-
Kristdemokraterna presenterar alternativ Stadsutvecklingsstrategi 2035
På Samhällsutvecklingsnämndens möte den 13 december kommer den styrande majoritetens förslag till Stadsutvecklingsstrategi 2035 upp för beslut. Ärendet handlar om hur vi ska bygga i kommunen kommande decennium och baseras på fyrspårsavtalet. Kristdemokraterna lägger som enda oppositionsparti fram en alternativ stadsutvecklingsstrategi: Trädgårdsstaden Knivsta.
– Vi delar inte de ingångsvärden som ligger till grund för majoritetens förslag. Vår vision bygger på trädgårdsstadens principer där man utgår ifrån en mänsklig skala och bygger grönt, tryggt och småskaligt, i stället för högt, tätt och storskaligt. Det saknas dessutom folkligt stöd för nuvarande inriktning och många invånare i Knivsta har uttryckt stor oro för utbyggnadens utformning, säger gruppledare Mimmi Westerlund (KD).
– Vi ser redan nu konsekvenser av den oproportionerliga förtätningen, med kraftiga försämringar av infrastruktur i form av bilvägar och parkeringar, och för tätt byggda hus som man inte lyckas hyra ut eller sälja.
Över 220 inkomna synpunkter
Under sommaren kunde synpunkter lämnas på förslaget till stadsutvecklingsstrategi. Bland annat har över 220 privatpersoner, elva remissinstanser, fyra föreningar, ett företag och sex politiska partier inkommit med synpunkter. I kommunens dialogredogörelse framkommer att många invånare motsätter sig fyrspårsavtalet i sin helhet liksom snabb utbyggnad, förtätning och höga hus. Flera invånare tycker fyrspårsavtalet beslutats utan förankring i lokalsamhällets önskningar. Den kraftiga exploateringen rimmar illa med invånarnas vilja.
– Kristdemokraterna har hela tiden varit emot den höga byggtakten och höga exploateringstal. Istället har vi betonat att Knivsta bör fokusera på vad marknaden vill ha, det vill säga småskalig bebyggelse, säger Thomas Malmer (KD), ledamot i Samhällsutvecklingsnämnden.
– Vi menar att Knivsta har förutsättningar att fortsätta växa organiskt, och att järnvägen behöver byggas ut. Men det måste ske i dialog med invånarna och utgå från Knivstas värden som småskalig, trygg och naturnära ort.
Strider mot kommunfullmäktiges beslut i mars 2020
I mars 2020 träffade Kristdemokraterna i opposition ett avtal med den styrande majoriteten i syfte att omförhandla fyrspårsavtalet och bromsa byggtakten. Avtalet hade totalt 13 punkter och fastställdes i ett fullmäktigebeslut den 25 mars 2020 (KS-2020/162). Punkterna bestod bland annat av:
- Halverat bostadsbyggande från 15000 nya bostäder till 7500
- Ökning av p-normen från 0,3 till 1,0 från och med 500 meter från stationsområdet och bortåt
- Nybyggnation ska omfatta kollektivtrafiknära områden i hela kommunen och inte bara i Knivsta och Alsike.
Den framlagda Stadsutvecklingsstrategin 2035 går stick i stäv med fullmäktiges beslut, bland annat med en högre byggtakt än den som kommunfullmäktige fastslagit.
– Vår stadsutvecklingspolitik tar sin utgångspunkt i vilket samhälle vi vill skapa i stället för hur många som ska bo här. När vi nu bygger det nya Knivsta så har vi ett ansvar att bygga områden där barn ska leka och växa upp med goda uppväxtvillkor, och där människor ska arbeta, promenera, leva och åldras. Det är de goda stadskvaliteter som forskningen visat är avgörande för att människor ska trivas, säger Mimmi Westerlund.
Kristdemokraternas vision: Trädgårdsstaden Knivsta
KD:s vision innebär en halverad utbyggnadstakt, stopp för förtätning av befintliga områden samt att kommunen på sikt inte ska behöva sälja mark för att få ekonomin att gå ihop. Utbyggnaden ska ske i en takt som är ekonomiskt, miljömässigt och socialt bra för Knivstas invånare idag. Målet är att bygga gemytliga kvarter med rutnätsstruktur, harmoni och liv. Vi ser områden som Luthagen i Uppsala, stadsparken i Mariefred och Tullinge trädgårdsstad som bra förebilder.
– Majoritetens planer handlar snarare om att bygga förort. Man vill bygga tätt med en hög andel subventionerade små hyresrätter. Det lägger grunden för bostadsområden som riskerar att bli otrygga miljöer där man inte vill bo. Därför anser vi det viktigt att markera mot det förslag som majoriteten nu lagt fram, avslutar Thomas Malmer.
Mimmi Westerlund, gruppledare
Thomas Malmer, ledamot samhällsutvecklingsnämnden-
- Dela detta: