• Socialt ansvar

    Socialt ansvar

    Den sociala omsorgen ska utgå från människans behov av små, naturliga gemenskaper, främst familjen. De sociala insatserna ska stödja när det brister och stimulera de positiva krafter som finns hos varje person och även visa på det personliga ansvaret för ett bra resultat. Solidaritetsprincipen motiverar till gemensamt ansvar för alla människor. Politiken ska vara medborgarnas företrädare inte minst för de mest utsatta. Alla ska ha möjlighet att leva ett tryggt och värdigt liv. Offentlig, ideell och privat verksamhet ska komplettera varandra. Sociala insatser ska präglas av respekt för den personliga integriteten och ge förutsättningar för inflytande och delaktighet för såväl vuxna som barn. Barns rätt till en trygg uppväxtmiljö är grundläggande. Barn som inte är trygga hemma är de mest sårbara och utsatta i samhället och de behöver samhällets stöd och skydd. Det alkohol- och drogförebyggande arbetet är en viktig uppgift. Ca 400.000 barn 4 lever i förhållanden där båda eller någon förälder har ett riskbruk eller missbruk av alkohol. Alltför många ungdomar har dryckes- och drogvanor som måste brytas. Här behövs ytterligare utvecklad samverkan mellan skola och socialtjänst liksom samverkan med föräldrar och det civila samhället. Det sociala arbetet ska särskilt uppmärksamma nödvändigheten av ett bra bemötande oavsett anledningen till den hjälpsökandes ärende. Särskilt viktigt är detta i mötet med barn och unga. Barns rätt att komma till tals skall tillgodoses i alla kontakter med socialtjänsten. Det sociala arbetet ska ha fokus på att förebygga och hjälpa personer att inte hamna i ett beroende av försörjningsstöd. Det handlar också om samverkan med försäkringskassa och arbetsförmedling för att minska antalet personer med ekonomiskt försörjningsstöd så att de skall kunna gå till egen försörjning.

    Kristdemokraterna anser att

    • kommunen skall ha en bred samverkan med ideella och privata verksamheter för

    stödverksamhet inom såväl barn- och ungdomsvård som övrig socialtjänst

    • kommunen ska bedriva ett aktivt drog- och alkoholförebyggande arbete
    • bemötandefrågorna ska uppmärksammas i synnerhet vid kontakterna med barn- och unga för att upptäcka och spåra riskbeteenden
    • insatser skall göras för att upptäcka och förebygga misshandel och våld i nära relationer.
    • det ska inrättas mansjourer, i samverkan med regionen, för att kunna möta och behandla mäns våld mot kvinnor.
    • antalet barn som lever i ekonomiskt svaga hushåll ska minska
    • det ska finnas en god beredskap för omhändertagande för att kunna erbjuda barn- och ungdomsvård eller HVB-hem i egen regi eller i samverkan med ideella organisationer och företag
    • det förebyggande arbetet skall prioriteras
    • stödinsatser skall ges för att hjälpa enskilda att gå från ekonomiskt bistånd till egen försörjning.
    • kommunen ska planera för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn
    • integrationen ska fungera väl i Varbergs kommun
    • kommunen ska ha ett aktivt arbete i samverkan med bostadsföretagen för att kunna motverka vräkning särskilt där barn finns med i bilden.
    • kommunen ska erbjuda stöd med ekonomisk rådgivning för de som behöver skuldsanering eller som redan påbörjat skuldsanering.

     

    Hjälp unga från utanförskap och kriminalitet

    Ett strategiskt förebyggande arbete är en förutsättning för att minska risken för att unga ska komma i kriminella sällskap. En trygg uppväxt påverkar barns och ungas livsval. Sedan millennieskiftet har tyvärr grovt kriminella ungdomsgäng blivit ett fenomen i Sverige. Skadegörelse, hot och våld ger upphov till otrygghet och vantrivsel i de bostadsområden där gängen är aktiva. Det är oacceptabelt att polis och räddningstjänst i vissa områden har svårt att agera. Alla har rätt att känna en trygghet i att ambulans, polis och brandkår kan komma till undsättning när det behövs. Det offentliga – staten, kommunerna och polisen – måste göra vad de kan för att förhindra framväxten av kriminella ungdomsgäng. Gängkulturen har visat sig utvecklas främst i områden där föräldrarna känner svag samhörighet med samhället och där andelen ensamföräldrar är hög. Samhällets reaktion mot ungas kriminella beteende måste markeras tydligt och bli kraftfullt. Familjens positiva roll för barns och ungas utveckling är obestridlig. En god familjepolitik är alltid en grundläggande förutsättning för ett fungerande brottsförebyggande arbete. Viktiga förebyggande insatser är stöd till familjer, att stärka skolans roll, motverka utanförskap och öka möjligheterna för unga att få jobb . Samtidigt behövs fler och mer kraftfulla insatser för att slå tillbaka mot de kriminella gängen.

    Kristdemokraterna anser att

    • kommunen och civilsamhället tydligt måste markera att det är oacceptabelt med kriminalitet.
    • kommunen skall jobba aktivt med mänskliga rättigheter och mot främlingsfientlighet genom åtgärder för att möta ungdomar i värderingsfrågor.
    • det civila samhällets roll har stor betydelse. Föreningar ska uppmuntras att finnas med som en del i kommunens såväl förebyggande som kontinuerliga arbete för att motverka kriminalitet och främlingsfientliga tendenser.
    • aktivt uppföljningsarbete ska göras inom socialtjänsten för att uppmärksamma personer som återkommande förekommer i ärenden inom barn- och ungdomsenheten.
    • verksamhet med stödcentrum för unga brottsoffer och kontaktmannaskap för unga kriminella ska finnas. Även livsstilskunskap kan innefattas i detta arbete.
    • avhopparjourer ska etableras, dit kriminella kan vända sig när de vill lämna sitt kriminella liv.
    • samarbetet med polisen bör utvecklas med skolan