KRISTDEMOKRATERNAS VIKTIGASTE FRÅGOR

Vårt mål är ett samhälle där friheten att forma sitt eget liv går hand i hand med ansvaret för sin medmänniska. Vi vill bygga ett samhälle som håller samman.

  • Barn och familj
  • Jobb och äldres ekonomi

KRISTDEMOKRATERNA AGERAR I SÄKERHETSKRISEN

Vad vill vi Kristdemokrater

KD – för ett friare och varmare samhälle

Vårt mål är ett samhälle där friheten att forma sitt eget liv går hand i hand med ansvaret för sin medmänniska. Vi vill bygga ett samhälle som håller samman. Ingen ska hållas tillbaka och ingen ska lämnas efter.

Läs mer

Vill du också vara med och påverka?

Bli medlem i Kristdemokraterna

Politiken ska inte toppstyra!

Jag tycker att politiken och samhället ska byggas underifrån. Politiken ska stödja och ge förutsättningarna – inte styra. Familjen spelar en avgörande roll, det är där vårt samhälles framtid formas. Vi vill ge mer makt till föräldrarna så att de kan ge en bra grund till sina barn. Vi tycker att de själva ska få bestämma över hur de vill göra med föräldraledigheten, barnomsorgen och tiden med barnen. Vänsterregeringen jobbar tvärtom. De vill minska familjens valfrihet och möjlighet till mer tid för barnen. Det säger jag och alla andra kristdemokrater nej till. Vi kommer ta kampen för familjen.

  • Ebba Busch Thor
  • Partiledare, KD

Följ oss på sociala medier

4 hours ago

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna kommer inte att bli ett stödparti åt Stefan Löfven eller Socialdemokraterna. För oss kristdemokrater är det politiska innehållet alltid det viktigaste och en socialdemokratiskregering kommer inte att driva politiken i den riktningen som vi önskar.

Det meddelade Ebba Busch Thor talman Andreas Norlén när vi träffades för ett tredje samtal om Kristdemokraternas syn på regeringsfrågan för en stund sedan. I mötet med talmannen underströk hon att vi vill se en regering som driver Alliansens politik eller en politik som i allt väsentligt är Alliansens politik. Det har vi sagt till väljarna och det står vi fast vid. En röst på Kristdemokraterna är fortfarande en röst för en ny regering och för Ulf Kristersson som statsminister.
... See MoreSee Less

View on Facebook

I veckan besökte Ebba Busch Thor Diagnostiskt Centrum på Danderyds sjukhus för att bland annat höra om hur de lyckats korta väntetiden för sina patienter. Alla patienter får diagnos inom tre veckor hos dem. På Diagnostiskt Centrum har man ett arbetssätt där experter arbetar i skräddarsydda team. Organisationen och vården anpassas sedan utifrån behoven hos den som är sjuk. Vård som sätter patienten i centrum på riktigt.

Antalet patienter i Sverige som fått vänta mer än 90 dagar på operation eller specialistvård är nu uppe i cirka 130 000 personer. Hög tid för reformer som kan börja vända krisen!
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Kristdemokraterna

Ebba Busch Thor om dagens ställningstagande i regeringsfrågan:

Kristdemokraterna gav ett vallöfte kring vår syn på regeringsfrågan. Vi lovade att rösta bort Stefan Löfven vilket vi har gjort. Vi sa också att vi kommer att rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister och att jobba för en alliansregering. Därutöver att vi säger nej till att förhandla och samarbeta med SD. Och jag har hela tiden sagt att när andra på valnatten börjar darra, så kommer Kristdemokraterna stå fast vid vårt besked.

Vår syn på regeringsfrågan grundar sig i att Sverige behöver en ny ledning. Sverige har haft fyra år av växande vårdköer, av ökad otrygghet och en äldreomsorg som brister. Det är ett välfärdssvek som vi vill vända. Vi kan inte ha fyra år till med Stefan Löfven som statsminister.

Efter många och konstruktiva samtal inom mitt parti har vi fattat ett tydligt beslut. Jag har meddelat Ulf Kristersson att Kristdemokraterna vill ingå i en regering bestående av alliansens fyra partier. Jag har också meddelat att Kristdemokraterna kommer att tacka ja till att ingå i en mindre regering ledd av Ulf Kristersson med så många allianspartier som möjligt.

