• Vitsippspris

  Vitsippspriset har i Sollentuna delats ut till förtjänta personer och organisationer sedan 1992. Kristdemokraterna i Sollentuna ut ett pris till någon som har gjort något extra för att göra Sollentuna till en bättre kommun att leva i och som förtjänar att lyftas fram som en bra förebild.

  Här ser du presentationen av de senaste årens vinnare.

  Vitsippspriset 2024 tilldelades Thomas Waldetoft

  Priset delades ut med följande motivering: Årets Vitsippsmottagare har under 25 år som klubbchef i Turebergs friidrott visat ett fantastiskt engagemang för meningsfull fritid för unga Sollentunabor. I rollen som klubbchef har han inte bara bidragit till uppkomsten av nya friidrottstalanger, utan även skapat en trygg och inkluderande miljö där alla känner sig sedda och välkomna. Hans positiva inverkan sträcker sig utanför friidrottsarenan. Vitsippsmottagaren har gjort verklig skillnad i Sollentuna. För mångårigt engagemang och enastående arbete tilldelas Thomas Waldetoft 2024 års Vitsippspris.

  Vitsippspriset 2023 tilldelades Lasse Naesstrom och Rotebro pingis

  Priset delades ut med följande motivering: Årets Vitsippsmottagare skapar en meningsfull fritid för barn och ungdomar i Sollentuna. Eldsjälen Lasse Naesström ordförande och ungdomstränare i klubben har sedan 1986 tränat och inspirerat tusentals barn och unga i bordtennisens konst. För mångåriga engagerade och helhjärtade insatser tilldelas Rotebro bordtennisklubb 2023 års Vitsippspris.

  Vitsippspriset 2022 tilldelades Sollentuna Södra Scoutkår

  Priset delades ut med följande motivering: ”Årets vitsippsmottagare har på ett förtjänstfullt sätt, utöver den ordinarie verksamheten att skapa meningsfull fritid för barn och ungdomar i Sollentuna, också gjort enastående insatser för krigsdrabbade familjer i Ukraina. Ni har därmed kanaliserat den medmänsklighet som starkt finns bland många Sollentunabor.” Priset delades ut av kommunalrådet för KD – Thomas Nyman samt partiets lokalavdelningsordförande Peter Kilander.

  Vitsippspriset 2021 delades ut till Anna Kronstedt och Linda Idevall

  Anna Kronstedt och Linda Idevall har gjort betydande insatser för tryggheten i Sollentuna kommun. De startade Facebook-gruppen Tonårsföräldrar i Sollentuna och ordnade turer runt om i kommunen där vuxna deltog och mötte ungdomar. De har också dragit igång trygghetsvandringar i olika kommundelar och påpekat för kommunen åtgärder som skulle öka tryggheten. Priset delades ut av kommunalrådet för KD – Thomas Nyman samnt partiets lokalavdelningsordförande Peter Kilander.

   

  Anna Kronstedt och Linda Idevall mottog årets Vitsippspris av Kristdemokraterna i Sollentuna.

   

   

   

   

   

   

   

  Vitsippspriset 2020 delades ut till Linn Maria Vågberg – Coronahjälpen i Sollentuna

   

   

   

   

   

  Motiveringen lyder:
  Coronahjälpen i Sollentuna knyter samman de människor i vårt närsamhälle som i coronatider söker hjälp och stöd med de människor som erbjuder hjälp och stöd.
  Gruppen startades i mars på initiativ av Linn Maria Wågberg och har i början av april över 1500 medlemmar och har på kort tid gjort stor skillnad för många.

   

   

   

   

   

  Vitsippspriset 2019 delades ut till Cykelfrämjandet respektive Parisa Bakhshi

  De fick priset med anledning av dessa insatser:

  Cykelfrämjandet för att de har tagit initiativ till och genomfört utbildningar för många nyanlända som lärt sig cykla.

  Parisa Bakhshi för att hon i sitt arbete som distriktssköterska har ett stort engagemang och en unik förmåga att lyssna på de som behöver henne.

