• 2000 Familjecentral

    2000-01-05
    KRISTDEMOKRATERNA VILL HA FAMILJECENTRAL I VAGGERYDS KOMMUN!
    En plats att stödja/stärka barn- och ungdomsfamiljer.
    Målet är att utifrån hela familjens livssituation främja god hälsa hos barn, tonåringar och föräldrar genom att:
    • erbjuda en nära mötesplats
    • stärka det sociala nätverket
    • finna arbetsformer där föräldrar, barn och tonåringar är delaktiga
    • erbjuda lättillgängligt stöd
    • vara ett kunskaps- och informationscentrum
    • utveckla god (komplett) service
    En familjecentral blir en mötesplats för barn- och ungdomsfamiljer. Vi vill samla alla berörda parter till en enhet. På ett och samma ställe erbjuds allehanda tjänster av betydelse för barn, ungdomars och föräldrars hälsa och välbefinnande. Tanken är att verksamheten ska utformas efter besökarnas behov.
    På de flesta platser är basen den allmänna mödra- och barnhälsovården, men vi vill att även delar av ungdomshälsovården ska finnas med t.ex. en ungdomsmottagning. Ett behov bland ungdomar som bara kan tillgodoses i Värnamo eller Jönköping idag.
    Öppna förskolan, som oftast har en central plats i familjecentralen, lades för ett antal år sedan ner i vår kommun. Vi tror det är dags att öppna upp denna form av verksamhet igen eftersom det är en naturlig och central samlingsplats för föräldrar med barn. Kristdemokraterna tycker att det är viktigt att inom familjecentralens hägn nystarta öppna förskolan.
    Den personal som skulle ingå i familjecentralens verksamhet finns redan idag i primärvårdens och kommunens verksamhet, frånsett den förskolepersonal som skulle ingå i öppna förskolan. Visst vore det väl suveränt att ha en familjecentral med verksamhet öppen för barn och föräldrar på dagen och ungdomar senare på eftermiddagen och även vissa kvällar? Träffar för unga mödrar, pappagrupper, matlagningskurser, grupper för invandrare, ”att vara tonårsförälder”, tjejgrupper och killgrupper är bara några exempel på aktiviteter man kan ha inom verksamheten på dagarna och kvällarna.
    Kristdemokraterna lade en motion om familjecentralen i juni 1999 till kommunfullmäktige angående familjecentral i vår kommun. Folkhälsovården har fått i uppdrag att undersöka hur förutsättningarna ser ut att ta fram ett förslag till utformningen av en familjecentral i vår kommun. I Folkhälsorådet ingår representanter från både landstinget och kommunen som därmed ses som ett naturligt forum att arbeta med denna uppgift. Vår förhoppning är att gruppen kan bli klar med denna uppgift under våren år 2000.