• De kräver att en fritidsgård öppnar i Rissne

  I februari stängde fritidsgården i Rissne på grund av dålig ventilation. Det fick politikerna reda på först i april och nu kräver oppositionen att nya lokaler och anställdas hälsa utreds.

  I februari stängde Rissnes fritidsgård Hundra74:an – det var för kallt i lokalerna. I samma veva larmade personalen om dålig luft. Nu lär fritidsgården lär inte öppna förrän i höst.

  Problemen med luften har enligt kultur- och fritidsförvaltningen pågått i flera år, men inte åtgärdats tillräckligt av staden och fastighetsägaren.

  Politikerna i kultur- och fritidsnämnden fick kännedom om stängningen först i april – över två månader efteråt. Att nämnden inte informerats om problemen med arbetsmiljön gör Paulos Abraha, gruppledare för Kristdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden, upprörd.

  – Rissne är ett riskområde och nu har man inte haft en mötesplats i flera månader. Hade arbetsmiljöproblemen varit i Ursvik hade man åtgärdat det här direkt, men nu har man försökt sopa det under mattan, säger han.

  Vill utreda nya lokaler

  Miljöpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden vill nu att staden snabbt får nya lokaler på plats och att både anställda och ungdomar som vistats på fritidsgården erbjuds hälsokontroller.

  – I grund och botten handlar det om att staden brustit i sitt arbetsgivaransvar och att det får allvarliga konsekvenser för alla som vistats på fritidsgården, säger Max Roseneld, Moderaternas gruppledare i kultur- och fritidsnämnden.

  ”Har inte varit tillräckligt”

  Johan Malmgren, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen medger att det har tagit alldeles för lång tid för staden och fastighetsägarna att ordna ventilationsproblemen.

  ”Min bild är att en del gjorts, men att det tyvärr inte varit tillräckligt. Förvaltningen har gjort ett antal felanmälningar under de här åren och fastighetsägarna har försökt med olika åtgärder, men det är ju uppenbart att det inte har räckt till. Nu ska vi få det här åtgärdat en gång för alla.” Så skriver han i ett mejl till Mitt i.

  Varför har inte detta framgått till nämnden förrän nu?

  ”Förvaltningen informerade nämnden den 15 april i och med ett möte om verksamheterna. Det var först den sista mars som förvaltningen fattade beslut om att lokalen inte kommer att öppna upp förrän till hösten.”

  Johan Malmgren lovar att fritidsgården ska öppna till hösten. I mitten av maj hoppas han att verksamheten som de senaste åren har bedrivits vid Rissne IP kan öppna igen. ”Samtidigt ska nämnas att förvaltningen arbetar med frågan att hitta en ny lokal till verksamheten”, skriver Johan Malmgren.

  Nyhetsartikel, Mitt i Sundbyberg 3 maj 2021