• 2011 Lokal värdighetsgaranti i äldreomsorgen

    Inför en lokal värdighetsgaranti inom äldreomsorgen i Vaggeryds kommun
    En nationellvärdegrund för äldreomsorgen har införts from och med den 1 januari 2011. Den innebär ett perspektivskifte i synen på den äldre personen och tydliggör hur högre kvalitet inom den svenska äldreomsorgen ska uppnås. Alliansregeringen har parallellt med införandet av den nationella värdegrunden utlovat stöd till de kommuner som inför så kallade lokala värdighetsgarantier. För detta ändamål satsas 100 miljoner kronor per år från och med 2011.
    Värdighetsgarantierna är en form av beskrivning av vad äldre personer, deras anhöriga och övriga kommuninvånare kan förvänta sig av de tjänster som kommunen erbjuder inom äldreomsorgen. Enligt regeringens bedömning bör en lokal värdighetsgaranti innehålla ett förtydligande och en konkretisering av hur kommunen arbetar med lagreglerade, nationella krav och hur man arbetar med Socialstyrelsens föreskrifter. Garantin ska även ge en ökad tydlighet om vilken service man kan förvänta sig.
    En lokal garanti bidrar till kvalitetsutveckling genom att äldreomsorgens medarbetare får en tydligare bild av sina arbetsuppgifter. Processen med att utveckla en värdighetsgaranti i kommunen bidrar till diskussion bland politiskt förtroendevalda, tjänstemän, äldreomsorgens personal samt äldre och deras anhöriga om vad som år viktiga faktorer för kvaliteten i äldreomsorgen.
    Det konkreta innehållet i en värdighetsgaranti för äldreomsorgen kommer att beslutas av varje kommun, som har ansvaret för utförande av omsorgen och vården av äldre.
    Kommunfullmäktige föreslå fatta beslut om att:
    – Införa en lokal värdighetsgaranti inom äldreomsorgen i Vaggeryds kommun.
    Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun
    Utskriftsversion:

    Lokal_värdighetsgaranti_inom_äldreomsorgen.pdf

    Beslut KF2011-104:
    Delvis bifallen, pga arbete påbörjats men värdighetsgaranti ännu inte antagen.

    KF2011-104_Lokal_värdighetsgaranti_inom_äldreomsorgen.pdf