• Vilken cirkus!

    I förra veckan besökte vi utställningen Jobbcirkus som finns på Arbetets museum. En utställning riktad till ungdomar som står inför valet av gymnasielinje. Det finns mängder av skolor och mängder av inriktningar, så vad är det som avgör vad en elev väljer. Kristdemokraterna i Norrköping, tillsammans med Allianskollegorna, stridit för att ha kvar praktiska och yrkesförberedande utbildningar trots få elevansökningar. Att det kanske handlar om fel bild av vad ett industrijobb innebär eller att marknadsföringen har brustit kan vara förklaringar på det.

    Så här står det på beskrivning av Jobbcirkus på hemsidan:

    Hur ska man veta var framtidens jobb finns? Det finns i nuläget en mismatch på arbetsmarknaden där vissa branscher säger sig ha svårt att hitta rätt utbildad arbetskraft. Varför väljer ungdomar bort vissa utbildningar? Hur kommer det sig till exempel att industrisektorn i länet menar att de lider brist på kompetent yrkesfolk, samtidigt som media rapporterar om arbetslöshet, varsel och lågkonjunktur? I utställningen ges en inblick i denna bransch som få har insyn i.

    Med detta i bakhuvudet ville vi i Kristdemokraterna undersöka vad det är som påverkar ungdomarna vad gäller val av utbildning och i förlängningen yrke. Så vi passade på att besöka Jobbcirkus som är tänkt att öka de ungas reflekterande kring framtiden och samtidigt få navigationshjälp bland havet av information.

    ___bild 1

    __bild 3

    __bild 1__bild 2

    Två sidor av samma kugghjul.

    Vad ser du framför dig när du tänker på industrin?