Idag beklagar jag att vi just nu inte kan gå fram med en alliansregering. Men jag är inte beredd att kasta 14 års allianssamarbetet i sjön. Vår hållning har hela tiden varit, och är fortsatt, att hålla ihop alliansen.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Kristdemokraterna

Nu är jaktsäsongen igång och många kommer vara ute och jaga i helgen. Kristdemokraternas jaktpolitiske talesperson Kjell-Arne Ottosson önskar alla jägare en god jakt! ... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

Kristdemokraterna

Idag är det den världsdagen för mental hälsa, med anledning av det vi vill belysa barn och ungdomars psykiska ohälsa lite extra. Psykisk ohälsa bland barn och unga har blivit så vanligt att det numera är ett av vår tids största samhällsproblem.

Det kan vara förödande för ett barn att gå månad efter månad utan att få hjälp. De allra flesta räknar med att välfärden finns där den dagen man är i behov. Men situationen inom landets barn- och ungdomspsykiatri (BUP) är ohållbar och kan inte beskrivas som annat än ett djupt välfärdssvek mot barnen.

Det är helt avgörande att barn och unga som mår dåligt får hjälp snabbt. Ofta är det skolan som ser de första signalerna på psykisk ohälsa, men alltför ofta saknas det resurser för att möta barnens behov. I dag får mer än var tredje grundskola, och nästan varannan gymnasieskola, påpekande från Skolinspektionen om brister som rör elevhälsan.

Vi kristdemokrater vill att elevhälsan ska lyftas bort från skolans ansvar för att skapa en sammanhållen barn- och ungdomshälsovård. Elevhälsans personal ska finnas kvar ute i skolverksamheten men bör ha samma huvudman som övrig vårdpersonal för barn. På så sett kan vi se till att vården hålls ihop så att barn och familjer slipper leta efter hjälp. Vi vill dessutom införa en elevhälsogaranti som innebär att varje elev har rätt att få kontakt med elevhälsan inom ett dygn. Alla barn och föräldrar ska känna sig trygga med att de snabbt kan få den hjälp och vård de behöver.

Orsaken till den negativa utvecklingen med ökad psykisk ohälsa är inte klarlagd. Därför anser vi att det behövs en bred utredning för att kartlägga och undersöka orsakerna till den ökande psykiska ohälsan. Mer kunskap kan bidra till att identifiera riskgrupper och på det sättet kunna rikta särskilda förebyggande insatser till dessa barn och ungdomar.

Vi måste också våga utmana systemet och göra en genomgripande reformering av svensk sjukvård. Staten bör ta huvudansvaret för sjukhusvården. Människors möjligheter att få tillgång till vård för psykisk ohälsa ska inte hänga på var i landet man bor.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Kristdemokraterna

Vi kristdemokrater fortsätter att prioriterar välfärdslöftet. Vi fortsätter att driva på för en trygg vård och kortare vårdköer. Just nu har 128 000 personer väntat olagligt länge på att få operation eller specialistbesök.

Ett bra exempel på en organisation som går i motsatt riktning är Diagnostiskt center på Danderyds sjukhus som Ebba Busch Thor och Ella Bohlin besökt idag. Genom att samla resurserna får patienten snabbare och bättre vård, samtidigt som det sparar tid och resurser för sjukvården. Ett bra exempel på hur utvecklingskraften i sjukvården förstärks genom mera centralisering.

Tack till sjukhuset som tog emot oss, inte minst överläkaren Viktoria Hjalmar som presenterade arbetet.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Kristdemokraterna

Idag kommer Ebba Busch Thor att besöka Diagnostiskt Centrum i Danderyd som arbetar med standardiserade vårdförlopp inom Regionalt Cancercentrum.

Hon kommer bland annat att prata med Diagnostiskt Centrum om hur man har lyckats korta väntetiderna på vård inom vissa patientgrupper från 3 månader till 2 veckor.
... See MoreSee Less

View on Facebook
  • Följ oss på sociala medier: