• Vårdköerna måste minska

  Björn-Owe Björk, KD, regionrådskandidat

  På Akademiska sjukhuset har väntetiderna för specialistvård tredubblats under de senaste fyra åren.
  – Det är en helt oacceptabel utveckling som vi i KD kommer att göra allt för att stoppa om vi och alliansen får ta ledningen i regionen efter valet.

  Det säger Björn-Owe Björk som kandiderar till nytt regionråd i Uppsala för Kristdemokraterna.

  På Akademiska sjukhuset hålls över hundra vårdplatser periodvis stängda på grund av sjuksköterskebrist. En av de avdelningar som drabbats hårt är akutintaget, där 40 procent av den befintliga personalstyrkan sökte sig till andra tjänster under förra året.

  Nu vill Björn-Owe Björk ändra på detta:

  – Får vi vara med och bestämma efter valet så ska vi se till att öppna de stängda vårdplatserna. Jag tänker också jobba för att korta vårdköerna, säger han.

  De rödgröna har inte agerat

  Det rödgröna styret i Region Uppsala liksom i riket har inte tagit tag i problemet tag i problemen på ett effektivt sätt, anser han.

  – På kort sikt så behöver vi öppna de stängda vårdplatserna. Men för att lyckas med det krävs att regionen kan rekrytera och behålla personal.

  – Här behöver Region Uppsala bli en avsevärt bättre arbetsgivare och erbjuda en bättre lön och ge de anställda en ökad möjlighet att påverka sin arbetstid, säger Björn-Owe Björk.

  Saknar tillräcklig erfarenhet

  En förklaring till sjukvårdskrisen är dagens organisation med 21 landsting. Det medför att vårdpersonal som utför behandlingar inte får göra det tillräckligt ofta för att utveckla sina kunskaper i olika specialistområden, menar Björn-Owe Björk .

  Kristdemokraterna vill lägga ned landstingen och förstatliga sjukvården.

  – Vi vill göra det eftersom den medicinska kvaliteten och resultatet skiljer sig åt beroende på var i landet patienten bor. Det ger inte en jämlik vård vilket vi anser att alla har rätt till.