”Jag vill effektivisera regionvården”

Björn-Owe Björk

Att åtgärda vårdköerna, bygga ut primärvården och att digitalisera vården – det är några av de viktigaste frågorna som Björn-Owe Björk vill driva om han blir nytt regionråd för KD i region Uppsala.

I torsdags blev klart att Björn-Owe Björk, kommunalråd i Knivsta nominerades till förstaplatsen på Kristdemokraternas regionlista. På andraplats hamnade Mimmi Westerlund som är föräldraledig från en tjänst som politisk sekreterare vid Uppsala kommun.

– Det känns väldigt hedrande. Mitt engagemang för region- och sjukvårdspolitik har vuxit de senaste åren. Något som retar mig och som gett mig energi är att vårdköerna i både primär- och specialistvård har ökat under Socialdemokraternas och Miljöpartiets styre.

– De har också misskött andra områden som barn- och ungdomspsykiatrin som i stort sätt rasat ihop. Nu vill jag effektivisera regionvården på en rad olika sätt vilket jag tänker visa väljarna.

Bygga ut primärvården

Ett område som Björn-Owe vill arbeta för är en större vårdreform, där specialistvården förstatligas samtidigt som primärvården byggs ut och blir mer tillgänglig. Förstatligandet ska ge en mer jämlik vård med en högre kvalitet över hela landet för den avancerade sjukvården.

– Jag tror också på en ökad digitalisering av vården. Det behöver bli enklare att boka läkare men också att få recept utskriven utan krav på fysiskt besök i vissa situationer. Är du akut sjuk kan det vara väldigt svårt att snabbt komma in till en läkarbedömning och ibland kan du vara långt från ett sjukhus men ändå behöva medicin.

Genom torsdagens förstaplacering klev han förbi sittande regionråd Anna-Karin Klomp som placerades som nummer tre på region mellerstas lista.

Vill inte jämföra kandidater

Björn-Owe Björk är inte intresserad av någon jämförelse och understryker att han tycker att hennes insatser som landstingsråd har varit goda, ett uppdrag som Anna-Karin Klomp haft under tre mandatperioder.

– Det handlar inte om hennes kompetens. Inför detta val måste vi dock gå framåt ännu mer och jag tror att en av mina största styrkor är just detta: att få med mig folk och få väljarnas förtroende genom vår politik, säger han och tillägger:

– Detta visade jag också i kommunvalet 2014 då vi ökade från 4,6 till 8,6 procent i Knivsta. Jag är övertygad om att det går att åstadkomma även på andra nivåer genom att bedriva en tuff oppositionspolitik och tydligt kommunicera vår politik till väljarna, säger Björn-Owe Björk.

Som kristdemokrat kan han inte acceptera att det nuvarande styret missköter sig på område efter område.

– KD har den allra bästa regionpolitiken. Detta tänker jag också visa våra väljare.


Mer avancerad lekpark behövs i centrala Knivsta


Läs mer

Hellre nytt styre än folkomröstning


Läs mer

Äldre ska behandlas med respekt – inte utsättas för brott!


Läs mer

Medborgarråd – Ett slag i luften!


Läs mer

M, S och C tar makten över byggnadstakten


Läs mer

Intresse att lyssna på KD saknades


Läs mer