• El Sistema till Sundbyberg

    Att barn får lära sig att spela tillsammans i en orkester är grunden för den världsomspännande musikskolan ”El Sistema” där musiken är ett verktyg för social och mänsklig utveckling. Grönkullaskolans sexåringar blir först ut i Sundbyberg att erbjudas undervisning i stråkinstrument. Maria Bohman, kommunalråd, var med på introduktionen.

    El Sistema använder musiken som verktyg för social och mänsklig utveckling. I arbetssättet får barn gratis musikundervisning och även föräldrarna blir delaktiga i undervisningen. Familjer som kanske inte tidigare kommit i kontakt med kulturskolan får en möjlighet att bryta utanförskap.

    Det kommunala fastighetsbolaget Förvaltaren har en aktiv del i arbetet och bidrar med 25 % till finansieringen. El Sistemas arbetssätt har en potential att långsiktigt bygga en stark social hållbarhet och att skapa en positiv framtidstro.IMG_0404 IMG_0410

    El Sistema startade i Venezuela 1975 som en social satsning mot fattigdom. 65 nationer i världen har i dag tagit efter systemet och i Sverige finns El Sistema sedan 2010. 7 000 barn och deras föräldrar omfattas av musikundervisningen som ger familjer som inte tidigare kommit i kontakt med den svenska kulturskolan en möjlighet att bryta utanförskap. Grundaren av José Abreu har bland annat tilldelats Polarpriset för sin gärning.