Bland de bästa på näringsliv

Upplands-Bro kommun stiger till plats 41 i Svenskt Näringslivs kommunranking 2016. Det är en förbättring med åtta placeringar från föregående år.

Upplands-Bro kommun klättrar åtta placeringar, från plats 49 till 41 i Svenskt Näringslivs kommunranking som omfattar Sveriges 290 kommuner. Högst betyg av företagen får kommunen inom service till företagen och dialogen med företagen. Även det sammanfattande omdömet tar ett kliv uppåt vilket gör att Upplands-Bro förbättrade sitt företagsklimat.

 

Vi har genomfört flera reformer just vad gäller service till företag och dialogen med företagen, säger näringslivschef Mathias Forsberg. Så vi är extra glada att företagen uppskattar vårt arbete och känner att Upplands-Bro är en bra företagsplats att göra affärer på. Vi strävar efter att hela tiden utveckla arbetet och vara en topp 50-kommun.

Se hela undersökningen på Svenskt Näringslivs webbplats:http://www.foretagsklimat.se/upplands-bro

Trygghet-verklig eller upplevd

Man brukar skilja på upplevd trygghet och verklig trygghet. Enligt Polisen är vår kommun inte avvikande i det avseendet.

Händelser som rånet vid galoppen eller branden vid skolan i Brunna är avvikande händelser som mer kan hända var som helst och när som helst men bidrar till att ge känslan av otrygghet. Dessa händelser är också svåra att freda sig mot i förväg med kommunala eller polisiära insatser. Till en del går det möjligen vid branden men mycket pekar på en gärning som blir en olycka med katastrofala följder. Utredningen kommer att klarlägga förloppet.

Även om Polisen har uppenbara bemanningsproblem så finns en starkt uttalad vilja att göra överenskommelse med kommunen där de och vi samarbetar mer konkret för att stärka tryggheten. Redan under hösten kommer därför ett samverkansavtal och senare ett medborgarlöfte att undertecknas med tydlighet i vad som ska prioriteras för att nå målet.

Vår övertygelse är Polisen inte ensamma kan skapa trygghet. I samverkan är det möjligt.

Små bränder stora trauman

I går kväll började det brinna i en barnvagn intill en vägg. Branden spred sig enligt uppgift till Källskolans lokaler i Brunna via taket. Hela byggnaden brann ner. Anlagd brand utreds!

För tjugofem år sedan brann en pappersbal på kajen intill ICA i Bro.

Lågorna tog sig in viimg-1328-1a luftintaget och övertände hela centrum och blev en av landets mest omfattande och dyra bränder. Den var anlagd och pyromanen fick fängelse och skadeståndskrav. Flera affärsidkare i byggnaden fick sina liv som företagare spolierade och många pratar än idag om branden.

Ett litet pojkstreck kan få förödande konsekvenser för många. När en skola eller förskola brinner upp så försvinner många kära ägodelar för barnen. Skolarbeten brinner upp och den trygghet som lokaler och gård utgjort finns inte mer. Vid en liknande brand för några år sedan brann akvariet och fiskarna upp. De som hade matats av barnen varje dag.

Att hitta en lösning på lokalproblemet är en brottningskamp med tiden men löses alltid. Det är värre för förövare och drabbade. Absolut kan man glädjas åt att ingen kom till skada, men minst ett liv är förstört!  Den som är skyldig måste gripas och straffas så att vidare spridning stoppas. Tryggheten är viktig att stå upp för och långt ifrån självklar. Vittnen som har något att tillföra är oftast helt avgörande för ett tryggt samhälle.

 

Friskolor bättre på integration

Det har blommat upp en debatt som är osund och kampanjartad. Humanisterna har lockat fram en misstänksamhet mot det fria valet av skola som infördes för mer än tjugo år sedan. Främst ger man sig på de religiösa friskolorna och har lyckats få flera ledande rikspolitiker att stämma in i förbudskören.

En av Upplands-Bro kommuns rektoKulturskolanrer har bemött detta i en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle.

Läs gärna denna artikel /länk och sprid den vidare.http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kristna-friskolor-lyckas-bättre-med-integrationen-27262

Det vore bra om tonläget hölls nere till förmån för nyanser från kritikerna. Allt är inte bra men allt är heller inte dåligt. Det gäller samtliga huvudmannaskap i skolorna. Strävan måste vara att göra det bättre och då är sällan överord och höga röster vägen framåt.

I Upplands-Bro har vi tagit en vision om att ha en skola av toppklass. Det gäller alla skolbarn oavsett huvudman.

 

Så skapar vi ett demensvänligt samhälle

Så skapar vi ett demensvänligt samhälle

Demens är en av våra växande folksjukdomar. Varje år får 25 000 svenskar diagnosen demens, vilket motsvarar en medelstor kommun. Ofta förs diskussioner om hur vårdkedjan ska fungera bättre för att ta hand om de demenssjuka, men mer sällan diskuteras frågan ur ett större perspektiv: hur vi får hela samhällen att bli mer demensvänliga? Välkommen till Upplands-Bro kommuns seminarium i Almedalen där den brännande frågan diskuteras.

I ett demensvänligt samhälle är det lätt att vara medborgare med en demenssjukdom och sjukdomen inte är stigmatiserad. 2016 fattade regeringen beslut om att stärka kvaliteten i demensvården, med målet att anpassa samhället bättre till människor med demens.

För en god demensvård är det viktigt att stötta den enskilde och dennes anhöriga tidigt i sjukdomen, för att höja livskvaliteten, skjuta fram stödbehovet och göra det möjligt att bo kvar hemma längre.

