KD Danderyd är den frihetligt konservativa rösten som vi vet många Danderydsbor uppskattar.

 • Bevara villastaden
 • Äldreomsorg med ännu högre kvalitet och en ny form av äldrebostadsrätter
 • Lägst skatt i Sverige
 • Hög personlig säkerhet och kommunala poliser
 • Maxtak för migranter och svenska värderingar gäller

Bevara villastaden

Vi värnar den vackra villastaden - i HELA Danderyd

 • Nybyggnation ska ske varsamt och luftig samt ta stor hänsyn till nuvarande bebyggelse och boende.
 • Ingen E18-tunnel ska bekostas av Danderyd

Äldreomsorg med ännu högre kvalitet

God vård, ett behovsanpassat boende och självbestämmande över sin vardag är en självklarhet – hela livet.

Kommunala poliser till Danderyd

 • Snabbt på plats, aldrig för långt borta
 • Bättre kontakt med och förståelse för Danderyd och dess invånare
 • Färre inbrott och rån genom förebyggande åtgärder

Maxtak för migranter

KD i Danderyd anser att Danderyds Kommun är den som bäst avgör hur många flyktingar man kan ta emot i kommunen, inte Migrationsverket. Boende i flyktingboenden ska underteckna en boendeförsäkran.

Om KD Danderyd

Vår politik

Det finns inget självändamål att skriva löften. De ska vara drivna av invånarnas egna behov, förhoppningar och drivkrafter. Vi är ett föredöme som kommun. Då gäller det att inte ligga på latsidan och slappna av. Vi ska ha lägst skatt i Sverige. Vi ska hålla världsklass, dels i skolresultaten, kvaliteten för äldreomsorgen men också i hur vi vårdar och utvecklar byggnationer. Det sistnämnda är en fråga som präglar vår närmiljö för lång tid framöver, och kräver därför extra mycket eftertanke.

LÄS MER

Vill du också vara med och påverka?

Här kan du utan kostnad bli medlem i KD Danderyd!

Engagera dig

Kristdemokraterna Danderyd – det enda frihetligt konservativa partiet!

Kära Danderydsvänner,

Vi står inför ett viktigt val nu i september månad - både på riksnivå, landstingsnivå och kommunal nivå. Kristdemokraterna i Danderyd har under flera mandatperioder suttit i den styrande koalitionen och vi är glada och stolta över det förtroende som Danderydsborna visat oss. Jag vågar påstå att vår röst i den styrande koalitionen har varit mycket viktig. Vi är den frihetligt konservativa rösten som vi vet många Danderydsbor uppskattar.

Här kan du hitta det valprogram vi avser att gå till val på i september. Vi hoppas att du vill ta några minuter och läsa igenom det. Jag tror att du kommer finna att vi tar upp många viktiga frågor som vi vill slåss för och vi hoppas förstås att du delar en hel del av våra åsikter. 

Din röst är viktig för oss!

 • Håkan Johanson
 • Ordförande, KD Danderyd

KD Danderyd på Facebook

”92 procent av Kristdemokraternas väljare och 87 procent av Moderaternas tycker att Ebba Busch Thors besked om att samtala med Sverigedemokraterna är bra. Det visar en Demoskop-mätning som Expressen beställt.
Enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson finns det nu fog för både M och SD att se upp för att inte tappa väljare.
– KD:s beslut framstår som mer kontroversiellt i kommentarerna om KD än i de grupper som faktiskt röstar på KD, säger han.”
... Se merSe mindre

Öppna i Facebook

4 dagar sedan

Kristdemokraterna Danderyd

GRATTIS KD - idag är det 55-årig födelsedag - och vårdagjämning! Dubbelt grattis!För 55 år sedan, den 20 mars 1964, bildades Kristdemokraterna!

Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop.

Vården, äldrefrågorna och tryggheten är våra prioriterade frågor. Du ska kunna lita på att få en god vård när du blir sjuk. Du ska kunna lita på att få omsorg när du blir äldre. Du ska kunna lita på att polisen kommer om tryggheten hotas. Det handlar i grund och botten om att du ska kunna lita på Sverige. När man är som svagast, ska man vara säker att välfärden är som starkast

Bli medlem i KD du också: kd.nu/blimedlem
... Se merSe mindre

Öppna i Facebook

5 dagar sedan

Kristdemokraterna Danderyd

Sara Skyttedal i kvällens Aktuellt.Medverkade i kvällens #aktuellt inför #euval där jag debatterade mot Fredrick Federley. Det här valet handlar inte om att välja mellan superstatsfederalism eller populism. Det finns gott om alternativ för en väg framåt som leder mot ett mer balanserat europasamarbete. Tänker inte acceptera den typen av narrativ som SVT och Dagens Nyheter försöker skapa.

Inslaget finns på SVT play och börjar 18 minuter in.
www.svtplay.se/video/21255083/aktuellt/aktuellt-18-mar-21-00-2?cmpid=del:an:03-18-2019:aktuellt:p...
... Se merSe mindre

Öppna i Facebook

HURRA HURRA HURRA HURRA - Nu har vi nått över 1.000 gilla markeringar för KD Danderyd! The sky is the limit! ... Se merSe mindre

Öppna i Facebook

Ni som inte kunde låsa upp DN intervjun med Sara Skyttedal kan läsa här:
Dagens DN intervju med Sara :

Kristdemokraten Sara Skyttedal vill föra ett tvåfrontskrig om hon blir Europaparlamentariker.

Mot EU-kritiska populister, men också mot de som vill ge EU mer makt.

– Imperialism i Europa har ett riktigt jäkla dåligt track record, säger Sara Skyttedal, som är först ut i DN:s utfrågningar av partiernas toppkandidater i EU-valet.

Varför gör ni så här mot mig? undrar Sara Skyttedal. Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet ser plågad ut.

Hon har just fått frågan om hon föredrar Frankrikes president Macron eller Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Hon hejdar sig, vill inte använda svärord.

– Båda är lika destruktiva. Jag vill störta båda två, säger hon till slut.

Detta är kärnan i Sara Skyttedals budskap inför valet till Europaparlamentet den 26 maj: EU är i ett kritiskt skede. Därför vill hon bekämpa både den EU-entusiastiska federalismen och den EU-kritiska populismen – både Macron och Orbán.

– De öppet EU-kritiska krafterna ger inte sken av att vara något annat än några som försöker förgöra EU-samarbetet. Men minst lika destruktiv är den EU-federalistiska strömningen just nu. Om man tvingar Europa att komma allt tajtare i för många frågor, tror jag att friktionen mellan länderna snarare ökar. Det riskerar att slita sönder samarbetet i grunden, säger hon.

Om man tvingar Europa att komma allt tajtare i för många frågor, tror jag att friktionen mellan länderna snarare ökar

Hon hänvisar bland annat till Macron-administrationens utfästelser om EU som ett ”fredligt imperium”.

– Imperialism i Europa har ett riktigt jäkla dåligt track record. Allt från romarriket till Napoleon. Det är ganska onödigt i ett politiskt sammanhang att göra referenser till Hitler. Men alla som har försökt dominera den här kontinenten har misslyckats.

Vad tycker du att EU ska stå för i vår värld?

– Jag tycker att EU ska hitta tillbaka till det som var grundtanken. Att genom handel och samarbete fokusera på att skapa ett gemensamt välstånd och bevara freden. Vi behöver också stärka EU:s roll i omvärlden och stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Orbáns regeringsparti Fidesz har kritiserats för intrång i rättsstaten och demokratin. EU har inlett ett så kallat artikel 7-förfarande för att granska om Ungern till exempel kan mista rösträtten. I dagarna avgör den konservativa partigruppen EPP om Fidesz ska sparkas ut. Svenska Kristdemokraterna driver på.

– Det måste finnas någon gräns för hur långt bort från de gemensamma värderingarna man kan gå. I Ungern har man tummat på saker som pressfriheten, rättsväsendets oberoende och möjligheten för oppositionen att organisera sig, säger Sara Skyttedal.

Man brukar säga att det är bättre att ha någon inne i ett tält kissandes ut, än utanför kissandes in. Om Fidesz i stället blir en del av en större nationalistisk och högerpopulistisk grupp – hur ser du på risken att den rörelsen stärks i Europaparlamentet?