   

  Vitsippspriset 2018 delades ut till Anette Fällström respektive Reza Esmaili

  De fick priset med anledning av dessa insatser:

  Anette Fällström, ledare för föreningen Seniorgymnastiken. Hennes driv, glädje och engagemang gör skillnad för många.

  Reza Esmaili som tagit initiativ till fotbollsträning för ensamkommande. Varje fredag kväll i fotbollshallen.

   

  Vitsippspriset 2017 delades ut till Nicholas Roman

  Nicholas Roman och Kristdemokraternas kommunalråd Magnus Ramstrand.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Nicholas Roman är initiativtagare till ”Spring för livet” ett event som arrangeras på Sollentunavallen av laget P04 i samarbete med Sollentuna fotboll. Genom eventet samlar man in pengar till lagkassan och till välgörenhet. Förra året fick Barncancerfonden 132000 kronor genom eventet.

  Under en timme springer man så många 400 metersvarv som möjligt. Sponsorer ger pengar i förhållande till antal varv som genomförs. Detta initiativ är värt ett Vitsippspris!
  Vitsippspriset delas ut för små och stora insatser som är viktiga för samhället.

   

  Vitsippspriset 2017 delades också ut till Indra Tjejjour

  Indra Tjejjour får priset för sitt mångåriga arbete med att stärka barns och ungdomars och i synnerhet unga tjejers rättigheter och förbättra deras levnadsvillkor. Genom föreläsningar, besök i skolor, telefonkontakt och chatverksamhet arbetar man både stödjande och förebyggande.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Vitsippspriset 2016 delades ut till Sollentuna Volleybollklubb och IOGT-NTO i Häggvik

  Sollentuna Volleybollklubb
  Sollentuna har det senaste året berikats med många nya invånare som har tvingats lämna sitt ursprung för att hitta en ny tillvaro. För sitt arbete med att ge många av dessa en rik och meningsfull fritid tilldelas Sollentuna Volleybollklubb Kristdemokraternas Vitsippspris 2016

  IOGT-NTO i Häggvik
  När mörker faller är det viktigt att någon tänder ett ljus för att visa var en trygg plats finns att hitta. För arbetet med att ge människor på flykt en stunds säker vila tilldelas IOGT-NTO Häggvik Kristdemokraternas Vitsippspris 2016.

   

   

  Vitsippspriset 2015 delades ut till Camilla Hermelin och Akillesjouren

  Vitsippspriset 2015

  Magnus Ramstrand (KD), kommunalråd, Camilla Hermelin, pristagare, Simon Olsson (KD), lokalavdelningsordförande, Sonia Lunnergård (KD), ordförande i socialnämnden och dagens representant för pristagarna i Akillesjouren.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Årets pris delades mellan entreprenören Camilla Hermelin och organisationen Akillesjouren. Camilla Hermelin har genom sitt företag Karriärkonsulten bidragit till att ett par hundra personer som stått långt utanför arbetsmarknaden kommit i arbete. Genom initiativet att företagare bjuder en person med utländsk bakgrund på lunch, har hon visat att hon är en brobyggare. Akillesjouren får priset för sitt banbrytande arbete med att sprida budskap om, och stödja män som utsatts för, våld i nära relationer.

   

  Vitsippspriset 2014 delades aldrig ut

  2014 gick under smeknamnet ”Supervalåret”. För Kristdemokraterna i Sollentuna var detta ett år som präglades oerhört mycket av valförberedelser och valarbete. Arbetet gav positiva effekter på valresultatet men tiden och kraften räckte inte till att på traditionsenligt sätt utse en vitsippsvinnare. Men det betyder förstås inte att det saknades exempel på goda krafter i civilsamhället under det gångna året. Det kommer nya verksamhetsår och vi avser att under 2015 återställa ordningen och dela ut priset igen.

  Vitsippspriset 2013 delades ut till Meetha Jansson

  Vitsippspriset 2013.

