• Nyhetsbrev vecka 33

    Hej!
     
    Den första hela arbetsveckan efter sommaruppehållet närmar sig sitt slut. Utomhus bjuder vädret helt klart på fortsatt sommarkänsla, och inomhus har veckan bjudit på flera inslag av terminsstartkänsla. Jag hoppas att ni alla har haft möjlighet till ledighet, avkoppling och så mycket sommaraktiviteter som det med omvärldsläget har varit möjligt! För egen del har det blivit en hel del upptäckter i allt vad Östergötland kan erbjuda av fascinerande natur och imponerande kulturarv! När nyhetsbrevet nu gör comeback blir det en återblick på den första arbetsveckan, och något nedslag i händelser under sommaren. Trevlig läsning!

    Första måndagsmötet efter sommaruppehåll
    Den första arbetsveckan inleddes som brukligt med måndagsmöte med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland. Mötet gästades av regiondirektör Krister Björkegren, som både informerade om hur regionens insatser kring och hantering av konsekvenser av Coronapandemin fortgår, och allmänt hur läget för sjukvården varit under sommaren. Det är positivt att successivt allt färre har behövt vårdas på sjukhus för Covid-19, att antalet dödsfall har minskat kontinuerligt till nu jämförelsevis låga nivåer och att antalet som smittas är betydligt lägre än under våren. Samtidigt är det fortsatt viktigt att följa rekommendationer och restriktioner för att behålla den positiva utvecklingen! Sommaren i vården har både med tanke på minskat vårdbehov med anledning av Coronapandemin, att en hel del annan vårdverksamhet som till exempel planerade operationer pausats och att söktrycket från befolkningen gått ned, lett till lugnare läge än flera tidigare år, då de varit stora problem med personalbrist och vårdplatsbrist. Samtidigt väntar ett ökat tryck i höst, där t.ex. uppskjutna operationer (förhoppningsvis) ska genomföras. Generellt har den regionala sjukvårdsledningen och de lokala sjukvårdsledningarna på sjukhusen gjort ett imponerande arbete med att leda vården genom den värsta pandemitiden. Det ska vi som östgötar vara stolta och tacksamma över!
     
    Presidiemöte med regionutvecklingsnämndens presidium
    På måndagseftermiddagen hölls första presidiemötet efter sommaruppehållet med regionutvecklingsnämndens presidium. Fokus för mötet var planering och beredning för nästa veckas nämndsammanträde. Vi fick bl.a. särskilda informationer om Coranaläget avseende insatser inom det regionala utvecklingsområdet, det stundande arbetet med handlingsplaner för att genomföra den förra året beslutade energi- och klimatstrategin för Östergötland och beredningen av årets beslut av ekonomiskt stöd till distriktsorganisationer inom barn- och ungdomsorganisationer i Östergötland. Vi fick också information om läget för framskrivning av program för EU:s strukturfonder inför den kommande budgetperioden i EU, ett arbete som passerat ett steg på vägen i och med att ministerrådet enas om förslag till ny budget för EU för perioden. I höst väntar dock bl.a. Europaparlamentets behandling av budgetförslaget, varför det ännu råder osäkerhet för exakt hur strukturfondernas utformning kommer att bli.
     
    Tvådagarsmöte med regionens politiska ledningsgrupp
    Under hela tisdagen och onsdagen samlades regionens politiska ledningsgrupp (PLG) till tvådagarsmöte med återblickar på pandemiarbetet under våren och sommaren i hälso- och sjukvården, men framförallt planering och strategi för hösten och kommande år. Från början var planeringen att dagarna som brukligt skulle genomföras på konferensanläggning utanför stan med övernattning. Men, med tanke på pandemiläget, genomfördes konferensen enbart dagtid i centrala Linköping. Från Kristdemokraterna var vår laguppställning delvis uppdaterad till detta möte, då Elvira Wibeck i samband med regionfullmäktige i juni valdes till ny andre vice ordförande i regionfullmäktige (efter Anders Eksmo, som i stället växlar upp sin roll i regionstyrelsen). Eftersom fullmäktiges presidium ingår i PLG, är därmed Elvira också ny i det forumet. Under det två dagarna medverkande samtliga regionens ledande tjänstepersoner med olika föredragningar, som underlag och inspel till olika pass med gruppdiskussioner. Eftersom beslutet om treårsbudget för 2021-2023 sköts fram från normalt beslutsdatum i juni till beslut i november i år, fick förstås planeringsförutsättningar inför budgetbeslutet stort utrymme i diskussionerna. Sammanfattningsvis två bra dagar med konstruktiva samtal!
     
