• ”Mariupol är helvetet på jorden”.

  ”Mariupol är helvetet på jorden”. Så beskrev den ukrainska ledamoten Jaroslav Zjeleznjak situationen i staden som just nu håller på att totalt förintas av ryska styrkor.
  I natt är det en månad sedan Ryssland gick in i Ukraina. Små barn bor i skyddsrum. Sjukhus har blivit attackerade. Teatrar där besökare nyligen njöt av kultur har totalförstörts. Tusentals har dödats och kroppar har lagts i massgravar. Människors liv har tillintetgjorts och totalt har över 10 miljoner flytt från Rysslands anfallskrig i Ukraina. Trots detta lever den ukrainska drömmen om frihet och att leva i en suverän stat. En stat som är Ukraina – inget annat.
  För att den drömmen ska leva behövs vår aktiva hjälp. Sverige har mer att bidra med. Ord om solidaritet med Ukraina räcker inte, det krävs mer handling.
  KD kräver nu därför att regeringen nu skickar mer vapen till Ukraina. Nedan är exempel på materiel som Sverige kan avvara till den ukrainska fronten:
  • Luftvärn:
  Robot 70 och 90
  • Pansarvärn:
  Robot 57 (NLAW – pansarvärnsrobot)
  Granatgevär Carl Gustaf
  Pansarskott
  • Markfordon – exempelvis terrängbil 30
  •Matransoner
  Bara genom att stärka Ukrainas motståndskraft kan vi pressa fram förhandlingar med en diplomatisk lösning på kriget som kan bringa fred.