• BEKÄMPA DET KRIMINELLA UTNYTTJANDET MEN RÄDDA RÄTTEN TILL ASSISTANS.

    BEKÄMPA DET KRIMINELLA UTNYTTJANDET MEN RÄDDA RÄTTEN TILL ASSISTANS
    Jag har precis som många av er följt SVT:s reportage kring det kriminella och organiserade utnyttjandet av assistansen. Det gör mig så upprörd och illa till mods när välfärdssystem som ska stödja människor med stora behov utnyttjas genom organiserad brottslighet.
    Jag är glad över att myndigheterna nu agerar för att fånga kriminella personer som också ofta utnyttjar personer med omfattande funktionsnedsättning i sina bedrägeriupplägg. Läs gärna debattartikeln nedan där jag skriver tillsammans med KDs rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson om vilka åtgärder vi har förespråkat under lång tid för att det kriminella utnyttjandet ska stoppas.
    Men när det gäller assistansen måste vi orka hålla två tankar i huvudet samtidigt.
    Idag tvingas många personer med funktionsnedsättning och deras familjer leva i en mardröm som är en direkt effekt av S/MP-regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan 2016 om att bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar.
    Jag tänker ofta på pappan till en liten flicka som föddes i oktober 2015. Alltså vid samma tid som när finansministern Magdalena Andersson (S) uttalade att de ökade kostnaderna för flyktingmottagande skulle bekostas genom nedskärningar inom sjukförsäkringen och assistansersättningen.
    Flickan har en sällsynt genetisk mutation som medför omfattande funktionsnedsättning. Det måste vara uppenbart för varje människa som möter flickan att hon har omfattande behov av hjälp och stöd dygnet runt. Och att det kommer vara så under hela hennes liv.
    Men flickan har aldrig fått en enda timmes statlig assistansersättning. Efter år av ansökningar och flera överklaganden fick hon äntligen kommunal assistans. Men bara 20 timmar per vecka. Knappt tre timmar om dagen.
    När jag skulle lämna familjen och deras hem så sa pappan:
    – Pia, jag önskar att jag kunde få träffa någon som har lyckats utnyttja assistanssystemet. Då kanske jag skulle kunna lära mig hur jag ska göra för att min flicka ska få det stöd hon behöver för att kunna få leva ett värdigt liv.
    Det är oacceptabelt att en stor andel av människor med omfattande funktionsnedsättning och deras familjer behöver kämpa mot myndigheter för att få det stöd de behöver för att klara sin vardag. Detta samtidigt som när skattemedel som var avsedda för dem hamnar i skrupellösa människors smutsiga fickor.
    Det finns därför inga motsatsförhållanden i vägen framåt. Det kriminella utnyttjande måste stoppas samtidigt som rätten till assistans räddas.
    Länk till vår debattartikel i GP publicerad den 19 nov 2020:
    https://www.gp.se/…/%C3%A4ndra-sekretesslagen-och…
    Bildtolkning: Ett foto av mig till höger och Andreas Carlsson till vänster. Under våra bilder står texten: ”Bekämpa det kriminella utnyttjandet med rädda rätten till assistans”. Uppe i högra hörnet finns KDs logga.