– Precis det resonemanget har varit anledningen till att man har haft Fidesz kvar ganska länge. Det är anledningen till att jag kraftigt motsätter mig att Ungern skulle kastas ut ur EU, och kastas i händerna på Putin och gänget. Det vore väldigt farligt.

Orbán är ledare i ett land med auktoritär inriktning. Macron står för federalistiska idéer, men är inte en auktoritär ledare. Kan du inte välja däremellan?

– Det är bara ett av de här länderna som man har inlett ett artikel 7-förfarande mot, på väldigt goda grunder. Det är Ungern. Därför ser jag så klart hellre ett samarbete med Macron. Men om jag får en fråga i ett annat sammanhang tänker jag hellre rösta pass.

Sara Skyttedal, i dag kommunalråd i Linköping och tidigare ordförande för ungdomsförbundet KDU, är inte känd för att svara överslätande. Hon hör till partiets högerflygel, och firade med champagne när Decemberöverenskommelsen spräcktes på Kristdemokraternas riksting hösten 2015.

Jag får rådet: Fokusera på en liten, liten fråga. Du är svensk och du är från ett litet parti, så förvänta dig ingenting mer
I EU vill hon ägna sig åt stora frågor. Trots att det sägs att en EU-parlamentariker får mest gjort genom att fokusera hårt.
I principprogrammet från 2015 slår Kristdemokraterna fast att EU ska vara ”en social marknadsekonomi” och att den europeiska modellen ska förena personlig frihet med ”ett socialt skyddsnät för alla”.

Men i EU-valet 2019 kampanjar Sara Skyttedal mot idén om en europeisk socialpolitik.

Den svenska regeringen, med Stefan Löfven i spetsen, har banat väg för den nya sociala pelaren i EU. Det är en lista på 20 punkter med rekommendationer om sociala rättigheter som EU:s medborgare kan förvänta sig – från lika lön till lika arbete till barns rätt till förskola.

– Välfärden är ett område som lämpar sig jättedåligt för överstatliga kompromisser, säger Sara Skyttedal.

Hon tar, som exempel, ett nytt EU-beslut om att öronmärka två månaders föräldraledighet åt vardera förälder.

– För Sveriges del blir det ingen ändring den här gången, men det är inte alls säkert att det inte blir en lösning som påverkar oss nästa gång. Socialdemokraterna har varit så enormt naiva när man har trott att man kan lyfta upp frågan till EU-nivå, och få exakt den lösning som man själv vill ha.

Socialdemokraterna har varit enormt naiva när man har trott att man kan lyfta frågan till EU-nivå, och få exakt den lösning som man själv vill ha
Sara Skyttedal vill också rikta EU:s socialfond till de mest utsatta länderna.

– Jag tycker att Sverige ska sköta sin regionalpolitik själv. Vi är ett rikt land i Europa. EU:s gemensamma resurser ska gå till de fattiga länderna.

Om du fick skicka makten över en fråga till Bryssel och ta tillbaka en annan fråga till nationalstaterna att bestämma över – vad skulle du välja?

– Jag skulle ta tillbaka den sociala pelaren helt. Och jag skulle ge EU större makt i utrikespolitiken.

Vilka tre andra svenska partier står er närmast i Europaparlamentet?

– Moderaterna, Centerpartiet och SD. Om ni kollar på röstningslistorna, tror jag att det de facto ser ut så.

En EU-parlamentariker tjänar 90.000 kronor i månaden. Till det kommer andra ersättningar, som det omstridda kontorsstödet på 45.000 kronor i månaden. En slant som ledamöterna kan använda som de behagar, utan redovisning.

Sara Skyttedal tänker visa sina kvitton – men endast internt i partigruppen.

– Det är lite fel att kalla det kontorspengar. Det kan också handla om olika typer av konferenser och seminarier som är lite mer strategiska vägval för ett parti. Sånt vill inte jag att Vänsterpartiet ska veta, säger hon.

Politiker som flyttar till Bryssel tenderar att försvinna från rampljuset. Men Skyttedal planerar att ta mycket plats i svensk debatt.

– Watch me, säger hon.

– Jag har ju åsiktstourettes.

Tidigare har hon kallat partivännen Pernilla Gunther för ” trafikolycka” och dömt ut centerpartisterna som ”klåpare” och ”quislingar” efter januariavtalet. De som bojkottar flyget pekas ut som ” dumpuckon”.

Hon tycker att flygbolagen behöver pengar för klimatsmarta investeringar.

”Jag tänker så här – flyg mer. Det är min klimatkompensation” skrev hon i en typiskt polemisk text på Twitter.

– Jag ska veckopendla till Bryssel, så jag kommer absolut att flyga mer. Däremot brukar jag välja flygbolag som investerar i ny teknik, säger hon.

Blir det några utfall mot klåpare och quislingar i Bryssel?

– Jag var ju väldigt arg när jag skrev det. Jag hade säkert kunnat använda andra ord för att uttrycka samma ilska. Men jag kommer inte att bli den här perfekt tillrättalagda politikern som gör ett triangulerat svar som har testats på någon fokusgrupp hos någon PR-byrå. Jag tycker att det är ett mycket större hot mot det demokratiska samtalet än mina aggro-tweets.

Kommer du bli lika arg i Bryssel och Strasbourg?

– Jo, jag har varit aktiv på EU-nivå i några år och jag blir frustrerad många gånger. Men jag vet också att för att få med sig folk i Bryssel, är det jätteviktigt att bygga nätverk och allianser. Så jag kan inte hålla på hur som helst.
... Se merSe mindre

Öppna i Facebook

1 vecka sedan

Kristdemokraterna Danderyd

KD ökar till 9,4% i Sifo - undersökningens högsta notering sedan 2002!

Vill du vara med i KD och arbeta för förändring? Bli medlem idag!

Bli medlem här: kd.nu/blimedlem

Läs om mätningen i sin helhet här: www.svd.se/svd-sifo-liberalerna-gor-lagsta-noteringen-nagonsin
... Se merSe mindre

Öppna i Facebook

1 vecka sedan

Kristdemokraterna Danderyd

Titta gärna på Aktuellt där Johan Ingarö KD tvålar till Anders Lindberg Aftonbladet. Heja KD!

Faktafabriken
När man får hela sin mediala gärning avslöjad handlandes om brunsmetande, negativa etiketter och polarisering, men vägrar ge upp utan bara fortsätter strunta i sakfrågor och fortsätter med mera associationer till Trump och Åkesson och brunsmetande.

@Johan Ingerö om Anders Lindberg:

"Har du ingenting att säga i sakpolitik, måste allting med dig alltid handla om etiketter och brunsmetning och Donald Trump. Byt skiva.Jag sysslar med det här för att jag är engagerad i politiska sakfrågor, vilket förövrigt gäller hela mitt parti också. Jag förstår inte riktigt vad din drivkraft är, men vad jag förstår är resultatet av den, för du har i många år lyckats med att föra bort politiken från sakfrågor in i det här polariserande konfliktklimatet som vi har nu. Är du stolt över det här?"
... Se merSe mindre

Öppna i Facebook

2 veckor sedan

Kristdemokraterna Danderyd

Framgångsteamet - KD!STORT TACK för allt ert stöd!

Vi är fler och fler som ser vikten av att prioritera vård, äldreomsorg, familjer och trygghet. När man är som svagast måste välfärden vara som starkast. Vi gick till val på att vända välfärdssveket och fortsätter att arbeta för det även i opposition. Ett mindre ängsligt och rakryggat alternativ som utifrån våra värderingar kämpar för ett Sverige att lita på.

Det här är en laginsats och kristdemokraternas ökning i opinionen beror på våra fantastiska medlemmar och förtroendevalda. Som arbetar hårt i ur och skur för att göra Sverige ännu bättre. Vill ta tillfället i akt att lyfta några personer i KD-laget: Lars Adaktusson, Acko Ankarberg Johansson, Andreas Carlson och Jakob Forssmed. Engagerade, kompetenta och brinner verkligen för att förändra samhället till det bättre. Tack för allt ni gör!
... Se merSe mindre

Öppna i Facebook
 • KD Danderyd på Facebook: