• Arbete

     En jobbpolitik med fler i arbete

    En av politikens viktigaste uppgifter är att skapa förutsättningar för ekonomisk tillväxt, som ger fler jobb och ökad välfärd. En framgångsrik arbetsmarknadspolitik är därmed starkt beroende av ett fungerande utbildningssystem och en näringspolitik som främjar företagande. Med fler sysselsatta kan fler försörja sig själva och därmed få mer makt över sina liv. Med fler sysselsatta skapas också resurser för att förstärka samhällsekonomin och därmed värna välfärdssystemen så att de som bäst behöver samhällets stöd också kan få detta. Trots återhämtningen på arbetsmarknaden är det många av de tidigare uppsagda personerna som har svårt att få ett nytt arbete. Det rör sig framförallt om äldre, personer med ohälsa eller funktionsnedsättningar och personer med otillräcklig kompetens. Dessutom finns det stora grupper unga och personer med utländsk bakgrund som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Att bekämpa ungdomsarbetslösheten är en av de viktigaste utmaningarna. Kommuner och landsting behöver också ta ett större ansvar för att anställa personer med funktionsnedsättning. Och även att erbjuda praktikplatser.

    Efterfrågan på kvalificerad personal ökar till både stora och små företag inom industrin och tjänstesektor. Kommunen i samverkan med arbetsförmedling och företag behöver förbättra sitt matchningsarbete när många söker jobben men inte har rätt kompetens.

    Kristdemokraterna anser att

    • kommunen ska ha en pådrivande roll för samverkan mellan olika aktörer för att fler ska gå från arbetslöshet till arbete eller studier, bl.a. genom Samordningsförbundet
    • kommunen i samverkan med näringslivet ska möjliggöra praktikplatser för att arbetslösa lättare ska komma in i samhället och få in en fot på arbetsmarknaden
    • gymnasieskolan ska uppmuntra fler elever att starta och driva företag
    • kommunen ska föregå med gott exempel då det gäller att anställa personer med någon form av arbetshinder som till exempel funktionsnedsättning, språksvårigheter till följd av utländsk bakgrund, sociala skäl eller personer som är i behov av rehabilitering.
    • dagersättningen inte ska minskas för deltagare om anordnare eller arbetsgivare vill ge deltagaren möjlighet till tillfälliga extra jobb.
    • kommunen ska stödja och uppmuntra socialt företagande.
    • SFI-undervisning ska kunna kombineras med praktik och även under föräldraledighet.
    • kommunen/ska genom individuella bedömningar förbättra matchningen till de olika arbetsmarknadspolitiska programmen och åtgärderna.