  Carin Lindell, ordförande för Kristdemokraterna i Sollentuna, Magnus Ramstrand, gruppledare för Kristdemokraterna i Sollentuna, Meetha Jansson med sonen Klas samt prisutdelaren Ewa Samuelsson, biträdande socialborgarråd i Stockholms stad.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Meetha Jansson fick priset av Kristdemokraterna i Sollentuna för sitt engagemang för barn och unga i Sollentuna kommun med särskilda behov. Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd i Stockholms stad, delade ut priset eftersom den planerade prisutdelaren David Lega hade blivit sjuk. Så här löd motiveringen:Meetha Jansson är förälder till ett barn med särskilda behov. Detta har gett henne erfarenheter av att bland annat vara simlärare, skidlärare, ledsagare, vare med på rullstolsmaraton, fixa serviceboende, arrangera danskvällar och dra igång ett musikcafé.

  Det är människor som Meetha som lyser upp vardagen och visar oss andra att alla kan göra något för någon annan. För detta brinnande engagemang vill Kristdemokraterna i Sollentuna ge Meetha Jansson Vitsippspriset år 2013.

   

   

  Vitsippspriset 2012 delades ut till Gerd Liljedahl

  vitsippspris12

  Gerd Liljedahl flankerad av kristdemokraterna Carin Lindell och Sonia Lunnergård.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Årets Vitsippspris har tilldelats frivilligarbetaren Gerd Liljedahl. Motiveringen lyder:

  ”Gerd Liljedahl är ända sedan 2005, genom organisationen ”Allas barnbarn”, en mycket uppskattad sagotant som läser sagor varje torsdag under terminerna på Linnés förskola. Gerd lägger därutöver ner ett stort och helhjärtat arbete i Sollentuna Kvinnojours barnverksamhet. För detta beundransvärda engagemang för barn vill Kristdemokraterna i Sollentuna tilldela Gerd 2012 års Vitsippspris.”

   

  Vitsippspriset 2011 delades ut till Musketörerna

  vitsippspris11

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Priset delades ut till två olika mottagare. Bilden visar Magnus, Niklas och Tanvir som var med och grundade Musketörerna i Sollentuna. Sonia Lunnergård agerade prisutdelare.

  Till Musketörerna
  För sitt framgångsrika kamratstödjande arbete bland f.d. missbrukare har Kristdemokraterna glädjen tilldela Vitsippspriset 2011 till föreningen Musketörerna i Sollentuna. Musketörerna är ett lysande exempel på att det inte finns några hopplösa fall. Deras beprövade motto är: En för alla – alla för en.

  Till Kurt Olsberg
  Kurt Olsberg tilldelas årets Vitsippspris för många års ideellt arbete inom fotbollen i Sollentuna. Fotbollen har varit hans liv. Över 200 matcher för Malmö FF, 2 SM guld och 3 landskamper står på hans meritlista. I Sollentuna har han varit drivande i sammanslagningar av klubbar för att skapa större slagkraft både på bredden och på elit.

   

   

  Vitsippspriset 2010 delades ut till Rose-Marie Rosenberg och Richard Silversjö

  vitsippspris10

   

   

   

   

   

   

   

   

  Vitsippspriset 2010 delades nyligen ut till Richard Silversjö och Rose-Marie Rosenberg. På bilden Richard Silversjö tillsammans med Ingrid Hellström som han räddade livet på. Magnus Ramstrand och Sonia Lunnergård var prisutdelare.

  Richard Silversjö har visat prov på civilkurage. Genom att en natt hjälpa en äldre dam på Sollentuna pendelstation och se till att hon kom av tåget i Häggvik och även fixade fram en ambulans, räddade han hennes liv.

  – Jag är uppfostrad att respektera och hjälpa äldre, var hans kommentar till den drabbade kvinnan.

  Rose-Marie Rosenberg är den andre mottagaren. Hon är frivilligarbetaren som ger ansikte åt uttrycket ”fri och villig”. Med outtröttlig entusiasm deltar hon bland annat i arbetet på Kupan, är aktiv väntjänstare och engagerar sig i caféverksamheten på Verandan.

