• Nyhetsbrev vecka 7

    Hej!

    När jag i onsdags tog en lunchpromenad vid Stångån hittade jag blommande vintergäck, snödroppar och några trevande blommor av kejsarolvon. I kombination med solsken kändes det onekligen som att våren är på gång. Samtidigt dök det upp nyhetspushar i telefonen om hotande ’snösmocka’ över Östergötland. Något vidare snöfall har inte setts till här i centrala Linköping sedan dess, utan åtminstone när dessa rader skrivs skiner solen från blå himmel utanför fönstret. Så för tillfället känns det som att det går åt rätt håll… Ett annat, än viktigare, område som det tycks gå åt rätt håll, är utvecklingen av den fjärde vågen av pandemin, där antal som testas positivt och antal som behöver sjukhusvård minskar tydligt. Från 124 patienter på sjukhus i början av förra veckan, är dagens siffra 77. Om mer pandemirapportering och en hel del annat berättar jag i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Måndagsmöte med fokus på Almi Östergötland
    Vid veckans måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland gästades vi av Mats Philipsson, vd för Almi Östergötland. Han gav oss bl.a. en aktuell uppdatering om Almis verksamhet med rådgivning och utlåning till små och mellanstora företag i Östergötland, samt redogjorde lite för hur Almi själva och det östgötska näringslivet i stort påverkats av pandemin. Med bakgrund i den stora branschbredd som finns i Östergötland och att inte beroendet av den pandemikänsliga besöksnäringssektorn inte är så dominerande som i en del andra regioner, har Östergötland klarat sig jämförelsevis mycket bra under pandemin. Almi har mycket samarbete med andra aktörer i näringslivets stödsystem, regionen, myndigheter och organisationer, och har framgångsrikt drivit flera tillväxtfrämjande projekt finansierade av EU:s strukturfonder. Måndagsmötet gästades också av regiondirektör Krister Björkegren, som informerade om ett antal aktuella frågor, bl.a. att läget i sjukvården är fortsatt tufft med anledning av stor korttidsfrånvaro i personalen.

    Nyhetsartikel från studiebesök på Kolstorps gård
    Som jag berättade i förra veckans nyhetsbrev gjorde vi från Kristdemokraterna ett studiebesök på Kolstorps gård utanför Borensberg för att dels höra om situationen för lantbrukare i Östergötland, men också presentera de politiska förslag Kristdemokraterna presenterat för att förbättra möjligheterna för bl.a. lantbrukare. En journalist från Corren deltog i besöket, och i lördagens tidning fanns en nyhetsartikel om vårt studiebesök. Du kan läs artikeln här: (https://corren.se/artikel/kd-vill-minska-reduktionsplikten-vi-kan-inte-offra-lantbrukarna-for-klimatambitionerna/r08vgn0j)

    Sammanträde med politiska ledningsgruppen
    I tisdags sammanträde regionens politiska ledningsgrupp (PLG). På dagordningen stod bl.a. aktuell information om läget i Östergötland när det gäller Covid-19. Bedömningen är att Östergötland befinner sig på toppen av den fjärde pandemivågen, eller precis har passerat den. Färre östgötar efterfrågar provtagning, sedan riktlinjerna ändrades i föregående vecka, och det är också en minskande andel som testas positivt, från som mest ca 50 procent, till i dagsläget 41 procent. Många östgötar behöver sjukhusvård i nuläget, men ungefär hälften av patienterna vårdas på grund av Covid-19, medan hälften är inlagda av andra skäl, men har också Covid-19. När det gäller vaccination finns många lediga tider i Östergötland, men nästan 60 procent av befolkningen över 18 har nu fått en tredje dos vaccin. PLG fortsatte också den pågående diskussionen om förändring av regionens politiska organisation inför nästa mandatperiod, fick en uppdatering av aktuellt ekonomiskt läge och en genomgång av hur regionen arbetar med att hantera växande vårdköer och en stor andel framskjuten vård.

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    På tisdagskvällen hölls februari månads gruppmöte för Kristdemokraternas regiongrupp. Efter inledande nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna, följde vårt eget gruppmöte. Inbjudna gäster var företrädare för den yrkeshögskoleutbildning regionen bedriver för att utbilda specialistundersköterskor. Cecilia Andersson, utbildningsledare och Karin Björnström Carlsson, examinator och överläkare, berättade om de två inriktningar som finns; akut- och intensivvård samt anestesi- och operation. Intressant att ta del av hur utbildningarna är upplagda och vad den nya yrkesgruppen kan betyda för att bl.a. vara en del i att lindra konsekvenser av den stora sjuksköterskebrist som råder. Gruppmötet välkomnade också en ny medlem i regiongruppen, Annelie Noort, som vid regionfullmäktige i förra veckan valdes till ny ersättare i regionutvecklingsnämnden och ny vice ordförande i beredningen för folkhälsa, efter Kristin Andersson som avsagt sig uppdraget. Tack till Kristin för dina insatser för Kristdemokraterna och regionen, och välkommen Annelie! Som vanligt diskuterade också gruppen det regionala valprogrammet som just nu befinner sig på remiss till partiavdelningarna i Östergötland, liksom andra kommande ageranden.

    Sammanträde med Regionutvecklingsnämnden
    På onsdagen sammanträdde regionutvecklingsnämnden. På dagordningen stod bl.a. information om vad som är på gång inom internationell samverkan inom nämndens område, från Anna Lindberg, enhetschef internationell samverkan. Roger Altsäter, VD för AB Göta Kanal, gästade också nämnden och berättade om hur den gångna säsongen varit och vad som planeras inför årets säsong. Bland beslutsärendena fanns bl.a. ekonomiska insatser för att möta effekterna av Covid-19 inom nämndens olika ansvarsområden. När motsvarande beslut togs förra året, fick Kristdemokraterna och Moderaterna igenom en höjning av det föreslagna stödet till barn- och ungdomsidrott, som drabbats hårt av pandemins restriktioner. Beredningen av ärendet i presidiet i år, resulterade i att förslaget till beslut innebar att beloppet höjdes ytterligare – något som lär välkomnas av den östgötska idrottsrörelsen! Nämnden beslutade också om uppdateringar av två strategier; Smart specialiseringsstrategi och Regional besöksnäringsstrategi – båda viktiga för att stärka den östgötska tillväxten!

    Studiebesök hos Linköpings Symfoniorkester
    På onsdagskvällen gjorde Birgitta Waern och jag ett studiebesök hos orkesterföreningen Linköpings Symfoniorkester. Orkestern består av dels av professionella musiker som till vardags bl.a. spelar i andra orkestrar eller arbetar som musiklärare, samt personer som har andra yrken med är erfarna fritidsmusiker. Flera av musikerna i orkester bor och verkar i andra kommuner i Östergötland. När det inte är pandemi brukar orkestern ha ungefär fem konserter per år, bland annat den traditionella nyårskonserten på nyårsafton i Crusellhallen i Linköping. Intressant att få veta mer om orkesterns arbete, framgångar, utmaningar och planer framåt. Stort tack för att vi fick gästa er!

    Möte om palliativ vård i Östergötland
    Idag fredag började dagen med ett uppföljningsmöte av det möte Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden i Linköpings kommun, och jag hade för några veckor sedan, med representanter för den grupp läkare och annan vårdpersonal inom den palliativa vården i regionen, som tagit initiativ till och arbetar med frågan om ett hospice i Östergötland, och också inspirerat till den motion Stefan Redéen (KD) och Per-Arne Fall (M) lämnat in till regionfullmäktige i frågan. Vi rapporterade om olika kontakter som tagits sedan vårt förra möte, och de berättade hur deras planer ser ut framåt för att jobba med frågan. Vi fortsätter på olika sätt arbeta för att stärka den palliativa vården i Östergötland!

    Politikerforum – dialog med regeringen om regionala utvecklingsfrågor
    Fredagen har fortsatt med årets första möte med Politikerforum, där landets regioner möter regeringen för dialog om regionala utvecklingsfrågor. Varje region deltar med en majoritets- och en oppositionsföreträdare, ofta från den nämnd som ansvarar för frågorna. Från Region Östergötland deltar Eva Andersson (S), ordförande och jag som andre vice ordförande i regionutvecklingsnämnden. Detta var också det första Politikerforum sedan regeringsombildningen i höstas. Det innebar bl.a. att en ny statssekreterare tagit över ansvaret för att leda forumet, Oskar Magnusson, som är statssekreterare hos den nya landsbygdsministern. Just landsbygdsminister Anna-Carin Sätherberg medverkade vid dagens första punkt, som handlade om den nya handlingsplanen för att genomföra Nationell strategi för hållbar regional utveckling i hela landet. Även nye energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar medverkade med ett par pass kring digital infrastruktur och elektrifiering. På dagordningen stod också bl.a. ett pass om den nya strategin för hållbar turism och växande besöksnäring, där utöver medverkan från ansvarig statssekreterare Emil Högberg och Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf, och fanns med ett regionalt exempel från Dalarna föredragit av ansvarigt regionråd Birgitta Sacrédeus (KD).

    Nu väntar snart helgen och i nästa vecka har alla östgötska elever sportlov. Även i regionpolitiken är det lite lugnare i nästa vecka, även om det ändå är några möten och aktiviteter inbokade. Jag hoppas att ni alla får en trevlig helg och för er som har sportlovsledigt, en fin sportlovsvecka!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@regionostergotland.se