• Politiskt spel äventyrar liv och hälsa

    Debattext från 24 januari. Fempartimajoriteten i Knivsta har beslutat att förtäta kommunens äldreboenden. Samtidigt står två nybyggda äldreboenden helt tomma. Anledningen är att man inte vill ha valfrihet inom äldreomsorgen, och hellre gör oåterkalleliga ingrepp i nuvarande fastigheter än att upphandla platser. Hur kan Moderaterna gå med på detta?

    När behovet om 14 nya äldreboendeplatser först presenterades i somras föreslog vi att upphandla dessa enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU). Detta eftersom både Vardaga och Norlandia har helt nybyggda fastigheter, redo att starta verksamhet.

    Döm om vår förvåning när det moderatledda styret meddelade att de hellre förtätar kommunens egna verksamheter än samarbetar med välrenommerade välfärdsaktörer.

    Detta är troligen ett resultat av att Moderaterna sitter i styre med en rad röda partier: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, som släppt fram inte bara en utan två socialistiska statsministrar.

    Moderaterna tycks alltså ha övergivit sin ideologi och politiska själ endast för att behålla makten. Detta är mycket beklagligt.

    Beslutet att bygga om Estrids gård och Vilhelms gård innebär att samtliga boende tillfälligt måste flytta till ett av de tomma boendena under ombyggnationen. Detta innebär en kraftigt förhöjd risk för att korta de boendes liv. Det är kända fakta att sköra äldre har mycket svårt att klara av en så pass stor förändring på ett bra sätt. Att utsätta de äldre för denna stress sin sista tid i livet är inte försvarligt.

    Den arkitekt som uttalat sig om den planerade bygget har uttryckt att skalan kommer att ändras liksom både möblering och intryck när luft i lokalerna försvinner. Det kommer helt enkelt att kännas trängre. Dessutom är det inte genomtänkt att göra boendena trängre i tider av problematisk smittspridning.

    Vi efterlyser också en utförlig riskanalys om vad en flytt betyder för äldre sköra personer. En sådan har inte gjorts.

    I Knivsta ska det vara självklart att invånarna har makt att bestämma över sina egna liv. Var människor ska bo livets sista år ska inte bestämmas av kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) eller socialnämndens dito Kerstin Eskhult (C). Det ska bestämmas av den det berör.

    Vi lovar därför, om vi får väljarnas förtroende att vara med och styra Knivsta efter valet, att noga utreda förutsättningarna både för Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Lagen om valfrihet (LOV). Olika människor är i behov av olika lösningar, valmöjligheter för invånarna utvecklar dessutom omsorgen och välfärden.

    Om nio månader år är det val. Då får vi se om väljarna håller med om styrets prioriteringar. Vi kristdemokrater gör det inte, och vill se ett nytt ledarskap för Knivsta 2022.