Hej!

    För på dagen exakt fem år sedan, fredag 16 oktober 2015, skickade jag ut det första nyhetsbrevet med rapport och information om den gångna veckans arbete och aktiviteter för Kristdemokraterna i Region Östergötland. Med uppehåll för sommarlov och jullov och en liten längre paus i samband med valrörelsen 2018, har det sedan dess varje vecka kommit ett nyhetsbrev. I början kom nyhetsbrevet enbart via e-post, men så småningom började vi publicera nyhetsbrevet på regiongruppens hemsida, som också länkades till från Facebook. Idag fyller alltså nyhetsbrevet 5 år, och jag vill passa på att tacka för glada tillrop, kommentarer och förslag från er som läst nyhetsbrevet. Hoppas att ni fortsätter med det även framöver! Men, nu är det dags att återigen summera den gångna veckan i regionpolitiken. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med besök av regiondirektören
    Veckan började som vanligt med måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland. Efter att ett par veckor ha genomfört måndagsmötena i form av studiebesök hos olika verksamheter i regionen, var vi denna vecka tillbaka till regionhuset. Det var också första måndagsmötet på ett tag som gästades av regiondirektör Krister Björkegren. Han delgav bl.a. en del aktuella aspekter beträffande det pågående budgetarbetet, och informerade om regionens planering och beredskap för en andra våg av Coronapandemin. Regionen bedöms vara väl förberedd, även när det gäller tillgång på skyddsutrustning.

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    På tisdagskvällen hölls oktober månads gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Även denna gång hölls gruppmötet via det digitala mötesverktyget Zoom. Kvällen började som vanligt med nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna, där vi bl.a. förberedde oss för respektive kommande nämndmöte, och dryftade frågor i det pågående budgetarbetet inom aktuell nämnds ansvarsområde. På Kristdemokraternas eget gruppmöte, blev det förstås också en del diskussion kring vårt framväxande förslag till Treårsbudget 2021-2023 från Kristdemokraterna och Moderaterna. Men vi tog också upp idéer till motioner och planering för kommande aktiviteter i gruppen, liksom föredragningar av aktuellt läge kring regionens insatser avseende Coronapandemin, och nuläge för den pågående processen att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi.

    Sammanträde med regionutvecklingsnämnden
    I onsdags genomfördes oktobersammanträdet för regionutvecklingsnämnden. Bland beslutsärendena på sammanträdet fanns bl.a. delårsbokslut för årets första åtta månader, dels för nämnden, dels för Naturbruksgymnasiet och Lunnevads folkhögskola, för vilka nämnden fungerar som skolstyrelse respektive folkhögskolestyrelse. På delårsrapporten för nämnden, lämnade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna en protokollsanteckning som bl.a. tog upp behovet av att förbättra nämndens samråd med Östergötlands kommuner när det gäller kultur- och utbildningsfrågor, behovet av fler utbildningsplatser till yrkeshögskolan i Östergötland och vikten av att säkra en långsiktig finansiering av regionens viktigaste tillväxtverktyg, Almi Företagspartner Östergötland. På nämndsammanträdet gästades vi också av Hanna Lundborg, verksamhetsledare för Rejmyre Art Lab, som berättade om utställnings- och utbildningsverksamheten där, bl.a. utifrån tankarna att framöver inkludera verksamheten i kultursamverkansmodellen. Nämnden fick också en ordentlig genomgång av den komplicerade process som pågår kring EU:s långtidsbudget 2021-2027, av de båda enhetscheferna Lotten Carlsson och Anna Lindberg.

    Styrelsemöte med Mälardalstrafik
    På onsdagseftermiddagen sammanträdde styrelsen för Mälardalstrafik, som bedriver regional tågtrafik mellan de sex regionerna Region Östergötland, Region Sörmland, Region Örebro län, Region Västmanland, Region Uppsala och Region Stockholm. Varje region har två ledamöter och två ersättare i styrelsen, och från Region Östergötland är Julie Tran (C) och Jan Owe-Larsson (M) ledamöter samt Martin Tollén (S) och undertecknad ersättare. Samtliga fyra östgötar deltog i mötet digitalt från Östergötland, meden delar av styrelsen fanns på plats i Kollektivtrafikens hus i Stockholm. Styrelsen fick många intressanta föredragningar, bl.a. kring hur Coronapandemin påverkat resandet, men också en hel del planering framåt kring bl.a. biljettsystem och kommande upphandlingar avseende operatör av delar av tågtrafiken.

    Konferens med Kristdemokraternas regiongrupper i sydöstra Sverige
    Torsdag och fredag har~Kristdemokraternas regiongrupper från regionerna i sydöstra Sverige samlats till gemensam konferens för kunskapsinhämtning och erfarenhetsutbyte. I många år har våra regioner årligen träffats för en tvådagarskonferens en gång om året, där värdskapet har roterat mellan regiongrupperna. I år hade turen kommit till oss i den östgötska regiongruppen, och vi bjöd in våra kollegor till Storgården i Rimforsa och ett innehållsrikt program med stor bredd kring regionernas olika ansvarområden. Vi fick under torsdagen lyssna till Jessica Frisk, vårddirektör, som talade om ”Framgångar och utmaningar för framtidens hälso- och sjukvård”, Anders Persson, professor vid Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) på Universitetssjukhuset i Linköping, som berättade om centrumets världsledande verksamhet kring att hitta ”Lösningar för morgondagens kliniska frågeställningar” och Roger Altsäter, VD för AB Göta Kanalbolag som talade om ”Göta Kanal – Sveriges längsta besöksmål” och också en av de viktigaste aktörerna för den östgötska besöksnäringen. Idag fredag medverkade Henrik Marmén, chef och konstnärlig ledare för Norrköpings Symfoniorkester, en del av Scenkonst Öst och berättade om ”Vi ställde inte in, vi ställde om – om hur Scenkonst Öst har hanterat Coronapandemin”, och sista gästtalare för konferensen var Sofia Malander, VD på Östgötatrafiken, som gjorde en intressant ”Spaning på framtidens kollektivtrafik”. Dessutom hann vi förstås med mycket kontaktknytande och informella samtal i pauser, och dessutom möjlighet att upptäcka den vackra naturen vid sjön Åsundens strand! Tack till alla medverkande och deltagare för två lyckade dagar!

    Nu väntar en helg, och väderprognosen säger, åtminstone just nu, att det kan bli en del inslag av solsken. Så passa på att ge er ut i naturen – höstfärgerna blir ännu vackrare i solljus! Det är också förstås återigen oerhört viktigt att vi alla fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer! En trevlig helg önskar jag er alla!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se