• Fakta och alternativa fakta i kvällens debatt

    NORRKÖPING Jag har sällan hört ett mer faktalöst inlägg i kommunfullmäktige än ikväll. Sverigedemokraternas gruppledare staplade lösa påstående på varandra där han hävdade att han minsann visste hur allt ligger till. Det mest oroande är att jag misstänker att det inte bara är retorik utan att gruppledaren tror på sina egna ord.

    En bit in i kvällens bokslutsdebatt var det min tur att berätta en del av vad som hänt 2016:

    ”Jag är fullt medveten om att vi fortfarande har många och stor utmaningar framför oss. Inte minst med allt för hög arbetslöshet och allt för låga skolresultat. Inom vård och omsorg är vår största utmaning kompetensförsörjningen.
    Trots dessa utmaningar tänker jag, denna årsredovisningsdag, ägna en stund åt att berätta en del av allt det positiva som trots allt hänt 2016:

    2016 skrev vi historiska genom att bryta en mångårig trend av att ständigt minska antalet äldreboendeplatser(säbo-platser).
    Vi öppnade 88 nya platser under året!
    Den tidigare långa kön är nu så kort att behovet av platser vid årsskiftet var i balans.(det tar lite tid med in- och utflytt)
    Många platser ändrades också under året inriktning, till demensplatser som innebär ökad bemanning.

    Vi har öppnat ett nytt LSSboende, 15 platser i boende med särskild service för personer med funktionsnedsättning, i grön miljö på Leonadsberg där det också kommer att vara daglig verksamhet med grön inriktning.

    Vi har arbetat intensivt med att följa upp våra kostnader så att vi nu har bättre ekonomikontroll än någonsin genom månatliga rapporter och redovisning utifrån nyckeltal för att kunna följa behoven. Vi har tagit till oss revisorernas kritik och ökat måluppfyllelsen jämfört med 2015 så att revisorernas bedömning gått från gult, rött, gult till grön, grön, gult

    För att att stödja och utveckla vården i livets slutskede startade vi arbetet med ett palliativt team

    Utvecklingsarbetet med träffpunkterna började för att nå fler och för att öka delaktigheten där.

    Fortsatt ökad samverkan med Regionen vilket lett till bättre omhändertagande för den enskilde i övergången mellan huvudmännen. Kostnaden för medicinskt färdigbehandlade personer på ViN forsätter minska år för år sedan 2014 och är nu nere på samma siffror som 2012.

    Smartoteket som visar välfärdsteknologi i vardagen öppnades på Drottninggatan Vi beslutade att Testmiljö Norrköping som varit projekt i tre år för att bl a med hjälp av äldre i testpanel testa nya produkter för ökat stöd och självständighet i vardagen skulle bli permanent verksamhet.

    Vi har haft en måltidsinspiratör hos oss hela året för ökat fokus på hela matsituationen och för att höja kompetensen och inspirationen hos personalen. Och vi har avsatt extra medel för ekologisk och närodlad mat.

    Vi är snart färdiga med att byta ut analoga trygghetslarm till digitala larm. Vi har infört tid och insatsregistrering för att kvalitetssäkra våra insatser.

    Vi har kunna ge många personer inom LSS som tidigare placerats utanför kommunens gränser hjälp på boende inom kommunen. Vi har gjort NP-center till ordinarie verksamhet efter avslutat projekt för att kunna ge bättre stöd till personer med neuropsykiatriska funktionshinder.

    Vi har hjälpt över 7000 personer dagligen i våra verksamheter och vi tagit emot ca 1000 personer v för olika former av praktik inom vård och omsorg under året.

    Och sist men inte minst har ett intensivt arbete pågått hela året för att förbereda organisationen inför införandet av eget val inom hemtjänst genom LOV. Inte bara vård och omsorgskontoret har varit inblandande utan också GIS-enheten, IT-enheten, kommunikationsavdelningen och näringslivsavdelningen. Den politisk arbetsgruppen har stött och blött förslag till premisser runt egenvalet och nästa månad kommer vi att ta beslut om detta i nämnden.

    Så långt vård och omsorgsnämnden!

    När det gäller socialnämnden är jag speciellt glad för att vi kunnat utöka stödet på hemmaplan så att behovet av externa placeringar har minskat, främst inom vuxenvården men också för ungdomar.

    Arbetet med Team Nystart har startat bra. Det är ett projekt genom sk social impact bonds för att ge bättre stöd till placerade barn så att både insatsen och hemkomsten lyckas bättre.

    Dessutom öppnades under våren en integrerad mottagning för missbruksvård tillsammans med Regionen.

    Vi fortsätter att fokusera på tidiga insatser och genom sociala investeringsfonden har vi startat ett projekt för ett utvecklat föräldrastöd

    Den ökade samverkan med civilsamhället, dvs ideella föreningar och organisationer, är glädjande. Det engagemang som finns i den ideella sektorn är en kraft att ta vara på. Och det gjorde vi 2016 bl.a. genom den sk integrationsfonden där föreningar och organisationer som hade bra idéer om hur de kunde bidra till ökad integration kunde ansöka om stöd för detta arbete. En hel del insatser gjordes under sommaren men har också fortsatt under läsåret. Behoven av integrationsinsatser kvarstår och jag är därför glad att vi kan ta en del av det överskott som blev i kommunen som helhet 2016 och avsätta ytterligare 5 miljoner till fonden enligt liggande förslag.

    Detta var bara ett axplock av allt positivt som hände 2016 inom de områden jag är direkt involverad i. Med förtroende för varandra och i ett gott samarbete i Kvartetten har vi kunnat åstadkomma mycket både i dessa nämnder och i övriga.

    Jag är glad och stolt över att vi kristdemokrater har kunnat vara med och bidra till detta, och yrkar bifall till liggande förslag.”