-
Oppositionsrapport från KS i oktober 2021
Som ett led i att berätta vad KD i Knivsta gör för väljarnas mandat, och hur vi ställer oss i olika förslag som styret lägger fram för beslut, kommer här en rapport från senaste kommunstyrelsen. Kristdemokraternas representanter är Mimmi Westerlund och Oscar Hahne.
Dagordningen innehöll fjorton beslutsärenden. Här kan du läsa alla handlingar så som de skickades ut. Nedan berättas om de ärenden där vi INTE var eniga med styret, samt vilka nämndinitiativ vi anmälde för behandling.
Nämndinitiativ om ordningsvakter i KnivstaEnligt den Nationella trygghetsundersökningen 2020 så är Knivsta den kommun i polisregion Mitt där störst andel uppger att de blivit utsatta för brott mot enskild person (26,4 procent). I media går ofta att läsa om personrån liksom olika fall av inbrott samt stölder. Mot bakgrund av detta är det närmast ett svek att styret inte budgeterat för några trygghetssatsningar alls för kommande år.
Vi anser att den upplevda otryggheten måste tas på allvar och vill se att kommunen inför kommunala ordningsvakter, fler trygghetskameror och ett starkare samarbete mellan socialtjänst, skola, polis och fritid.
En annan viktig del i att skapa en trygg stad är att se efter den. Förutom den aktiva brottsbekämpningen måste vi hålla Knivstas bostadsområden hela och rena, och ha nolltolerans mot skadegörelse och klotter. Tecken på förfall har stor negativ inverkan på hela bostadsområden – otryggheten ökar liksom sannolikheten för ytterligare skadegörelse.
Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi kommunstyrelsen besluta:
Att införa kommunala ordningsvakter i den omfattning förvaltningen bedömer lämplig
Att införa en klottersaneringsgaranti inom 24 timmar
Nämndinitiativ om att avstanna projekt och nya åtaganden inom fyrspårsavtalet
Kristdemokraterna har varit emot den höga byggtakten som anges i fyrspårsavtalet sedan start. I mars 2020 träffade vi därför ett avtal med den styrande majoriteten, under ledning av Socialdemokraternas Peter Evansson, om att omförhandla avtalet i enlighet med 13 punkter. Dessa 13 punkter fastställdes i ett fullmäktigebeslut den 25 mars 2020 (KS-2020/162).Punkterna bestod bland annat av: halverat bostadsbyggande från 15.000 nya bostäder till 7500, ökning av p-normen från 0,3 till 1,0 från och med 500 meter från stationsområdet och bortåt, samt att nybyggnation ska omfatta kollektivtrafiknära områden i hela kommunen och inte bara i Knivsta och Alsike. Beslutet var en stor seger för de Knivstabor som engagerat sig i frågan, liksom för oss då vårt mål hela tiden varit att kraftigt minska åtagandet kring nya bostäder.
På kort tid har emellertid ärenden som går stick i stäv med överenskommelsen lagts fram, bland annat stadsutvecklingsstrategin med betydligt lägre p-norm och högre byggtakt än den som kommunfullmäktige fastslagit. Därför är det lämpligt att revidera uppdraget till Samhällsutvecklingsnämnden i enlighet med kommunfullmäktigebeslutet i mars 2020.
Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi kommunstyrelsen besluta:
Att omformulera projektdirektivet i enlighet med beslutet i kommunfullmäktige den 25 mars 2020 (KS-2020/162)
Att avstanna projekt och nya åtaganden inom ramen för fyrspårsavtalet till dess att nödvändig infrastruktur är på plats, och därefter bygga i enlighet med beslutet i kommunfullmäktige den 25 mars 2020 (KS-2020/162)
Planuppdrag för gruppbostad på del av Särsta 3:1- Styret vill att kommunen ska bygga ett LSS-boende med sex platser på Särsta 3:1, populärt känt som ”boulebanan”.
- Vi yrkade att avslå ärendet eftersom marken utgör viktig närnatur för boende, förskolor, skolor och fritidsklubbar.
- Vårt yrkande avslogs
Motivering till yrkandet:
Vi anser att boulebanan är fel plats att bygga på. Dessutom anser vi att det är olämpligt att kommunen själva låter bygga boendet. Tomten ligger direkt söder om Apoteksvägen och utgör en del utav ett grönområde, avgränsat av Apoteksvägen i norr och Valloxvägen i söder, om ca 3,5 hektar detaljplanelagt som park/eller plantering i ett sammanhängande småhusområde. Parkområdet pekas i gällande grönstrukturplan ut som närnatur för boende, fritidsklubbar, elever på Thunmansskolan och förskolor. I stället anser vi kristdemokrater att hela projektet bör göras om och upphandlas, inte minst eftersom behovet av LSS-boende på landsbygden inte har tagits i beaktande.
Begäran om medel från budgetposten ”KS prioriterade 2021” för idéhanteringssystem- Ärendet handlar om att betala 400.000 för ett partnerskap med Wide Ideas där ett idéhanteringssystem ingår. Partnerskapet är menat att ”aktivera kommunens kollektiva kreativitet”.
- Vi föreslog att avslå ärendet.
- Vårt yrkande avslogs.
Motivering till yrkandet:
I vår skuggbudget föreslog vi i att det nyinrättade kommunala innovationskontoret avvecklas då vi anser att innovation i en verksamhet inte kan administreras fram utifrån ett ”ovanifrånperspektiv” utan måste ske inom ramen för befintlig verksamhet. I stället inrättas Idékraft – en struktur för att hantera idéer från medarbetare, brukare/elever och invånare. Genom att systematiskt arbeta med att tillvarata och återkoppla alla medarbetares idéer till förbättringar i den egna verksamheten skapas ett medarbetardrivet förbättringsarbete inom organisationen. På detta sätt etableras också en kultur som främjar idéarbete.
Begäran om medel från budgetposten ”KS Innovations- och förändringsmedel” 2022 för robotiserad processautomation (RPA)- Ärendet handlar om att avsätta 1.000.000 kr till robotiserad processautomation
- Vi föreslog att återremittera ärendet i syfte att klargöra vilka verksamheter som har nyttjat RPA och vilka ekonomiska konsekvenser det fått, samt specificera vilka verksamheter som kommer få ta del av de anslagna medlen för 2022.
- Vårt yrkande avslogs.
Motivering till yrkandet:
Vi är i grunden för denna typ av arbetssätt och tycker att RPA är bra. Det är däremot anmärkningsvärt att handlingen fortsatt är bristfällig – trots att vi påtalat bristande underlag sedan kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). Det saknas alltjämt specificering och behovsbeskrivning kring vad dessa nya medel ska användas till, varför det blir omöjligt att ta ställning till om förslaget är bra eller dåligt.
Hemställan om inrättande av verksamhetsområde VO Centrala Ängby och Östra gärdet- Ärendet handlar om att inrätta ett nytt verksamhetsområde för nybyggnationen i Centrala Ängby och Östra gärdet som enligt detaljplanerna ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp.
- Vi lämnade ett yttrande om att vi efterfrågade mer information kring huruvida befintlig bebyggelse påverkas av ärendet. Förvaltningen svarade att befintlig byggnation inte kommer att påverkas av beslutet, men har rätt, om de så själva önskar, att ansluta i framtiden.
-
- Dela detta: