• Nyhetsbrev vecka 6

  Hej!

  Den här veckan har onekligen bjudit på dramatiska förändringar på väderfronten. I måndags tog jag en lunchpromenad i solskenet i Trädgårdsföreningen och hittade vårtecken i form av snödroppar. Och på tisdagen var det inte bara några droppar snö, och rejäla mängder som helt klar innebar en comeback för vintern. I regionpolitiken är det också en hel del omfattande förändringar på gång, även om det samtidigt, tack och lov, finns en del stabilt utvecklingsarbete som pågår. Några rader om veckan i regionpolitiken kommer här i nyhetsbrevet. Trevlig läsning!

  Måndagsmöte med fokus på minskade kostnader i hälso- och sjukvården
  Veckans måndagsmöte med ledningen för Östgötasamverkan var förstås ett av veckans sammanträden med fokus på de nödvändiga åtgärder som nu genomförs och planeras för att komma till rätta med det omfattande underskottet i hälso- och sjukvårdens ekonomi. Även detta måndagsmöte gästades av regiondirektör Mikael Borin, tillförordnad HR-direktör Anna Cederlöf, vårddirektörerna Jessica Frisk och Ninnie Borendal Wodlin, hälso- och sjukvårdsdirektör Annica Öhrn och kommunikationsdirektör Anna Bowall. Flera olika åtgärder behövs för att minska kostnaderna, men förstås är personalkostnaderna den stora posten i hälso- och sjukvårdens ekonomi. Därför är åtgärder på personalområdet förstås ofrånkomliga för att återfå balans i ekonomin.

  Sammanträde med politiska ledningsgruppen
  Även tisdagsförmiddagens möte med regionens politiska ledningsgrupp (PLG), hade naturligtvis fokus på ekonomin i hälso- och sjukvården och de åtgärder som krävs framåt. Men PLG fick också en redovisning av förra årets ekonomi för regionens politiska organisation, som hållit sig inom sina ramar med ett visst överskott. Planering av årets första strategiseminarium och medskick kring innehåll i de kommande stod också på programmet, liksom information från regionens IT-direktör Henrik Schildt om regionens användande av molntjänster. Efter PLG fortsatte gruppledarna för de åtta partierna i regionfullmäktige med gruppledaröverläggningar om bl.a. uppdaterad arbetsordning för regionfullmäktige, justering av regionens budgetprocess och utredningen om kollektivtrafikens organisering.

  Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
  Tisdag kväll hölls februari månads gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Som vanligt inleddes kvällen med nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna och Liberalerna. Därefter samlades alla tre partigrupperna till en gemensam information om de åtgärder som planeras för att komma till rätta med ekonomin inom hälso- och sjukvården. Även på Kristdemokraternas eget gruppmöte, som vidtog därefter, ägnades en del tid åt att diskutera det ekonomiska läget, men vi hann också med att gå igenom handlingarna till nästa veckas regionfullmäktigesammanträde och en del planering inför kommande möten och aktiviteter för regiongruppen.

  Spadtag för nya Fenomenmagasinet i Linköping
  På onsdagsförmiddagen genomfördes det första spadtaget för det nya Fenomenmagasinet på Valla fritidsområde i Linköping. Fenomenmagasinet, som tidigare låg i stadskvarteren i Gamla Linköping, flyttar nu alltså en promenadstig genom Vallaskogen bort till öppna ytor invid Valla fritidsområde. Fenomenmagasinet är ett samarbete mellan Linköpings kommun, Region Östergötland och Linköpings Universitet, och med de nya större och mer ändamålsenliga lokalerna, stärks förutsättningarna att både inspirera barn och unga att studera teknik, naturvetenskap och kanske framåt även medicin, och blir dessutom ett ännu starkare besöksmål för inte minst barnfamiljer. Ett bra komplement till de övriga kreativa besöksmål för den målgruppen som redan finns i Östergötland.

  Uppstartsträff för Östgötadagarna på Vreta Kluster
  I onsdags kväll arrangerade Region Östergötland en uppstartsträff för alla aktörer som medverkar på Östgötadagarna. Östgötadagarna, som sedan 2022 arrangeras både på våren (mitten av maj) och hösten (första helgen i september), syftar till att lyfta fram och stärka företagande på den östgötska landsbygden. Gårdsbutiker, konstgallerier, föreningar m.fl. erbjuder en stor bredd av aktiviteter, närproducerade varor och tjänster, och dagarna ger möjlighet för alla oss som är stadsbor att upptäcka allt som finns och erbjuds även utanför de större orterna. Uppstartsträffen lyfte fram några av aktörerna som medverkat på dagarna, men gav också värdefulla tips om användande av sociala medier i marknadsföring liksom inspiration från den idérika entreprenören Susanne Liljenberg. Nu ser vi fram emot två lyckade helger med Östgötadagarnas vår- och höstupplagor!

  Möte med Östergötlands Arkivförbund
  I går torsdag deltog jag i styrelsemöte med styrelsen för Östergötlands Arkivförbund. Det gav också tillfälle att besöka Arkivförbundets nya kontorslokaler i kulturkvarteret Hallarna i Norrköping. Östergötlands Arkivförbund är en ideell förening som är uppdragstagare inom kultursamverkansmodellen för regional arkivverksamhet, och har framförallt som uppgift att stötta och serva enskild arkiv runt om i Östergötland. Det handlar alltså om såväl föreningars och organisationers arkiv, som företagsarkiv. Ett viktigt och intressant uppdrag, som glädjande är en av flera civilsamhällsaktörer som har regionala uppdrag!

  Nu väntar snart helgen. För egen del blir det lite regionpolitik även imorgon lördag, då jag ska gästa en konferens om inkludering i idrottsrörelsen, för att berätta om den nya idrottspolitiska planen som snart ska beslutas av regionutvecklingsnämnden. Men, lite helgledighet hoppas jag också att det ska kunna bli. I vilket fall som helst önskar jag er alla en riktigt trevlig helg!

  Med vänlig hälsning
  Per Larsson
  Regionråd • Ordförande i Regionutvecklingsnämnden
  Gruppledare för Kristdemokraterna i Region Östergötland
  tfn 010-103 72 84 (arb)
  tfn 0702-88 21 34 (mobil)
  per.larsson@regionostergotland.se