• Rapport: Århundradets vårdreform

  Länk till rapporten i slutet av texten. Vid en presskonferens idag kl 11.00 presenterade vår partiledare Ebba Busch och partiets sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson en ny sjukvårdspolitisk rapport. Vi presenterade den största sjukvårdsreformen i Sverige på 160 år. Vi kommer, när vi hamnar i regeringsställning, att skrota regionernas ansvar för vården.

  Oavsett var i landet du bor ska du ha tillgång till högkvalitativ vård i tid. Tillgängligheten är svensk sjukvårds största problem. På vissa håll i landet har vi långa köer för höftledsoperationer, medan på andra håll i landet har vi korta köer. På vissa håll i landet har vi korta köer för ögonoperationer mot starr, på andra har vi långa köer. För att alla – i hela landet – ska få tillgång till högkvalitativ vård i tid krävs ett ökat statligt ansvarstagande för vårdens organisation. I dag har vi presenterat hur det kan gå till.  

  Kristdemokraterna presenterar den största sjukvårdsreformen i Sverige på 160 år. Vi vill skrota regionernas (de tidigare landstingens) ansvar för sjukvården. För allas ansvar är ingens ansvar. I stället ska staten ta över både ansvaret för och finansieringen av sjukvården. Det handlar om århundradets sjukvårdsreform – tjugoen parallella vårdorganisationer ska bli en.  

  Sveriges sjukvård är sedan länge i absolut världsklass. Personalen gör ett enormt jobb med att hjälpa patienterna efter bästa förmåga. Men vårt sjukvårdssystem är ålderdomligt och omodernt. Dubbelkommandot mellan stat och regioner har skapat en situation där läkare ägnar halva sin arbetstid åt administration, samtidigt som köerna har vuxit sig rekordlånga. Sjukvården har blivit ett postkodlotteri, med stora och ibland livsavgörande skillnader mellan olika regioner. 

  Att få ordning på svensk sjukvård är vår främsta prioritet vid ett maktsifteVi kommer att bygga ett nytt, modernt och bevisat effektivt sjukvårdssystem som ger vårdpersonalen de förutsättningar de behöver för att hjälpa patienterna.  

  Vårdköer är inte någon naturlag. Andra länder klarar av att ge vård utan långa köer och det kan Sverige också göra. Men det kräver att vi tänker nytt och bygger om. Det kräver Århundradets sjukvårdsreform.