• Bygg nytt vårdcentrum i Tierp nu

  Tierps vårdcentrum är i ett oacceptabelt skick. Byggnaden som är från 1950-talet har fukt- och ventilationsproblem och lokalerna är inte anpassade efter verksamheten.
  – Patienter och personal ska inte behöva vänta längre, nu måste något hända, säger Björn-Owe Björk, KD, som kandiderar till nytt regionråd.

  Orsaken till problemen är att stora delar av Vårdcentrum är byggd på en betongplatta direkt på marken utan tätskikt, vilket fungerar dåligt. Fukt har trängt upp genom betongen vilket påverkar miljön i lokalerna. Vårdcentrum har också haft flera större vattenläckor och det blir ofta stopp i toaletterna.

  Personal som vistas i lokalerna varje dag har uttryckt att de drabbats av  huvudvärk och trötthet och några har fått hudutslag. Efter det har bland annat självventilerande golv införts.

  Men trots att Region Uppsala tidigare dömt ut lokalerna och konstaterat att de är i ett oacceptabelt skick så dröjer en ombyggnation.

  – Vi kristdemokrater har lyft problematiken i regionen under en längre tid och krävt en ombyggnation av hela lokalen utan att få gehör för det.  Även om vissa förbättringar skett av miljön så räcker inte det på långa vägar, säger Björn-Owe Björk.

  Ineffektiva lokaler

  Det handlar inte bara om arbetsmiljön, understryker han. Lokalerna i sig fungerar inte på ett effektivt sätt eftersom verksamheterna är utspridda och förbinds med långa korridorer, vilket gör att det tar tid för personal och patienter att ta sig mellan olika avdelningar.

  – Socialdemokraterna har avsiktligt förhalat byggnationen och därmed också svikit sina vallöften. Med det förslag till budget som S presenteras så har vi inte ett nytt vårdcentrum förrän tidigast 2026-27. Vi vill påbörja bygget nu och ha lokalerna klara redan kommande mandatperiod, någonstans mellan 2021-22.

  Utöver detta så anser Björn-Owe Björk att stängningen av BUP i Tierp en skandal! Köerna för barn och ungdom med psykisk ohälsa bara ökar, enligt honom.

  – Fler mår dåligt, men färre får hjälp enligt den politik som socialdemokraterna bedriver just nu.

  Vill ha äldrevårdscentraler

  Kristdemokraterna vill också starta en äldrevårdcentral i Tierp. Idag tvingas äldre till akuten på Akademiska sjukhuset där det ofta får vänta oförsvarligt länge.

  – Situationen är orimlig. Vi vill därför starta en äldrevårdcentral samt bygga ut hemsjukvården i Tierp. Det ska vara enkelt att få komma till sin doktor i Tierp!

  Satsningar på nära vård och att behålla generösa öppettider är högt prioriterat för Runar Höglund, KD, toppnamn i norra regionen. Han oroas också över bristen på sjuksköterskor som bland annat märks på Tierps sjukhus.

  Dessutom behöver rehabilitering med stöd av specialistvården utvecklas. De som behöver det ska kunna ta emot sjukvård i hemmet. Också vård i livets slutskede ska kunna ges av mobila team.

  – Att få träffa samma läkare är är viktigt. Det är tryggare för patienten och effektivare för vården, det vill jag jobba för, säger han.