  – Det är personer som Richard och Rose-Marie som lyser upp vardagen och påminner och uppfordrar oss andra att alla kan göra något för någon annan, kommenterar Magnus Ramstrand och Sonia Lunnergård från Kristdemokraterna i Sollentuna som delade ut priset.

  Priset består av – förutom äran – ett diplom och 1000 kronor.

   

  Vitsippspriset 2009 delades ut till Rastfaddrarna

  vitsippspris09

   

   

   

   

   

   

   

  Priset 2009 tilldelas Rastfaddrarna och prisceremonin ägde rum i samband med ett seminarium i kommunhuset under torsdagen. Motiveringen till priset lyder så här:

  ”Rastfaddrarna i Sollentuna är ett ypperligt exempel på att vi alla kan göra skillnad. Genom att ge av sig själva och ge av sin tid så blir man en god kraft i mötet med barn och unga i våra skolor. Rastfadderverksamheten är också ett lysande bevis på hur vi kan mötas över generationerna och bli berikade av varandra. För det positiva engagemang Rastfaddrarna lägger ner i skolorna i Sollentuna vill vi härmed tilldela dem Kristdemokraternas Vitsippspris 2009.”

  Priset överlämnades av lokalavdelningens ordförande Carin Lindell och gruppledaren Sonia Lunnergård. Initiativtagarna till Rastfaddrarna, Ulf Wester och Lars Callermo, tog emot priset.

   

  Vitsippspriset 2008 delades ut till Häggarna och Carlo Mognaschi

  vitsippspris08

   

   

   

   

   

   

  Carlo Mognaschi och musikgruppen Häggarna har uppträtt inte bara i vår kommun utan också runt om i vårt avlånga land såväl som i många andra länder. ”Musik är bättre än medicin” har Carlo så träffande sammanfattat, och bättre kan det inte sägas.

  För de mångåriga insatser som man outtröttlig med brinnande hjärtan delat med sig av sin livsglädje och gett oss i Sollentuna ett exempel att inspireras av vill Kristdemokraterna i Sollentuna tilldela Carlo Mognaschi och Häggarna 2008 års Vitsippspris.

  Vitsippspriset delas ut av Kristdemokraterna i Sollentuna sedan 1992 och ges till förtjänta personer/organisationer som har gjort något förtjänstfullt utöver det vanliga. Priset består av – förutom äran – ett diplom, ett konsthantverk och en summa pengar.

   

  Vitsippspriset 2007 delades ut till Ulla Falk, Rotebro

  vitsippspris07

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Motiveringen lyder: Ulla Falk har under ett kvarts sekel varit en outtröttlig ledare för Rotebrogympan. Hennes smittande entusiasm har varit en ständigt återkommande energikick för alla som har kommit i hennes närhet. Hennes insatser har inneburit bättre folkhälsa och fysiskt välbefinnande. Det har också skapat många värdefulla sociala kontakter – många mänskliga möten har blivit verklighet tack vare Ullas gymnastikpass. För detta vill vi tilldela henne Kristdemokraternas Vitsippspris 2007.

  Ulla Falk har varit med i Rotebrogympan sedan 70-talet. Fram till 1994 hette föreningen Rotebro kvinnliga gymnastiktrupp.

  – Då tyckte vi det var dags att hitta ett modernare namn och samtidigt välkomna männen med på våra gymnastikpass, säger hon. Även om koordination inte är männens styrka, så har vi duktiga gubbar som gympar varje vecka.

  – För mig är drivkraften efter alla dessa år fortfarande att jag dels vill hålla igång själv, men belöningen är också det gensvar jag får. Jag svävar på moln efter varje pass.

  Rotebrogympan håller till i Gillboskolan där de hyr av kommunen.

  – Om jag fick önska mig något så vore det att kommunen borde kunna subventionera oss mer. Vi betalar 250 kronor per timme, avslutar Ulla Falk sin kommentar.

   

  Vitsippspriset 2006 tilldelades Sharaf hjältar

  vitsippspris06

   

   

   

   

   

   

   

  Sharaf hjältar är en grupp unga män som jobbar mot hedersrelaterat våld. De är kopplade till verksamheten vid Fryshuset.

