• 2006 Inför vårdnasbidrag

    Varje familj är unik och har en unik situation. För oss kristdemokrater är det därför självklart att det återspeglar i familjepolitikens utformning. Vi är övertygade om att föräldrarna själva kan avgöra vilken sorts barnomsorg som passa just dem och deras situation.
    Barn är olika och föräldrarna är de som bäst känner sina barns behov därför vill vi att kommunalt vårdnadsbidrag/barnomsorgskonto ska vara en valmöjlighet för de föräldrar som vill vara hemma med sina barn.
    Många föräldrar ”snålar” med sina dagar som de har i föräldraförsäkringen, för att kunna var hemma så länge som möjligt. Många pusslar med far/morföräldrar samtidigt som de tar en föräldradag var i veckan och på så sätt kan vara hemma med barnen i en trygg miljö.
    I en SIFO-undersökning från april kommer det fram att två av tre föräldrar vill välja en mer flexibel barnomsorg och anser att staten ska göra det ekonomiskt möjligt för föräldrar att få vara hemma med barnen tills de är fyra år.
    Vaggeryds Kommun har en bra barnomsorg med engagerad personal som gör sitt absolut bästa med de förutsättningar de har. Men det finns inget alternativ till förskolor och därmed minskar föräldrarnas valfrihet.
    Med utgångspunkt från vårt värdegrundsarbete i Vaggeryd Kommun.
    Exempel från skolplanen: Alla barn ska känna trygghet, trivsel och glädje genom att alltid bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och delaktiga. Vi Kristdemokrater vill sätta barnens bästa främst och ge föräldrar möjlighet till mer tid tillsammans med sina barn.
    Vi Kristdemokrater i Vaggeryds Kommun vill ha mångfald och valfrihet inom barnomsorgen därför vill vi att:
    – Vaggeryds Kommun inför kommunalt vårdnadsbidrag / barnomsorgskonto
    Kristdemokraterna i Vaggeryds Kommun
    Maritha Bengtsson, Johnny Wackt, David Isaksson
    21 juni 2006