• Regeringen kan inte lova gratis vaccin till östgötarna – M och KD i Region Östergötland tar saken i egna händer

  Regeringen har idag på en presskonferens deklarerat att ”det ska vara gratis att ta vaccin mot Covid-19”. Det finns dock inget nationellt fattat beslut om detta, vilket gör att Region Östergötland måste fatta ett eget beslut i frågan – och det brådskar.

  – När vaccinationen mot covid-19 startar i Region Östergötland vill Moderaterna och Kristdemokraterna att alla invånare ska få vaccinera sig kostnadsfritt. Vi lägger därför fram ett sådant förslag till hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 8 december, säger Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

  – Även om det i dagsläget inte finns ett godkänt vaccin mot covid-19 så förväntas europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) godkänna flera vaccinkandidater inom de närmaste veckorna. Det gör att Region Östergötland med största sannolikhet kommer inleda en bred vaccinationsinsats redan i januari 2021. Regionen kommer därför att behöva jobba väldigt snabbt med frågan, menar Per Larsson (KD), oppositionsråd.

  – Det är av yttersta vikt att östgötarna inte behöver stå för någon kostnad när det gäller vaccinering för covid-19. Därför lägger vi nu fram ett förslag till hälso- och sjukvårdsnämnden om att göra kommande vaccinering avgiftsfri. På så sätt kan alla östgötar, oavsett ekonomiska förutsättningar, bli vaccinerade. Vaccin är en avgörande del i att kunna stoppa pandemin, avslutar Fredrik Sjöstrand.

  Kicka här för att läsa nämndinitiativet (PDF)

   

  För ytterligare information:

  Fredrik Sjöstrand (M), 0707-88 07 63

  Per Larsson (KD), 0702-88 21 34