• Hälso- och sjukvård

    När vi blir sjuka och behöver få kontakt med hälso- och sjukvården, vill vi få kontakt så snart som möjligt, och helst komma i kontakt med en vårdgivare så nära oss som möjligt.

    När telefontiderna är slut eller när vårdcentralen har stängt kl. 17.00 på vardagar eller under helgen, vänder sig många till akuten i Motala. Där har svårt sjuka eller olycksdrabbade högre prioritet än en person som egentligen inte var mer sjuk än att ett vårdcentralsbesök hade räckt. För att öka tillgängligheten till nära vård vill vi bland annat göra följande kommande mandatperiod.

    Stärk och uppvärdera den nära vården för mer tillgänglig vård

    För att det ska bli mer naturligt för oss medborgare att i första hand vända oss till vår vårdcentral, föreslår Kristdemokraterna att den nära vården stärks och uppvärderas ordentligt. Ekonomiska resurser behöver tillföras primärvården, bland annat för att klara utökade öppettider. Vi vill redan första året på den nya mandatperioden lansera ett pilotprojekt, där sju vårdcentraler i Östergötland under sjutton månader på försök ska ha öppet sju dagar i veckan, från sju på morgonen till sju på kvällen. Om pilotprojektet blir framgångsrikt, bör modellen implementeras brett i hela Östergötland.

    Utveckla fler vårdcentrum i Östergötland

    Under mandatperioden 2010-2014 tog Kristdemokraterna tillsammans med övriga partier i Alliansen och Vrinnevilistan, beslut om att bygga Vårdcentrum i Finspång. Hösten 2017 togs det första spadtaget och våren 2021 skedde invigningen. Vårdcentrum innehåller ett antal verksamheter som vårdcentral, barn- och ungdomsmottagning, kvinnohälsa och barnavårdscentral, ett antal medicinska vårdplatser och viss specialistrehabilitering, samt korttidsboende i kommunens regi. Det finns även viss möjlighet att träffa specialistläkare från sjukhusen i regionen. Denna vårdform, som tydligt flyttar fokus till nära vård, bör införas i fler kommuner i Östergötland för att ytterligare förbättra möjligheten att möta medborgarnas behov av vård på nära håll.

    Mobila psykiatriteam i hela Östergötland

    Den psykiska ohälsan ökar i Östergötland en oroande trend i Östergötland med ökad självmordsfrekvens. Att satsa på mobila team med kompetens kring psykisk ohälsa kan i stor utsträckning förhindra inläggning på sjukhus och framförallt ge tillgång till vård i ett tidigt skede. Det akuta skedet är oftast dramatiskt med ett stort behov av utbildad personal med kompetens inom psykiatri. Vi har mobila omvårdnadsteam i den västra länsdelen av Östergötland. Ett mobilt psykiatriteam skulle komplettera de mobila omvårdnadsteamen och avlasta primärvården, akutmottagningar och polis. Det innebär mer flexibla lösningar i personens närmiljö, en snabbare återhämtning och en bättre prognos. Vi tror att en bredare satsning på mobila team behövs för att rädda människors liv.