  – Ni är ett föredöme och ni har många som står bakom er, sa kristdemokraten Luis Abasqal som är riksdagskanditat och som varit stadsdelsdirektör i Kista.

  – Kraften till förändring finns i förorterna, hos er själva. Tack för det ni gör och det ni står för, sa han i sitt tal till Sharaf hjältar.

   

  2005 – Pappor mot klotter
  Motivering:
  ”Pappor mot klotter har visat ett föredömligt civilkurage när de tröttnade på klottret och gick från ord till handling och började städa upp i Rotebro. Papporna är goda förebilder och deras personliga engagemang har stor betydelse för tryggheten i Rotebro.”

  2004 – Familjecentralen i Sollentuna
  De fick priset för att de genom sitt arbete stärker och hjälper familjer i sin näromgivning.

  2003 – Kvinnojouren i Sollentuna
  De fick priset för att de skapar en tillflykt för kvinnor och barn som har blivit utsatta för våld i nära relationer.

  2002 – Lennart Liljegren, vaktmästare, Rotebro
  Motivering:
  ”Lennart Liljegren har ett stort kontaktnät. Med stor värme och socialt engagemang är han en riktig glädjespridare för både unga och gamla i Rotebro.”

  2001 – Gola Mahram, Prisma kulturcentrum
  Motivering:
  ”2001 års vitsippspris tilldelas Gola Mahram, som är en lysande ambassadör för den fantastiska kvinnokraft som blomstrar i vår mångkulturella kommun.”

  2000 – Farsor och morsor i Sollentuna
  Motivering:
  ”2000 års vitsippspris har tilldelats Farsor och Morsor i Sollentuna för deras brinnande och outtröttliga engagemang bland ungdomar som rör sig ute på kvällar och nätter. Med den värme och förståelse de sprider utgör de en viktig förtroendeskapande trygghetsfaktor i vår kommun.”

  1999 – Stig Bergström
  Motivering:
  ”Stig Bergström sprider, med varmt hjärta, glädje och trivsel bland de boende på Nytorpshemmet.”

  1998 – ”Suddagumman”
  Motivering:
  Kristdemokraternas årliga vitsippspris har denna gång tilldelats Birgit Devell, ofta kallad Sollentunas ”suddagumma”. Hon är engagerad av Sollentuna kommun för att arbeta förebyggande mot klotter. Birgit Devell har tilldelats årets vitsippspris för sitt brinnande engagemang och outtröttliga arbete för att få bort klottret från vår kommun.

  1997 – ”Fälteriet”
  Dessa fyra, Elly Blom, Susanne Magnusson, Mats Westerlund och Ola Ramsell arbetar, enligt motiveringen ”med stort engagemang och ett varmt hjärta för att förbättra ungdomars livssituation i Sollentuna genom det förebyggande arbetet utanför fritidsgårdarna, som Fälteriet står för.”

  1996 – Anne-Marie Eklund, Nytorpshemmet
  Kristdemokraternas vitsippspris tilldelas Anne-Marie Eklund, föreståndare på Nytorpshemmet, ”för hennes insatser för att skapa en hemlik atmosfär och miljö på sjukhemmet”.

  1995 – Mary Lindkvist, Marys Estlandshjälp
  Motivering:
  ”1995 års vitsippspris i Sollentuna har tilldelats Mary Lindkvist, eldsjäl i Sollentuna för hennes uppoffrande arbete med att organisera hjälpsändningar till Estland.”

  1994 – Kåre Wegesjö, polis
  Motivering:
  ”… för hans insats i det brottsförebyggande arbetet bland ungdomar i Sollentuna.”

  1993 – Irene Hansson, Hemtjänstkontoret
  Motivering:
  ”… för hennes insats med att lyfta fram etiken i hemtjänstarbetet”

  1992 – Christer Lingström, Edsbacka krog (ny stjärnkrog i Guide Micheline)
  Motivering:
  ”… för att han lyckats placera Sollentuna på den gastronomiska världskartan”