    Möte om mobilitetsersättning för folkhögskolor
    I går torsdag började dagen med ett möte om mobilititetsersättning för folkhögskolor. Ersättningen är den som betalas ut från en folkhögskoledeltagares hemregion till den region där de studerar på folkhögskola. Under de senaste månaden har en diskussion pågått om den modell för ersättningen som hittills funnits, ska finnas kvar, eller om den ska förändras på något sätt. Landets tre största regioner; Stockholm, Västra Götaland och Skåne, har tagit fram en utredning, som föreslår att en förändring görs. Från Region Östergötland och de flesta andra regioner har man varit ganska nöjd med den rådande modellen. Anne Hederén, ansvarig strateg för denna fråga, och Per Genblad, som är den från ekonomienheten som ansvarar för frågan, gav oss i regionutvecklingsnämndens presidium tillsammans med regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla, en föredragning av den framtagna rapporten och de olika frågor som dryftas. Senare i augusti har Sveriges kommuner och regioner bjudit in till en diskussion med samtliga regioner om modellen. Frågan lär alltså återkomma…
     
    Möte med Region Kalmar län om Team Östergötland
    Torsdagen fortsatte med ett avstämningsmöte mellan Region Östergötland och Region Kalmar län om det pågående projektet Team Östergötland. Projektledare Joakim Ljungqvist gav tillsammans med ansvarig strateg Mattias Flodström och enhetschef för tillväxt, Malin Thunborg, en lägesrapport för projektets tre delar; investeringsfrämjande (framförallt att få fler utländska företag att investera i regionen), rekryteringsfrämjande (locka rätt kompetens att flytta hit) och besöksnäringsfrämjande (utveckla besöksnäringen, där etableringen av Lalandia i Motala fungerar som särskilt studieobjekt). Från Region Kalmar län deltog som vanligt regionråd Karin Helmersson (C) och oppositionsråd Anders Andersson (KD) tillsammans med ansvarig tjänsteperson Karin Ekebjär, och från Region Östergötland deltog, utöver de redan nämnda, Eva Andersson (S) och jag från regionutvecklingsnämndens presidium. Under sommaren har vår politikerkvartett haft två debattartiklar publicerade, dels i  Barometern (https://www.barometern.se/debatt/nu-kravs-ett-lansoverskridande-samarbete-e075a367) och del i Dagens Hultsfred (https://www.dagenshultsfred.se/debatt/e/60390/debatt-utvecklat-lansoverskridande-samarbete-for-att-framja-utlandsagda-foretag-/).
     
    Möte med rektor för Lunnevad folkhögskola
    På torsdagseftermiddagen träffade vi från regionutvecklingsnämndens presidium rektor för Lunnevads folkhögskola, Lena Sahrblom, för att bl.a. gå igenom den ekonomiska handlingsplan som skolledningen tagit fram, med anledningen av det försämrade ekonomiska läget på grund av Coronapandemin. Nämnden är ju tillika folkhögskolstyrelse för Lunnevads folkhögskola, och beslutade innan sommaren att ge uppdraget att ta fram planen. Vid nämndens sammanträde i nästa vecka ska beslutet fattas.
     
    Nu stundar helg och det ser ut att bli fortsatt fint sommarväder. Jag hoppas därför att ni alla får möjlighet att njuta av det, och önskar er en fin helg!
    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)