• Oppositionsrapport från KS i december 2021

    Som ett led i att berätta vad KD i Knivsta gör för väljarnas mandat, och hur vi ställer oss i olika förslag som styret lägger fram för beslut, kommer här en rapport från senaste kommunstyrelsen. Kristdemokraternas representanter är Mimmi Westerlund och Oscar Hahne.

    Dagordningen innehöll elva beslutsärenden. Här kan du läsa alla handlingar så som de skickades ut. Nedan berättas om de ärenden där vi INTE var eniga med styret, samt vilka nämndinitiativ vi anmälde för behandling.



    Innovationsstrategi

    • Styret vill att kommunen ska anta en innovationsstrategi som fastställer kommunala innovationer till kärnuppdrag, samt avsätta 5 procent till detta ändamål
    • Vi yrkade att avslå ärendet eftersom vi inte anser att innovationer är ett kommunalt kärnuppdrag
    • Vårt yrkande avslogs och ärendet gick igenom

    Motivering till yrkandet:

    Innovation betyder att skapa värde genom utvecklade produkter, tjänster eller processer. Det är en naturlig del i all verksamhetsutveckling, även för en kommun. Men vi delar inte synen att innovationsarbete är en del av en kommuns kärnuppdrag.

    Verksamhetsutveckling genom innovation kan, när den används på rätt sätt, bidra till en ökad kvalitet inom välfärden, som i sin tur är kommunens kärnuppdrag. För att arbeta med detta behövs ingen separat strategi utan det är en naturlig del av olika verksamheters uppdrag. Vi ser inte att en central strategi eller ”innovationskontor” tillför något till kommunens kärnuppdrag.

    Att minst fem procent av kommunorganisationens budget ska gå till innovationsarbete anser vi vara orimligt och en felaktig prioritering i det läge Knivsta kommun befinner sig i.


    Begäran om medel från KS prioriterade medel 2021 för ingående av partnerskap mellan RISE och Knivsta kommun

    • Ärendet handlar om att bevilja 900.000 kr till ett innovationsprojektet LOFT (Leda och Organisera Förnyelse och Transformation)
    • Vi yrkade att avslå ärendet
    • Vårt yrkande avslogs och ärendet gick igenom

    Motivering till yrkandet:

    I grunden är RISE (Research Institutes of Sweden) bra, men just projektet LOFT (Leda och Organisera Förnyelse och Transformation) bedömer vi faller utanför de viktiga uppdrag som bör prioriteras.

    I stället för omvärldsbevakning, forskning och särskilda insatser riktade mot en enskild partner hade vi gärna sett innovationsprojekt som exempelvis främjar näringslivet och/eller stärker välfärden.


    Bildande av naturreservat Ängbyskogen

    • Ärendet handlar om bildande av naturreservat i Ängbyskogen
    • Vi yrkade att återremittera ärendet i syfte att förtydliga föreskrifterna
    • Ärendet återremitterades med stöd av M, C, KD, SD och L.

    Ängbyskogen är ett grönområde som är utpekat i översiktsplanen som ett viktigt tätortsnära grönområde. Skogen nyttjas idag flitigt av flera förskolor, en skola, ett stort antal friluftslivsorganisationer, ryttare, cyklister, barn som bor i området och deras familjer och vandrare. Detta är bra. Vårt ingångsvärde att skogen även fortsatt ska skyddas från exploatering och uppvärderas som rekreationsområde.

    Tyvärr har också kommunens dialog med angränsande fastighetsägare givit upphov till stor frustration och känsla av hopplöshet. Enligt det förslag som lades fram till så skulle dagens möjlighet att gallra sly tas bort, och skulle framöver endast få ske efter beslut av kommunen i varje enskilt fall. Något som både skulle att belasta den kommunala administrationen och kraftigt försvåra för de privata fastighetsägarna att genomföra nödvändigt underhåll. Även hantering av granbarkborre behöver förtydligas innan vi är beredda att rösta igenom förslaget.