• Kultur och besöksnäring

    I Ödeshög erbjuder vi ett rikt kulturliv i form av aktiva konstnärer/hantverkare, flera äldre kulturupplevelser samt ett stort utbud av områden för naturupplevelser. Även i övriga länet finns det mycket tillgodogöra sig.

    Om man inte har tillgång till bil är det svårt att tillgodogöra sig allt detta både för innevånarna i Ödeshög och för andra. Kristdemokraterna kommer att arbeta för att kultur- och naturupplevelser blir mer tillgängliga.

    Natur- och kulturbuss för unga

    Det är viktigt att barn och unga, oavsett om de bor i stad eller på landsbygd, ges möjlighet att uppleva Östergötlands natur- och kulturutbud.

    För att underlätta detta vill Kristdemokraterna arbeta för att kommunerna, i samarbete med Östgötatrafiken, jobbar med konceptet ”Natur- och kulturbuss för unga”. Klasser och grupper ska kunna boka resor med egen buss som kör till och från målet enligt önskade tider. Erbjudandet ska omfatta resor till kultur- och naturprogram i kommunal och regional regi, program som uppbär stöd av kulturnämnd eller liknande och till etablerade kulturinstitutioner. Att barn och unga får göra dessa resor i egen buss, utan andra resenärer, ger en ökad trygghet och ökar den kulturella bildningen.

    Utveckla Östgötaleden

    Östgötaleden med sina 150 mils vandringsleder erbjuder en rik variation av natur- och kulturupplevelser. Leden är en viktig resurs i ett rekreations- och folkhälsoperspektiv och är även en viktig del vad gäller besöksnäringen i regionen.
    Under pandemin som började 2020 fick friluftslivet ett ordentligt uppsving och många upptäckte den fina natur som Östergötland har och denna trend ser ut att fortsätta. Det ställer ökade krav på både tillgänglighet, service och kvalitet kring Östgötaleden. Det är också viktigt med ett samspel mellan privata aktörer som erbjuder natur- och ledturism och Region Östergötland som offentlig aktör med huvudansvar för leden.
    KD vill fortsätta utveckla leden för att bättre matcha besökarnas behov av service vad gäller övernattning, transport, mat och boende. Det skapar både arbetstillfällen och skatteintäkter på landsbygden.

    Tillgängliggöra kulturutbudet för de äldre

    De äldre har lika stort behov av, och rätt till, kultur som övriga, men de begränsas ofta av tillgängligheten.

    Kristdemokraterna vill att vissa regionala kulturevenemang som erbjuds i t ex Linköping och Norrköping spelas in eller sänds digitalt till i första hand kommunala och regionala inrättningar. Detta tillsammans med en satsning på teknisk utrustning i Solgården i Ödeshögs kommun, skapar och erbjuder möjligheter för våra äldre att uppleva dessa evenemang på distans.