-lagardsbacken-om4890382.aspx), Folkbladet (http://folkbladet.se/nyheter/norrkoping/han-ar-ostgotsk-toppkandidat-om4890474.aspx), Linköping News (http://linkopingnews.se/12653-2/) och Norrköpings Tidningar (http://nt.se/nyheter/ostergotland/de-toppar-kds-lista-till-riksdagen-om4890553.aspx). I nästa vecka, lördag 25 november, är det partidistriktsårsmöte då såväl riksdagsvalsedeln som de fem valsedlarna för regionen ska beslutas. Alla är välkomna att vara med under dagen, då vi både för besök av partiledare Ebba Busch Thor och har höstfest med god mat och högklassig underhållning av Linda Ahlgrimmer med band. Läs mer här (http://wp.kristdemokraterna.se/e/hostfest-2017-med-extra-partidistriktsarsmote/) och anmäl dig här (https://goo.gl/forms/3QnMDKrzVTqdPk1f2). Till dess ber jag att få önska er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se