På seminariet diskuteras vilka utmaningar de demenssjuka möter i dagens samhälle, hur vi skapar ett demensvänligt samhälle lokalt och nationellt, hur både patienter och anhöriga kan stöttas tidigt samt hur goda exempel kan spridas över landet. Under seminariet delar Upplands-Bro med sig av sina erfarenheter och arbetssätt.

När: onsdag 6 juli kl. 08.45-09.45

Plats: Best Western Strand Hotel, Strandgatan 34, Visby

Medverkande:

·         Kristina Nilsson (S), Socialutskottet

·         Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden

·         Helena Åman, Avdelningschef, Upplands-Bro kommun

·         Tina Teljstedt (KD), ordförande Socialnämnden, Upplands-Bro kommun

·         Mirjam Brocknäs, Gerontolog/äldrepedagog, Upplands-Bro kommun

·         Edrissa Dem, Silviasyster, Upplands-Bro kommun

Vi bjuder på frukostmacka och dricka. Varmt välkommen!

 

Bro Park på plats

Många glada besökare slöt upp när Täby Galopp bytte plats och skepnad nu invigd till Bro Park.

Hattar ochIMG_0121 utstyrsel var densamma likaså jockeys och hästar men anläggningen var oslagbart ny och fräsch. De tiotusen besökarna fick njuta av lagom vackert väder och otroligt ivriga hästar med en imponerande vilja att komma först och vinna. Den kände ABBA medlemmen, Benny Andersson, blev trehundratusen rikare och intervjuades om sin häst på plats. Även för oss som inte har det där genuina hästintresset så finns det skäl att vara glada över galoppens etablering i vår kommun. Bland ett sextiotal olika förslag på platser att flytta till valdes just Bro. Det för med sig många ringar på vattnet i form av andra företagsetableringar och många nya arbetstillfällen och invånare.Restaurangen på området som är öppen för allmänheten är väl värd ett besök i en trevlig omgivning.

 

Du gamla Du fria…

Sveriges Nationaldag firades i hela landet så och i Upplands-Bro kommun.

På tre platser. Håtuna, BroIMG_0100 och Kungsängen.

I år var jag som Kristdemokraternas gruppledare inbjuden som ”flagghalare” till hembygdsgården i Kungsängen. Det gick bra! Under cermoniella former och trumpetfanfar halades flaggan varken för fort eller för sakta för att slutligen inte nudda marken.

Det är betydelsefullt att ha dessa högtidliga stunder även om långtifrån alla är på plats.

Att vi som bor hIMG_0102är har en samhörighet och tillhörighet är viktigt. På många håll i landet är ”bykänslan” väldigt stark. I Stockholmsnära kommuner måste denna känsla och samhörighet ständigt erövras.

I ett större perspektiv handlar det om att med egen stärkt identitet kunna välkomna andra till denna gemenskap.

Forna fiender styr ihop

I några kommuner styr KD i koalition över blockgränsen tillsammans med Socialdemokraterna. Detta trots att partiet av hävd velat se KD försvinna från den politiska kartan. Läs artikeln på följande länk då det handlar om koalitionerna i Örebro, Västerås, Upplands-Bro, Ödeshög och Norrköping.

http://www.poletik.net/artikel/forna-fiender-styr-ihop/kd-sd-start2

KD mot himlen!

Vid lördagens Kungsfest i Kungsängen var det fullt av besökare och en riktig feststämning. Viktigt att hålla ihop samhället med bygdens dagar. föreningar som visar upp sig och ungdomar som visar vad de lärt sig i kulturskolan. Många unga flickor hade klätt ut sig till ”Dollyfans”. Och på stora scenen dök de upp efter alla diplomutdelningar och lokala uppträdanden.

De politiska partierna hade ställt upp sig på rad med varsitt bord fyllt av information.

Centerpartiet som är ett av de fyra samverkande partierna (KD, C, MP och S) delade ut grönsaker enligt sin närodlat slogan och vi Kristdemokrater delade ut reflexer med budskapet ”Se barnen i tid”. Rykande åtgång var det!

Vi hade som brukligt ballongutdelning. Vi gjorde av med många hundra heliumfyllda kristdemokratballonger. Många av dem tog vägen upp i skyn! En del räddades innan de passerat de två första metrarna men då måste man vara snabb.

När heliumgasen tog slut var dagen till ända med en skön känsla av en bra dag.

Extrem våldsfanatism rör oss alla

Sprängningarna i Bryssel har inneburit att det fanatiska våldet kommit oss väldigt nära. En av de drabbade på T-banan som överlevde, dock skadad, uttryckte den första tanken hon fick mitt i händelsen. -Nu har det hänt, det som var väntat!

Många frågar sig vad kan regeringen göra för att det inte ska hända oss? Vad kan kommunen göra? Görs det tillräckligt? Vad var det vi sá?

Ett fåtal fanatiker övertygade om att nå paradiset med så många otrogna dödade som möjligt, lyckas sätta skräck långt utanför vår kommun och landsgräns.

Den mediala bevakningen är välmotiverad men likafullt medverkar den till uppleva en otrygghet och rädsla som riskerar få oss att fatta fel beslut. Ett samhälle som delas i vi och dom; ett samhälle med trygga stadsdelar och otrygga områden; ett samhälle med trygga skolor och otryggare.

Att arbeta mot våldsbejakande fanatism är en ny utmaning för de flesta av oss och många brister kommer att avslöjas på vägen. Men den dagen vi ger upp och ser på varandra med vi och dom ögon har vi tagit ett stort steg i fel riktning.

Låt inget populistiskt parti eller någon vältalig politiker ge sken av att ha lösningen. Lösningen finns bara om vi tillsammans och på bred front söker bra ageranden både i det lilla och stora sammanhanget.